Montáž pouzder JAP pro posuvné dveře

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
15. 4. 2020
0 komentářů
Redakční článek
V projektové dokumentaci máme zakresleno celkem pět posuvných dveří do pouzdra. Všechna pouzdra mají být ve zděné příčce a tři z pěti pouzder bude třeba před omítnutím ještě dozdít.

Stavební pouzdro do nosné zdi

Pouzdra pro posuvné dveře jsme nakoupili v e-shopu www.dek.cz, konkrétně se jedná o pouzdra s označení Norma STANDARD určená do zděných příček.  Při rozbalování každého pouzdra, najdete uvnitř elektroinstalační krabici pro případné umístění zásuvky či vypínače k pouzdru. Dále boční stojnu, vzpěry, kolejnici a podrobný obrazový montážní návod. 

Instalace boční stojny

V prvním kroku položíme pouzdro na podlahu a do horní části pouzdra vsuneme kolejnici s nadpražím. Poté si připravíme boční stojnu, která je v horní části vybavena dvěma jazýčky. Stojnu vsuneme do nadpraží a pro její zajištění oba jazýčky ohneme.  V předposledním přípravném kroku použijeme distanční vzpěry, které vložíme do připravených prolisů v místě budoucího otvoru. Nakonec postupně vsuneme do boční stojny všechny kotevní plechy a máme vše připraveno pro umístění pouzdra do stavebního otvoru.

Umístění pouzdra do stavebního otvoru

Pouzdro je nutné ve stavebním otvoru umístit dokonale do vodováhy ve svislém i vodorovném směru. K zafixování pouzdra budeme potřebovat dostatek klínů.  My jsme si navíc pod každým pouzdrem vytvořili betonový sokl, abychom jej mohli po umístění do vágrysu, zapěnit i ze spodní strany. Sokl jsme vybetonovali vždy o 15 mm nižší, než bude výška budoucí čisté podlahy. Při usazování pouzdra do stavebního otvoru je ideální mít k ruce pomocníka, který se bude hodit na měření i usazování do vodováhy.  Pouzdra, která jsme montovali do nosné cihlové příčky široké 24 cm, jsme vždy umístili na střed stěny a později je z každé strany dozdíme. 

Reklama

Jak obezdít stavební pouzdro

Zafixování pouzdra ve stavebním otvoru je nutné vždy používat pouze nízkoexpanzní PUR pěnu.  K obezdění pouzdra byly použity tenké pórobetonové tvárnice a při následném omítání se místo napojení materiálů ošetřilo perlinkou.

Montáž zvládnete svépomocí

Montáž pouzder JAP pro posuvné dveře není komplikovaná a při dodržení stavebního návodu ji lze zvládnout svépomocí. Pokud vás zajímá, jak se následně do pouzdra montují posuvné dveře, najdete již nyní toto video na Svépomocí.cz Čtěte také: Montáž posuvných dveří

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama