Zdění štítů: příprava pro krov - část 9.

Autor: Kondrej (35 příspěvků)
25. 2. 2019
0 komentářů
Zdění štítů: příprava pro krov - část 9.
Příspěvek stavebníka
Článek o tom, jak se zdily štíty pro přípravu pro krov, nebude moc dlouhý ani pozitivní.

Ve stručnosti: můj harmonogram byl jasný. Poslední týden v listopadu nastal a já měl sice věnec, ale ne štíty aby mohl přiběhnout tesař a udělat krov střechu. Jeli jsme se totiž ohřát do teplejších krajů, a tak jsem se domluvil vedle u sousedů, jestli by mi nepůjčil rumuny na tuhle práci mezitím, co tady nebudu. První velká a vlastně zdrojová chyba.  Předal jsem intrukce na papíru i s projektovou dokumentací jakémusi českému stavbyvedoucímu, který mi byl od začátku podezřelý - že je nějakej "divnej". Předal jsem materiál, ukázal kde co je a předal i aligator pilu a předal stlučená dlouhá prkna na odměření výšky štítu. Rumunům ještě koupil plnou basu a něco birelů a ukázal. A na závěr se onoho stavbyvedoucího zeptal, jestli tady s rumunama bude. A on že jo, že na ně dohlídne. To teda dohlíd. Přijedu z dovolený a jedu na stavbu. První co, že basa birelů je prázdná. Jdu nahoru a koukám na přední štít. Zdá se mi nějakej moc zkosenej, tohle není 40 st sklon střechy, co má bejt. Překlady na jednom štítu uřezaný do tohohle sklonu 30 stupňů nebo kolik. Přeměřil jsem vršek štítu a byl o 50cm nižší než měl být. Paráda. Volám, nebere. Píšu sms, ať zastaví práce, že je výška štítu špatně. Nic, žádná odpověď za celý den. Až pak zase volám.  Při další práci následující dny, kdy jsem se zapojil s opravami i já, jsem zjistil další následující chyby: - pod překlady nebyla použitá termomalta ale obyčejná malta - vyhodili / vybourali jsme špatně přilepené porotherm vatové cihly, asi celkem 9 ks, jeden kus za cca 120 Kč - některé mezery vyplňovali porotherm zdicí pěnou místo montážní - umístění cihel / rovnost žádná sláva na to, že se tím živí - zničili mi aligator čepel v pile (asi 6 zubů bylo zcela ulomených), jak asi řezali ty překlady  Trochu něco ke stavbě: * na štíty se používá dlouhé prkno na jehož konci je hřebík (ten je přesně ve výšce na špičce domu, kde bude bednění na krovu). Prkno se opřelo o hrubou podlahu nahoře, takže je třeba tohle připočítat k prknu, a přibilo hřebíkama ke štítu * předtím se za hřebík uvázal zednický provázek a ten se volně nechal vlát přes horní věnec dolů, na konci provázku byl uvázaný kus roxoru R12 ve tvaru L * na věnci se začalo zdít bez použití malty, protože beton byl perfektně v rovině s přední a zadní věncovkou * cihly pod provázkem se zdily tak aby pod provázkem byla ještě mezera 5-10 cm, někde i víc, podle toho jak vyšla cihla (to se potom stejnak dodělá při dozdívání štítu, teď šlo pouze o to dostat se cihlama na takovu výšku, kam se měla položit středová vaznice) * francouzká okna v patře, jsou francouzská okna s parapetem, takže první šár cihel nahoře měl být vyzděný kompletně kolem dokola a tedy i ve fr.  oknech; já tohle zjistil, až když mi pán při zaměřování oken řekl, že tyhle francouzská okna jsou na hranici statiky, jak moc byly vysoká (původní stavební otvor jsem měl 227cm vysoký a po vyzdění tedy o 25+2 cm méně).

Vniřní štít z cihel porotherm profi 30 se udělal bez překladů. Nebyly tam potřeba, navíc by dělaly zub ve stropě a byly potenciální tepelný most. Výška středových vaznic nevycházela přímo na násobek 25ti (na cihlu), a tak jsem KP7 překlady po domluvě s tesařem a stavebním dozorem rozřezal na 50 cm kusy a využili jsme je jako podložku pod středové vaznice.

Takže rada na závěr - pro mě: stavět si bez rumunů, sám s kamarády/rodinou a s kvalitním stavebním dozorem. A když už si člověk někoho najímá, tak být s nimi při stavění, nejenom při předávání. Stavbě zdar.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
nová čepel do aligatora
2 000 Kč
jeřáb palety nahoru
1 500 Kč
doprava cihly
3 000 Kč
cihly 30 (vnitřní štít)
5 000 Kč
cihly T44, překlady, XPS
76 000 Kč
rumunská kvalitní práce
10 000 Kč
Celkem97 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kondrej
Kondrej (35 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací