Měření výšky betonu a snadné urovnání betonu pomocí KG trubky

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
21. 7. 2015
1 komentář
Příspěvek stavebníka
Při nedávném betonování stropu jsem doslat pár tipů od „starého“ betonáře, se kterým jsem se doposud nesetkal a rozhodl se je vyzkoušet a podělit se o tuto zkušenost s Vámi. 

Výška betonu nad MIAKO vložkami, které jsme používali, by dle našeho projektu měla být přesně 6 cm. Nosníky s vložkami jsou v některých místnostech vzepnuté (nadzvednuté) a při betonáži je toto vzepnutí nutné kopírovat.

Měření výšky betonu

Pro zjišťování výšky betonu jsem si připravil kousek roxoru a ve vzdálenosti 6 cm od dolní hrany jej obmotal papírovou páskou v domnění, jak snadno se mi bude výška betonu kontrolovat.

Měření výšky betonu a snadné urovnání betonu pomocí KG trubky
Reklama

Vše fungovalo do chvíle, než jsem si asi po 3 minutách upatlal papírovou pásku betonem a za 5 minut už nevěděl, kde začíná a končí. Jeden „starý betonář“ mi doporučil, abych roxor s páskou zahodil a ze zbytku kari sítě si odřízl kříž tak, aby jeden z roxorů měl požadovanou výšku 6cm.

Měření výšky betonu a snadné urovnání betonu pomocí KG trubky

S touto jednoduchou pomůckou se výška betonu kontrolovala mnohem snadněji. Vždy stačilo zatočit „křížem“ z kari sítě a pomocí železných hrábí rozhrnout po stropě beton všude ve stejné výšce.

Reklama

Uhlazení betonu oranžovou plastovou kanalizační trubkou

Dalším tipem, který jsem dostal a hned vyzkoušel, bylo hlazení betonu pomocí kanalizační KG trubky (bez hrdla). Použil jsem zbytky, které byly k dispozici z etapy pokládky ležaté kanalizace pod základovou deskou. Aby do trubky (která již nesmí mít hrdlo) nezatékal beton, natlačil jsem na obě strany polystyren. Na KG trubku následně našrouboval smrkové latě z původních laviček (latě je vhodné předem předvrtat) a jako vychytávku doplnil malou vodováhu.

Měření výšky betonu a snadné urovnání betonu pomocí KG trubky

Jakmile byl beton urovnán do stejné výšky pomocí postupu popsaného nahoře, stačilo KG trubkou na násadě povrch betonu „natřást“ a bylo srovnáno. Vyzkoušel jsem KG trubku o délce 1 a 2 metry. Má zkušenost je taková, že s trubkou v délce 1 metru se mnohem lépe a snadněji manipuluje a rovnání tak jde rychleji. Ve výsledku jsem tedy za kratší čas vyrovnal větší plochu s trubkou o délce 1 metru než s dvoumetrovou, u které byla práce mnohem namáhavější.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací