Krov a krytina

Autor: Kuba a Bára (11 příspěvků)
19. 3. 2015
4 komentáře
Krov a krytina
Příspěvek stavebníka
Zdění bylo dokončené a mohli jsme se vrhnout na krovy. Trámy na vazbu jsme měli od známého z místní pily, takže bez starostí a dřevo nám dovezl až na parcelu nařezané přesně podle projektu (Nesmí se ale zapomenout na izolaci domu a přesah).

V projektu jsme izolaci namalovanou neměli a teď máme menší přesah než jsme chtěli. Na krov jsme si domluvili souseda tesaře, který přizval ještě další dva své kamarády, také známé, a mohlo se jít na věc.

Práci pro nás dělali formou melouchu. Chlapi byli šikovní a bylo vidět, že to nedělají poprvé, ale já a pan táta jsme jim byli ještě k ruce.

Jeřáb se nám platit nechtělo, tak trámy jsme dostávali nahoru pomocí vidlí s VZV přidělané na traktor. Až nahoru domu to nedosáhlo ale zbylí kousek už jsme to vytáhli. Výřezy do krovů a kleštin se dělaly na zemi a připravené trámy putovali nahoru, kde se smontovali a stavěla se vazba.

Reklama

Za dva víkendy byla hotová a vztyčila se i glaicha. Ti samí řemeslníci nám dělali i laťování a pokládku krytiny. Latě jsme měli opět z místní pily. Krytinu jsme objednali přes stavebniny. Množství krytiny jsme si nechali spočítat odborníkem z Bramacu, a jak se později ukázalo, bylo to špatně. Spočítají vám metry čtvereční, ale na dořezy už nikdo nemyslí a při vazbové střeše podstatná věc. Tudíž nám paleta chyběla a čekali jsme na ní 14 dní, protože se nevyrábí v ČR.

Fólie šla natahovat skvěle a mohlo se začít laťovat. Vzhledem ke zkušenostem tesařů to byla brnkačka a práce šla od ruky. Jelikož jsme dělali střechu před zimou, bylo nám doporučeno střešní okna nedávat a počkat na jaro. Tudíž jsme nevynechávali díry na okna a pokryla se střecha celá. Okapové háky se namontovali ještě před samotnou pokládkou krytiny. Na zemi jsme utvořili skupinu dvou řezačů tašek a pokrývači křičeli míry tašek, které se řezaly. Práce šla celkem rychle. Teď už bude domek zrát přes zimu a my také.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kuba a Bára
Kuba a Bára (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací