Je lepší keramický stropní panel nebo skládaný strop?

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: Strop
17. 4. 2019
0 komentářů
Je lepší keramický stropní panel nebo skládaný strop?
Redakční článek
O tom, jaký je rozdíl mezi keramickými stropními panely a skládanými stropy, jsme si povídali s Pavlem Heinrichem, zástupcem firmy HELUZ.

Můžeme mít panely na míru, nebo se vyrábí pouze typizované?

Od firmy Heluz můžeme mít v podstatě obojí. Základní typizované panely se vyrábí v šířce 1200 mm a délce do 7,25 m. Ale můžeme mít i panely upravené, a to do šířky 1000, 900, 700 a 600 mm. Mezi další možné úpravy patří tzv. komínový panel, zkosený, panel se zvýšenou únosností nebo s prostupem. Možné jsou i panely na míru. Cena se u jednotlivých úprav určuje individuálně. Je potřeba započítat především práci při jejich úpravě. Typizované panely má firma skladem a vy je můžete mít téměř okamžitě. Ostatní je třeba objednat minimálně 6 týdnů předem.

Je lepší keramický stropní panel nebo skládaný strop?
  1. Tloušťka konstrukce. Ta je u stropu MIAKO různá a pokud je 230 mm, stejně jako u keramo-betonových panelů pak můžeme o panelech uvažovat. Nosnost je podobná.
  2. Světlost místnosti maximálně 7 m.
Reklama

Dále musíme dát pozor na uložení sloupků krovu nebo příček. Tady by mohla nastat komplikace, neboť panely není vhodné zatěžovat tzv. osamělým břemenem. Situaci vyřešíme kombinací nosníků MIAKO s panely.

Musíme na obvodové zdi dělat věnec?

Ne. Je to obdoba MIAKO stropů,“ vysvětluje Pavel Heinrich. Pokud máme vyrovnanou korunu stěny, stačí použít těžký asfaltový pás. Ten položíme na korunu stěny a na něj panely. Potom uděláme klasický ztužující věnec v úrovni stropu a zalijeme betonem. Tolerance rovinnosti u koruny zdiva, abychom mohli položit panely bez srovnávacího věnce, je obecně maximálně 5 mm na 2m lati. U nebroušených cihel stačí, když korunu vyrovnáme maltou. Místo asfaltového pásu má Heluz novinku, a to gumový deformačně separační pás, který jinde běžně nekoupíte. Je z lepšího materiálu, lépe se zabudovává na stavbě, je lépe zpracovatelný, měkčí, tudíž je jeho řezání a pokládka snazší. Dokonce i statické chování v konstrukci je minimálně stejné, ne-li lepší než u asfaltového pásu.

Jak postupujeme po položení panelů?

• Uděláme zateplení věnce • Výztuž obvodového věnce, případně věnců přes vnitřní nosné zdi • Můžeme, ale nemusíme, vkládat výztuž ve tvaru L, kterou dáme 1,5 m do zámku mezi tmely • Betonáž Po pokládce panelů je můžeme prakticky ihned i zatížit. Třeba několika paletami s materiálem pro další práci. Ušetříme tím peníze za jeřáb, který by jinak musel přijet ještě jednou. Zatěžovat panely je vhodné blíže k jejich uložení, ne ke středu.

Reklama

Jak připravíme místo pro schodiště?

Většinou už máme schodiště v projektu. Kolem něj je tedy nosná zeď s různou délkou panelů. Pokud nechceme mít kolem schodiště stěny, můžeme využít samonosné prefabrikované schodiště. Otvor pro ně můžeme udělat vybetonováním stropu MIAKO.

V případě, že máme otvor větší, můžeme udělat tzv. výměnu a otvor udělat pomocí skládaného trámečkového stropu.

Jaký je cenový rozdíl mezi jednotlivými stropními systémy?

Materiál vychází trochu levněji u stropu MIAKO. Když ale započítáme práci, různé další potřebné drobnosti a faktory, jako třeba možnost ihned strop zatížit, tak panely můžou být i levnější variantou stropní konstrukce.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama