Okna, vodoinstalace, elektroinstalace

Autor: Super User (191 příspěvků)
27. 10. 2015
3 komentáře
Okna, vodoinstalace, elektroinstalace
Příspěvek stavebníka
Ahoj, hned po hrubé stavbě jsem objednal okna, na která jsem čekal dva a půl měsíce.

Nezbylo mi nic, než začít s natažením vody a odpadů. Odpady jsem si natáhl sám. Byla to pěkná fuška, hlavně sekat něco do vapenopískové cihly, to bylo za trest. Sekání jen na odpady mi trvalo celý pracovní týden po práci, no fuj. Natáhl jsem potrubí a mezi tím jsem asi 4 krát odskočil přikoupit kolena až jsem se potom naštval a po čtvrté jsem už koupil z každého úhlu 5ks s tím, že přebytek vrátím. Zbylo mi jen jedno :-D, takže jsem nic nemusel vracet. Nicméně to byla pěkná etapa.

S vodoinstalací mi pomáhal kamarád, opět až na sekání krásná práce, s PPR materiálem se dá krásně vyhrát. Použil jsem na studenou vodu potrubí P20 a na teplou P25. Ještě jsem měl dost času, než mi měli dovést okna, tak jsem začal plánovat elektriku. Vše jsem si vyznačil na stěnu.

Koupil jsem korunku na vyvrtání místa pro elektroinstalační krabice a začal. Sakra, jedna díra mi trvala 10 minut potu a vařící vrtačky. Jak jsem postupně 3 týdny jen vrtal, vrtal a zase vrtal až jsem dospěl k poslední. Vrtačka dostala zabrat, a já taky. Přišla druhá etapa, udělat drážky k vyvrtaným otvorům pro krabice. Prvně jsem musel fričkou a diamanťákem vyřezat dvě drážky a poté vysekat kladivem. Tato etapa byla opět unávná a dlouhá, říkal jsem si, proč jsem zvolil tuto cihlu, ale potom jsem si řekl, že jinou bych nechtěl. Jsem rád, že jsem tuto etapu absolvoval bez oken, protože při řezání bylo strašně toho jemného bílého prachu a to by mohlo časem s kováním na oknech dělat problém. Po elektroinstalaci jsem se pustil do terénních úprav okolo domu. Celé léto bylo nesnesitelné vedro.

Okna: 12.10.2015 dovezli okna hurá. Vybrali jsme okna od Vekry. Dřevěné profily 94mm v barvě ořech vč. HS portálu. Při instalaci nastal problém. Jelikož jsem objednal okna i spodkladnímy profily, tak nastal problém u HS portálu (který bude v budoucnu zároveň s nulou podlahy), kde po vyměření by v budoucnu vyčníval 4cm nad nulu. Nic, tak začli se seřezáním podkladního profilu a za chvíli bylo vše jak mělo být. 

Okna jsou nádherné, hlavně HS portál, sice stál stejně jak zbytek oken, ale jednou jsem ho viděl a říkal jsem si, že ho chci, tak ať nežeru a sem s ním :-). Hned po oknech jsem začal natahovat elektriku, koaxy, utp a ostatní kabely do připravených krabic, a jak má člověk vše vymyšlené, tak mi to trvalo pouze dva dny. Práci zdar.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Super User
Super User (191 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací