Zdění patra, atika, komín

Autor: Jarda a Verča (9 příspěvků)
18. 3. 2015
0 komentářů
Zdění patra, atika, komín
Příspěvek stavebníka
Po schodišti jsme se pustili do zdění patra. Patro jsme zakládali na konci března loňského roku spolu se zedníky, kteří nám pomáhali i s přízemím a dělali schodiště. Poté jsme zdili stejně jako přízemí. Jen jsme si nechali v přední části domu díru, abychom mohli navážet palety s materiálem pomocí auta s rukou. Palety s materiálem jsme po patře roztahovali pomocí paleťáku. Bez něho bychom se neobešli.

Když jsme došli k věnci, bylo nutné dovézt veškerý zbylý materiál, naházet na strop a zazdít přední část domu. Bylo nám chvílemi dost těsno, ale lepší než to tahat ručně nebo volat drahý jeřáb.

Po dokončení všech překladů jsme se pustili do věncovek okolo věnce. Po zkušenosti z přízemí jsme si dali více práce za zarovnáním věncovek nad překlady, aby nám nevybočovali. Poté jsme umístili předem vytvořené armakoše, vyplnili EPS a zalili betonem. Beton jsme měli pytlovaný a práce ve 3 lidech nám trvala celý den. Zároveň jsme do věnce umístili 45 závitových tyčí na ukotvení pozednice. Závitové tyče jsme zapíchali do betonu a z 2 stran vyrovnali pomocí cihel. Pod překladem nad středem domu jsme ještě museli věnec vypodložit. Po vytvrdnutí věnce jsme začali zdít atiku. Nejlépe to šlo v přední části domu, kde se používali ještě obvodové cihly. Akorát jsme si museli do cihel vrtat díry na závitové tyče, jelikož máme plochou (pultovou) střechu a rozdíl je 50 cm na celém domu a závitovky musely být ukotveny ve věnci. Na atiku byly použity cihly – 44, 30, 20 a 11,5 cm.

Před dokončením atiky bylo potřeba ještě na vrchní části udělat malý věneček pro ukotvení folie a svázání celé atiky. Na vyšalování ¾ domu jsme použili EPS, který jsme nalepili na zeď pomocí lepidla na obklady. Šlo to rychle a drželo velmi pevně. Zadní úzkou část jsme museli vyšalovat pomocí OSB desek. Vše je vyspádováno dovnitř do střechy.

Reklama

Poté nás čekal komín. V základové desce se pozapomnělo na rozšíření vybetonování pro komín. Respektive byl vybetonován základní pás a poté byl jen uhutněný štěrk. Tak jsem pro jistotu patku pro komín zasekal do nosných zdí a udělal větší, aby se roznesla váha. Prý to není potřeba, ale dvoukomín je docela těžký a nechtěl sem zbytečně riskovat. Poté jsem komín založil, i když jsem se u toho docela navztekal. Původně měla být dodána ke komínu deska, která se usadí a na ni zdí celý komín. Ale to se prý přestalo takto dělat, takže založení přímo na patku. Jelikož sem tam měl rozdíl asi 2 mm, tak mi to chvíli trvalo. Poté jsem si vyřízl vybírací a kontrolní dvířka. Problém nastal u plynové komínu. Dle dotazu na Heluz, jakou vrapovou hadici si mám koupit, sem dostal odpověď, že průměr 2 cm. Tak jsem si ji sehnal.

Akorát při montáži jsem zjistil, že je průměr menší a hadici nelze přidělat a vyklouzávala by. Tak sem v pátek odpoledne projel několik obchodů a nikde takovou hadici neměli. Nakonec mě odkázali na Prahu. Tam naštěstí měli, ale za hrozný peníze. No co mi zbývalo... a to jsem tam ještě dorazil 5 minut před koncem pracovní doby. Takže hadici jsem měl. Po připojení k odvodu kondenzátu sem ale bohužel zjistil, že jsem komponenty zaměnil a místo revizního otvoru s krytkou jsem připojil odvod spalin. Jelikož je všechno hodně na pevno, tak mě čekali desítky minut vztekání a rozpojování trubek. Naštěstí se vše podařilo, protože všechny komponenty jsou na objednávku a trvá to několik dní. Poté vše probíhalo dobře až do druhého patra. Jen průchod stropem byl trochu problém, jelikož panely šouply asi o 2 cm a bylo to hodně natěsno. Komín v patře jsem obezdil a nahoře udělal věneček kvůli samostatné pozednici.

Jelikož jsme docela pospíchali, zapomněli jsme si v přízemí doklady, foťák a telefony, a za bílého dne nás vykradli. I když jsme měli zavřenou bránu a viděli na ní. Tak jsme nakonec místo stavby skončili na policajtech. Proto mi chybí fotografie z většiny komína a atiky.

Reklama

Po vytvrdnutí věnečku jsme dozdili horní část komína. Do rohů komína jsme umístili roxory a zalili betonem. Díry jsou úzké a s betonem byl trochu problém ho tam dostat. Ale máme takto 6 tyčí, tak to snad bude v pohodě. Výška komína nad střechou je 1,5m, nad atikou 1m.

Poté nás čekala zasloužená dovolená a pak hurá na střechu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jarda a Verča
Jarda a Verča (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama