Komín

Autor: Jiří (22 příspěvků)
Kategorie: Komín
13. 3. 2020
2 komentáře
Komín
Příspěvek stavebníka
Protože stavím poprvé a nic o tom nevím, nemám skoro nikdy nachystaný materiál dopředu. Takže ve chvíli, kdy tesaři nastoupili na střechu, já ještě pořád nevěděl kdy, jak a jaký komín budu dělat.

Nicméně jednoho dne mi řekli, že je vhodná chvíle, abych si ho postavil, a že by bylo dobré to udělat během jednoho týdne, než nastoupí klempíř, pokrývači, atd. Takže jsem se do toho rychle pustil. Takovou současnou klasikou je třívrstvý systémový komín. Skládá se z tvárnic, do kterých se vkládá vatová izolace a do středu pak přijde keramická roura. Návodů, jak komín z těchto komponentů postavit, je na internetu i zde na Svépomocí tisíce a ke každému komínu i takový návod dostanete, takže nemá smysl se o tom rozepisovat. Zkusím tedy sepsat moje subjektivní poznatky a pocity, na které jsem během stavby přišel.

Cena

Prošel jsem několik různých eshopů a poptal od několika výrobců a přišlo mi, že cena komínu je všude plus mínus stejná. Prostě 25 tis a pokud je rozdíl větší něž nějaká tisícovka, tak je to proto, že všude vám v nabídce napočítají jiné příslušenství. Nejdražší ze všeho je Schidel, jestli za těch pár tisíc navíc stojí, nevím. Já koupil od firmy Almeva. Soused koupil někde přes internet, měl to o cca 2 tis levnější a dopravu zdarma. Na první pohled není v komínech rozdíl. Možná je jeho izolace v komínu trošku řidší. Ale to snad nevadí, protože třeba Heluz ve svých komínech vatu úplně vynechává a izoluje jen vzduchovou mezerou. Naopak sousedův komín měl trošku praktičtěji udělané vymetací dvířka. Na jedné dovolené jsem ještě zkoumal komín Schiedel a přišlo mi, že jeho čistící dvířka jsou mnohem bytelnější než ty moje.

Kam s komínem a co k němu

Komín se staví na betonový základ. Teoreticky je to tepelný most skrz základovou desku, v praxi jsem se nikde nedočetl, že by to někdo nějak řešil. Teda akorát ve Svépomocí živě použili pěnosklo, které je teda docela drahé a není k dostání úplně všude na počkání, tak jsem ho osobně zavrhnul. První tvárnici je potřeba usadit do výšky budoucí podlahy. Mě trošku vycukaly informace, že to musí být přesně, aby komín nebyl utopen v podlaze, takže jsem ho udělal raději 2 cm nad budoucí podlahu. To jsem ale udělal blbě. Kdybych ho náhodou o 2 cm utopil, vůbec nic se nestane, ale krásně by se tím ten betonový základ schoval.

Reklama
Komín

Ke komínu někdo přivádí odpadní podtrubí pro kondenzát, někdo chytá kondenzát jen do skleničky, kterou buď vyleje nebo nechá vyschnout, a třetí to neřeší vůbec (ony ani některé komíny otvor pro jímání kondenzátu nemají). Internet je plný diskuzí o tom, jestli někomu v komínu kondenzát opravdu vzniká nebo ne. Někdo říká, že nic nevzniká, a že se to nikdy dřív u kamen na pevná paliva neřešilo, a že i kdyby něco vzniklo, tak se to vsákne do usazených sazí na dně komínu. Druzí říkají, že moderní kamna mají nízkou teplotu spalin,a proto kondenzát vzniknout může. No takže si to přeberte jak chcete. Do rohů komínu se vkládají pomocné roxory, které se zalévají betonovou zálivkou. Zatímco mě při stavbě nechtěla zálivka do tvárnice vtéct (tvárnice vpila vodu, zálivka zhoustla a díru hned ucpala), sousedovi naopak zálivka na pár místech protekla tvárnicí ven (prostě ten liapor moc netěsnil). Na poslední chvíli jsem se rozhodl, že nad střechou použiji takovou tu imitaci cihel, namísto tahání lepidla a omítky. No jednak jsou ty "cihličky" pěkně drahé, navíc když náhodou ten (betonový) blok při usazování praskne, tak přijdete v podstatě o dva šáry (střídá se pravá a levá řada, takže vám pak ta jedna zbyde navíc). A jednak mám pocit, že to je slabina komínu, protože při deštích mi komín vlhne až pod střechu, což mám podezření že je způsobeno právě průsakem skrze ty okrasné spáry. Na internetu ve fórech jsem vyčetl, že nejsem sám, komu se to děje. Takže příště bych se na to vyprdnul a udělal to v jednom tahu až nad střehu v lepidle a pak omítnout. Teď to budu muset řešít nějakým utěsněním (nějaký lak nebo něco) těch spár a doufat, že to pomůže. Taky jsem na jiném domě viděl variantu, že uvnitř budovy jsou klasicky tvárnice a nad střechou už pak jen nerez komín, což je asi taky praktické.

Revize komína

Ke komínu je potřeba sehnat revizi. První revizák mě skásnul asi o 2 tis a komín ani nechtěl vidět, hned vyhotovil zprávu. Pro někoho super, já rád věci pořádně, takže jsem si vzal druhého revizáka, který byl poctivější a dalo se s ním víc bavit. Revize pro kolaudaci nesmí být starší než rok, takže nemá smysl s revizí pospíchat. Revize by měla být kompletní, tedy včetně zapojeného spotřebiče (konkrétní kamna nebo krb). Před použitím by měl být komín natažen do lepidla. Obecně platí odstup komínu min 5 cm od hořlavých předmětů (hlavně střešní konstrukce, někdo řeší i napojení parotěsné fólie apod.). Za normálních okolností je komín studený, ale vše je kvůli bezpečnosti při vyhoření komínu, kdy se může rozpálit. Aby komín nevyhořel, je potřeba správně topit a hlavně jej dobře čistit. Za účelem čištění je potřeba mít přístup na střechu a tam nejlépe lavku, na kterou se kominík dostane. Nevím jak to všichni dělají, protože moc často lavku u komína nevidím, tak jestli tam někdo leze jen tak nebo to vůbec nečistí? Já to vyřešil druhým způsobem, a to dalšími vymetacími dvířky v podkrovním pokoji. Čistit ze střechy se totiž nemusí, pokud je od vymetacího otvoru po konec komínu (a to už nevím přesně) nějakých 5 metrů max.

Reklama
Komín

Za toto mě kominík pochválil, protože sice budu mít v pokoji binec od sazí při vymetání, ale zas ten komín půjde dobře vymetat a tak bude jeho provoz bezpečný. Na komín jsou kladeny i nějaké nároky s ohledem na celkovou výšku, výšku nad střešní krytinu, výšku nad hřeben střechy, vzdálenost od střešních oken, atd. Je toho hodně a do teď nevím co všechno bych měl splňovat. Asi stojí za to si komín dobře naprojektovat od komíníka již v projektu domu.

Jak velký má komín být?

Výška a průměr komínu by se měly počítat s ohledem na budoucí spotřebič, rychlost a teplotu spalin. Nevím kolik lidí ví předem co za kamna si koupí, já teda ne. Nicméně mi subjektivně přijde, že taková typická výška komínu (jako že to tak má hodně lidí) je kolem 8 m, že průměr se dá vybrat podle toho, jaký průměr do toho budete zapojovat. Sopouch pak buď s 90° napojením pro kamna nebo 45° napojení pro krbové vložky. Trubky od kamen na komín se pak napojují přes kovovou redukci, která se dá sehnat vnitřní (plechová redukce se vkládá do keramické vložky komína) nebo vnější (plechová redukce se navléká na keramický sopouch komína).

Reklama
Komín

Ta druhá navlékací je bezpečnější, protože plech se roztahuje více než keramika, a tak nehrozí riziko roztržení keramiky plechem. Je ale taky aspoň trojnásobně dražší (to dá rozum, že stejné množství plechu stojí pokaždé úplně jinak, to podle toho, jak moc to kdo chce - "sarkasmus").

Dvířka, napojování, kotvení

Dvířka se ke komínu přidělají na vruty s hmoždinkami, jinak se ke komínu nesmí nic kotvit. Komín se navíc vlivem teplot může roztahovat jinak, než okolní konstrukce, proto by neměl být nikde pevně spojen s ostatními konstrukcemi. Teda kromě jediného, a to je ukotvení ke střeše, aby se ve větru nezkácel. Kotvit ke střeše mi opět přijde děsně logické, když krov je jedna z věcí, které na domě pracují nejvíc. Ale zas k ničemu jinému to chytnou nejde no.

Komín

Pro ukotvení se prodávají sady, které nejsou vůbec levné. Mě ta moje sada (4x L-profily a 4x šroub) stála asi 850 Kč. Ale protože jsem pro "sichr" kotvil na dvou místech, tak jsem místo druhé sady koupil regálové L-profily v Hornbachu, které mě, ve větší kvalitě než originály, stály cca 300 Kč.

Doba stavby

Celkově jsme ve dvou komín stavěli dva dny. První den po střechu, druhý den zabrala nadstřešní okrasná část.  

Náklady

Název položkyCena
Drobný materiál
800 Kč
Redukce na sopouch
1 150 Kč
První počáteční revize
2 000 Kč
Komín - skládačka
27 000 Kč
Celkem30 950 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jiří
Jiří (22 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací