Příprava stavby na zimu

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
11. 11. 2018
0 komentářů
Příprava stavby na zimu
Redakční článek
Zima se blíží a brzy bude nutné zazimovat stavbu, aby bez úhony zvládla první velké zatěžkávací zkoušky v podobě mrazu, sněhu a deště. Sestavil jsem pro Vás návod, jak připravit stavbu na zimu. Každá stavební fáze vyžaduje trochu jiný přístup. Ideálním stavem pro stavbu je hotová střecha. Chcete-li tedy využít zimního období k práci a zastřešit svůj dům bez ohledu na počasí, existují technologie, které to umožňují.

1. Fáze dokončení: betonová základová deska

Čekali jste na stavební povolení déle, než jste předpokládali a stihli letos vybetonovat jen základovou desku? V této fázi stavby odborníci doporučují přikrýt základovou desku na zimu fólií, aby nebyla vystavena povětrnosti a zbytečně nepřemrzala od zvýšené vlhkosti. Nedoporučuje se však používat hydroizolaci, která velmi rychle díky klimatickým podmínkám zkřehne. Okolí desky je dobré upravit tak, aby zde bylo co nejméně vlhkosti. Můžete použít například štěrk, po kterém lze dobře chodit. Zejména na jaře se totiž kolem desky často vše rozbahní.

Doporučuji korunu zdiva opatřit lepenkou z asfaltových pásů či plachtou. Položit ji minimálně 5 cm přes líc zdiva a zatížit ji např. prkny, zbytky cihel apod. tak, aby při silném větru nedošlo k jejímu odfouknutí či pádu zatěžovacích předmětů. Takto je potřeba zajistit hlavně parapety, které jsou jedním z nejnáchylnějších míst stavby.

V patě stěny uvnitř domu je také nutné udělat takzvaný zpětný spoj z hydroizolace. Pokud máme hydroizolaci z asfaltových pásů, jde to poměrně snadno. Pruh hydroizolace by měl být vysoký minimálně 5 cm na cihlovou stěnu a přesahovat minimálně 5 cm na vodorovnou izolaci.

Reklama
Příprava stavby na zimu

V období, kdy hodně prší nebo sněží, docházejte pravidelně na stavbu a kontrolujte ji. Pokud na desce zůstává voda, pravidelně ji z domu vymetejte například otvory pro dveře či francouzská okna.

3. Fáze dokončení: vyzděný strop bez patra – nenechávejte stavbu bez střechy

Odborníci se shodují, že nejlepší variantou je dostat stavbu před zimou pod střechu: „Pracovat lze i při nízkých teplotách. Na trhu již existují malty se zimní úpravou, například HELUZ SB malta pro tenkou spáru Z (zimní). Pokud je dům naprojektován tak, že se bude zdít cementovými maltami pro tenkou spáru, je možné pracovat až do -5° C. V tomto případě je ale dobré počítat s delšími technologickými přestávkami pro dozrání malty. Ta obvykle zraje 28 dní a počítají se jen ty dny, kdy teplota stoupne nad 5 °C,“ upozorňuje Pavel Heinrich. Na dokončení stavby lze použít také beton, který má lepší náběh pevnosti. Věnce se pak zakryjí polystyrenem, aby beton dosáhl dobré pevnosti a pak již mohou nastoupit tesaři. Je potřeba ale sladit jednotlivé práce tak, aby stavba proběhla co nejrychleji a nemuseli jste ji zakrývat. „Pokud to je jen trochu možné, nenechávejte svou stavbu přes zimu bez střechy. Když to však situace nedovolí, doporučuji zakrýt zejména parapety a zaplachtovat celé stropy,“ říká k zazimování stavby Pavel Heinrich.

Reklama

4. Fáze dokončení: zastřešeno – chraňte parapety

Pokud jste to stihli a váš dům má střechu, jedná se o nejlepší fázi dokončení stavby před zimou. Aby do domu nefoukalo nebo nepršelo, je dobré zajistit otvory pro okna, pokud nejsou okna ještě namontována. Například vyrobit rámeček ze dřeva, a do rámu natáhnout fólii nebo geotextilii. „Pozor ale opět na parapety, a to i v případě, že jsou již okna namontována. Z nich totiž může na cihly stékat voda. Vhodné je cihly v místě budoucích parapetů přikrýt asfaltovým pásem, nebo plechem,“ upozorňuje Pavel Heinrich. Pokud má dům okna a stavba je tedy uzavřena, můžeme zimní období využít k větrání stavby. Nevětrejte ale okny na návětrné západní straně. Ve velkých mrazech je dobré větrání snížit. Pokud chcete pokračovat v práci také přes zimu, stavbu je dobré naopak temperovat. Tedy udržovat teplotu nad 5 °C.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací