Aby komín ze střechy nespadl aneb jak se vyhnout chybám

Autor: Schiedel (11 příspěvků)
Kategorie: komín
1. 6. 2020
1 komentář
Aby komín ze střechy nespadl aneb jak se vyhnout chybám
Redakční článek
Každým rokem hasiči vyjedou k několika desítkám požárům kvůli problémům s komíny. Často se vznítí saze, jindy zazděné trámy nebo špatné kouřovody. Na vině často bývají chyby, kterých se při stavbě dopouští svépomocníci. S předním výrobcem komínových systémů Schiedel jsme se na ně podívali blíže, abyste se jim sami mohli obloukem vyhnout.

Nešiďte na izolaci

Izolace komínového průduchu udržuje optimální teplotu vložky. Díky tomu komín lépe a rychleji táhne a dochází k optimálnímu procesu spalování. Objemová hmotnost materiálu v komínových konstrukcích se řídí normou ČSN 73 4201 a její hodnota je 96 kg/m3. Za použití izolace s nižší objemovou hmotností vás revizní technici vytahají za uši a odmítnou udělit revizi spalinových cest.

Statika především

Roxory slouží ke statickému zajištění nadstřešní části komínu. Nezřídka slýcháme od stavebníků o pomocných roxorech. To je zavádějící a nebezpečné názvosloví. Statická výztuž je naprosto nezbytným prvkem komínového tělesa, aby nedošlo k odlomení a pádu ze střechy.

Pro čištění spalin není výběru

Při stavbě si nelze jen tak vymýšlet, jak budeme spalinovou cestu čistit. V úvahu přichází čištění ze střechy i skrze čistící otvor uvnitř budovy. Projekt se musí řídit normou ČSN 73 4201, podle které jednoduše platí, že spalinová cesta, včetně ústí komína a komínové hlavy, musí být kontrolovatelná a čistitelná po celé délce a k příslušným otvorům musí být bezpečný a trvalý přístup. Při řešení čištění spalinové cesty neimprovizujte a řiďte se odbornými pokyny.

Reklama

Na napojovacím dílu se nešetří

Napojovací díly se používají pro připojení kouřovodů od spotřebiče na komín. Kouřovody se na komíny s keramickou vložkou připojují vždy napojovacím dílem. Toto napojení brání prasknutí keramického sopouchu, způsobeného rozdílnou roztažností kovu a keramiky. Napojovací díly se vyrábějí i ve variantě redukce. Tato varianta slouží k napojení menšího průměru kouřovodu na větší průměr komínového průduchu. Není plech jako plech. Od použitého materiálu se pak odvíjí pořizovací cena.

Pozor na hořlavé materiály

Komínové těleso a objímající zdivo se mohou pořádně rozpálit. V žádném případě na nich nesmí přilnout hořlavý materiál, jako třeba montážní pěna. Jinak hrozí riziko požáru hraničící s jistotou. Pro vyplňování spár mezi zdivem a komínem proto používáme jenom bezpečný materiál s třídou hořlavosti A1 nebo A2.

Aby komín ze střechy nespadl aneb jak se vyhnout chybám
Reklama

S revizí nečekejte

Stavebníci mnohdy topí během výstavby v provizorním spotřebiči a po dokončení připojí stálá kamna. Nesprávným topením v dočasných kamnech obvykle dochází k poškození komínového tělesa a majiteli zbydou akorát oči pro pláč. Správně bychom měli zajistit revizi jak s provizorním, tak i s trvalým spotřebičem po dokončení stavby.

Dbejte na zdraví i majetek

Vybudovat komín svépomocí není nic moc těžkého, ale je třeba přesně dodržovat montážní postupy a normy. Mějte na paměti, že nedodržováním odborných rad ohrožujete nejen svůj majetek, ale i sebe a své blízké. Při vypuknutí požáru může jít o holý život a jakékoliv závady za to nestojí. Pokud si nejste jistí, přenechejte raději výstavbu zkušené montážní firmě.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Schiedel (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací