Zastřešení domu - část 11.

Autor: Kondrej (35 příspěvků)
20. 3. 2019
0 komentářů
Zastřešení domu - část 11.
Příspěvek stavebníka
Zabednění krovu byla etapa, na kterou jsem se moc těšil, protože znáte to. Takové to pršení do domu není nic příjemného :-). A po této etapě měla být naše stavba konečně zatřešeným domem.

Protože jsem se bednění a pokrývání neúčastnil, jezdil jsem občas na monitoring. Práce tesaře a jeho kumpána to byla precizní.  Skladba střechy (sklon 40°) je následující:

  • krokve
  • dřevěné bednění
  • paropropustná folie KONTAKTFOL 150
  • latě
  • kontralatě
  • krytina Tondach - Engoba měděná

Střecha má přesah 60cm a podhledy jsou tvořeny již natřenými palubkami. Ty a další části které jsou vidět se při realizaci fasády pak natřou ještě jedním nátěrem z lešení. Stavební dozor mi říkal, že ono dřevěné bednění se nemusí dělat, že by stačila folie, ale já byl ochoten 38 tisíc investovat do prken, aby střecha byla pořádně zpevněná. Vždyť vítr je snad čím dál častější a silnější :-) A taky připravená na případnou sněhovou kalamitu. Na krajích střechy jsou okapničky a pod nimi větrací systém s větrací mřížkou a nad kleštinami jsou vyřezané malé 10 cm trojúhelníšky na vzduchové průduchy. Pod hřebenem je mezera po celé délce, kde vzduch zase odchází ven. Tesaři udělali jednu stranu celou (bez krytiny) a pak si přendali lešení na druhou stranu a udělali tu. Behem toho osadili na jedné straně okno od Veluxu nad schodištěm. Okno se otevírá dlouhým háčkem a přetáčí se ve středu, aby se dalo případně umýt zevnitř, i když pochybuju, že to někdy uděláme. Ale ta možnost tady je :-). Klempíř stihl svoji práci taky v rámci "okamžiku" a byli jsme domluveni, že mi opláští i svislou stranu štítů pod taškami, aby se předešlo častému natírání části krovu, který bude hodně namáhaný deštěm a sluncem. Použil jsem měď, vzhledem k její trvanlivosti a bezúdržbě. Úžlabí nebylo žádné, takže materiálu nepadlo ani moc. Svody jsem si následně udělal z chrániček o průměru 10cm, které jsem přichytl drátem k okapu. Jediné, na čem bych příště trval, by bylo nýtované spoje vodorovných okapů, nejen spojení tmelem. Ale snad to po pár letech moc nepoteče. Věncovky vevnitř mezi krokvemi jsem měl všechny hotové z předchozí etapy. Na pár místech mi chyběl polystyren za věncovkou, ale to se dodělalo až po zabednění. Na pár místech jsem věncovky neměl uřízlé zrovna rovně a byly 2-3cm mezery, které jsem vypěnil a po vytvrzení pěny jsem udělal 1cm mezeru na pár místech té věncovky, kterou bude taky vzduch trochu kolovat mezi bedněním a budoucí vatou. Zvenčí se pak při fasádě osadí větrací mřížky, které nebudou zesdola ani vidět. Dokončená krytina byla kolem 15. ledna 2019. A tesaři vlastně začali se střechou 3. ledna, takže docela fofr. Čili tahle etapa byla skoro bez práce a přinesla ochranu před deštěm, což byl zázrak :) a venku mrzlo a tak se to hodilo, bylo zastřešeno, dovnitř nepršelo nebo nesněžilo a stavba mohla pěkně vymrzat.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
ostatní
20 000 Kč
klempířina
22 500 Kč
tondach stodo krytina 12
90 000 Kč
prkené bednění 154m2
38 500 Kč
latě, kontralatě 690bm
11 000 Kč
Palubky 45m2
17 000 Kč
Celkem199 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kondrej
Kondrej (35 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama