Vybíráme zdivo, zakládáme a zdíme

Autor: Míša a Radek (14 příspěvků)
12. 2. 2015
6 komentářů
Vybíráme zdivo, zakládáme a zdíme
Příspěvek stavebníka
Deska je hotová, skvěle zatvrdlá a nyní nás čekalo navážení zdiva. Když jsme vytvářeli projekt domu, velkým otazníkem pro nás byl zdící materiál. Porovnávali jsme mnoho aspektů, nejenom cenu, a jako jednoznačný vítěz vyšly vápenopískové cihly (dále VPC).

Otázkou zůstávalo, jaká bude jejich velikost. Zpočátku jsme se přikláněli k velkým blokům, které se umisťují pomocí stavebního jeřábu a zedníka. Krátká doba výstavby je kompenzována cenou a nezkušeností v rámci ČR. Nakonec jsme zvolili cihly z VPC o velikosti 248x248x175 mm (dxvxš) na obvodové zdivo, na stěnu sousedící se svahem 248x248x200 mm a na příčky 498x248x115 mm. Jednali jsme se třemi společnostmi, KM Beta odpadla hned na začátku, jelikož jejich zpracování není moc přesné a cihly se snaží na úkor kvality zbytečně vylehčovat velkými dutinami. V poměru kvalita ku ceně nejlépe vycházel Vapis, a tak po týdnu od objednání dorazily z Drážďan čtyři kamiony.

Na desce bylo vyrovnáno 110 palet zdiva a v budce pár pytlů s lepidlem. Teď už jen najít chlapy, kteří zdivo založí, a mi budeme stavět. Sehnat v srpnu dobré zedníky se ukázalo jako nadlidský výkon. Nakonec se nám podařilo najít dva koumáky, kteří nám pomohli. No, pomohli, spíš prokecali víkend, a co založili, bylo křivé. Jelikož manžel zvládl za dobu jejich „práce“ založit víc, většinu zdí máme rovných.

Problematiku tepelného mostu v patě zdiva jsme vyřešili tak, že jsme založení provedli na Ytong. Jelikož Ytong nevyrábí tvárnice o šířce 175 mm, museli jsme vzít 200 mm a seřezávat. Ale to nebyl problém, máme totiž velice aktivní kamarády ;-) Jelikož tyto tvárnice sají vodu jak houba, tak jsme spodní strany natřeli asfaltovým penetračním nátěrem. Zdění šlo rychle a tvárnice z VPC na sebe skvěle nasedaly. S příležitostnou pomocí přátel a sem tam i zedníků jsme měli za 20 dní hotovo. Práce trvala déle i kvůli dešťům a následné likvidaci jejich následků (stromy ze sousedního pozemku při bouřce strhly svah a část mělčiny jezírka, takže na pár dní bylo více práce než bychom chtěli). Většinu času zdil manžel sám s helfrem, který mu cihly zařezával a připravoval lepidlo.  Za to je obdivuji, jelikož já sama jsem zvládla zvednout pouze jednu cihlu a u toho jsem ještě byla hodně sprostá. Tímto vzdávám holt svému muži.

Reklama

Abych nezapomněla, spolu se zděním, manžel ještě dělal dvojitou hydroizolaci mezi stěnou k sousedům a svahem. U toho byl zase sprostý on :-)

Na fotkách si dále můžete všimnout, že jsme už v létě začali zkrášlovat naši malou hroudu stromky vyplavenými po bouřce od sousedů ;-)

Náklady

Název položkyCena
Práce chlapů
25 000 Kč
Hydroizolace, drenáž a nopová fólie
40 000 Kč
obvodové zdivo, příčky, lepidlo, malta, zakládací Ytong, penetrace a vykládka zdiva
224 000 Kč
Celkem289 000 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míša a Radek
Míša a Radek (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací