Hydroizolace, nosné zdivo a věnec

Autor: Simča & Jirka (5 příspěvků)
Kategorie: Hrubá stavba
24. 7. 2020
5 komentářů
Hydroizolace, nosné zdivo a věnec
Příspěvek stavebníka
Deska vylitá a ostré kamínky uraženy velkou dlažební kostkou (snad už nehrozí žádné zbytečné promáčknutí pásu), takže mohla začít další část stavby.

Asfaltová penetrace

První kroky vedly do stavebnin pro Penetral Alp a pásy Glastek 40 Special Mineral. Vždy jsem nalil pruh penetrace na místa, kde bude pás, a válečkem rozetřel. Natíral jsme i boční strany desky (vždy jen tam, kde bude nataven pás a trochu přes). Pod nosné jsem natíral po zavadnutí ještě druhou vrstvu, asi to bylo už zbytečné, ale penetrace bylo dost. Následující den následovalo natavení pásů.

Asfaltové pásy

Jelikož stavíme z Porfixu 250, tak jsem pás vždy odlamovacím nožíkem rozřízl na půl (chodník před stavbou máme z betonových obdélníkových dlaždic, takže pro naměření a řezání dobře posloužila podélná spára v chodníku). Pásy jsem nejprve umístil do požadované polohy (10 cm přes desku), pak v půlce zatížil jedním ztraceným bedněním, namotal pás z obou stran k bednění a začal s „lepením“. Celoplošně jsem pás vůbec nenahříval. Díky použité penetraci stačilo nahřát jen ji a pás se krásně přilepil, takže jsem nemusel vůbec narušit jeho strukturu.

Hydroizolace, nosné zdivo a věnec
Reklama

Asfaltové pásy jsem tavil vždy důkladně až ve spojích, kde jsem nechal vždy 10-15 cm přesah, natavil asfalt (nesmíte to přehnat), přiložil na druhý pás a mírně botou přitlačil celou plochu napojení (měla by se vám ze spoje vytlačit troška asfaltové lázně). Po natavení všech pásů jsem si ještě pohrál znovu u spojů, kde jsem ze zbytků pásů po nahřátí ze spodní strany špachtlí sebral tekutý asfalt a znovu přemazal hrany spojů. K natavení pásů si ideálně někoho sežeňte. Jeden rozmotává a druhý „hořákuje“.

Založení nosného zdiva

Po hydroizolaci se mohlo pokračovat. Zajel jsem pro maltu k založení zdiva (bral jsem 10 MPa, stačilo by na bungalov i 5 MPa, ale rozdíl v ceně je minimální a pevnost dvojnásobná). Pomocí rotačního laseru se našel nejvyšší bod na desce, nastavil laser + 1 cm kvůli zakládací maltě a mohlo se začít (rozdíl na desce byl 2,5 cm, což na první desku snad jde). Na zaměření rohů si buď zavoláte geodeta, který vám vyznačí polohy tvárnic, a pak teoreticky už nemusíte tolik rozměřovat nebo jako my použijete hodně dlouhý zednický provázek.

Nejprve jsme usadili všechny tvárnice v rozích do požadované výšky a roviny, pak napnuli a obmotali provázkem všechny tvárnice a začalo přeměřování a korigování. Na přeměřování vzdáleností a uhlopříček doporučuji ocelové pásmo (nepruží). Rohy jsme založili dopoledne, nechali pár hodin „přilepit“ k maltě a odpoledne jsem se vydal zakládat dál. Do večera jsem stihl spojit dva rohy.

Druhý den přijeli 3 pomocníci z rodiny, takže to šlo mnohem rychleji. Založil se první šár a začali jsme zdít další. Do večera jsme stihli vyzdít skoro kompletní třetí šár. Další den stát vyhlásil přísnou karanténu a následoval konec pomocníků, protože jsme nechtěli platit zbytečnou pokutu. Během karantény jsem tedy vyzdil nosné zdivo až po překlady sám.

Hydroizolace, nosné zdivo a věnec
Reklama

Do každé druhé řady jsem ještě vkládal spojky pro příčky a do tvárnic pod okny 2 roxory s přesahem. Na překlady už jsem musel zase pomocníky sehnat, protože „celobetonové“ překlady od Porfixu něco váží. Použili jsme vysokozdvižný paleťák nadstavený pomocí několika palet (kurtovali jsme je k sobě), abychom dosáhli až do požadované výšky. Dva 125 překlady jsme dali na palety, zdvihli, nanesli lepidlo a usadili do požadované polohy. Všechno šlo pěkně od ruky a asi za 3 hodiny bylo hotovo. Jen překlady jsou už z výroby trochu do „luku“, takže i když se vám dotýkají kraje, tak uprostřed není problém mít 1 cm mezeru.

Věnec

Originál věncovky a Velox mi přišly zbytečně drahé, tak padla volba na vyzdění koryta věnce pomocí Porfixu 50. Nejprve jsem si udělal test, jestli bude lepší lepit na lepidlo nebo pěnu. Pěna Tytan 60 s s přehledem vyhrála. Navíc je spoj „pružnější“, takže při tlaku betonu z pumpy by měl něco vydržet. Nalepil jsem tedy nejprve vnější stranu, aby bylo možné pohodlně vložit armokoše.

Následovala výroba třmínku, ale naštěstí mi známý dovolil u nich na soustružnické firmě si vše nařezat a naohýbat na strojní ohýbačce, takže třmínky jsem měl hotové do hodiny a půl. Převezl jsem je na stavbu, postavil z palet montážní „lavičky“, na které hodil vždy 4 roxory, dal třmínky a 2 roxory pustil dolů z laviček, aby „držely“ požadovaný tvar obdelníku. Kvůli věnci 15x25 cm jsem dělal třmínky 9x18 cm. Na hlavní roxory jsem použil dvanáctky a třmínky osmičky. Třmínky jsem vázal v rozích pomocí rychloutahovačky a 10 cm armovacích drátků v každém rohu a ukládal je 20 cm od sebe. Následovalo uložení armokošů do věnce, kde jsem pod ně použil nastřihané distanční lišty (aby je beton pořádně „oblil“).

Ve spojích jsem nechal přesah kolem 70 cm a rohy vždy provázal ještě dalšími 4 roxory. Po uložení armokošů jsem v betonárce domluvil termín a objednal beton 30 s pumpou. Dozdil jsem vnitřní stranu věnce a pokračovalo se uložením 4 Úček na překlenutí terasy. Bylo to celkem náročný a těžký při použití U240, ale přijel na pomoc kamarád s Destou, takže zvedl, podmazalo se maltou, usadilo a srovnalo do roviny. Pod Účka, která ležela na nosných zdech, jsme udělali z pásoviny plošky, aby se lépe a rovnoměrně roznesla jejich váha na zdi. Poté se vše pořádně provařilo v několika místech přes pásoviny a na dno Úček jsme vyskládali tenké zbytky odřezků jako zábranu před vytečením betonu.

Další den dopoledne jsem jel do půjčovny pro lešení na kolečkách (aby vás někdo mohl tlačit, vy nahoře betonovat a další hned hutnit) a odpoledne přijel mix a pumpa. Pumpař nasadil koleno na výpusť a mohlo se začít. Měl jsem nervy z toho, že vyzděné padesátky bez dalšího zpevnění nevydrží, ale teď můžu říct, že se není čeho bát. Drželo to parádně a celá betonáž proběhla bez problému i přesto, že pumpař asi 2x zavadil kolenem o tvárnici. My pak jen ručně hutnili a pomocí hladítek přejeli celý věnec a bylo hotovo. Před betonáží doporučuji věnec postříkat vodou, aby tolik nesál vodu z betonu a ten rychle netuhl.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Simča & Jirka (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama