Sádrokartonové stropy

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Kategorie: Hrubá stavba
8. 12. 2014
32 komentářů
Sádrokartonové stropy
Příspěvek stavebníka
Na Youtube jsem shlédl videa od firmy Rigips, mrkl na dokumentaci na stránkách knauf, prostudoval technickou dokumentaci firmy JUTA a vzhůru do toho.

Rozměření Výška UD profilu od hrubých podlah bude 252 cm – udělat čárku. Laser 360 stupňů přivázat na provázek, zapnout a zvednout tak, aby se vykreslil na čárce. Po ustálení paprsku obkreslit linku pomocí vodováhy. Laser vypnout a rozžnout světlo. Geniální, jednoduché a rychlé.   UD profily Otvory v UD profilu  jsou připravené na zatloukací hmoždinky, ale tyto hmoždinky v pórobetonu příliš nedrží. Proto jsme každý druhý otvor stupňovitým vrtákem zvětšily, abychom skrz něj mohli protáhnout hmoždinku KEW MUD 8 x 38.  Také jsme na UD profil napatlali těsnící tmel Jutafol Mastic, UD profil přiložili k nakreslené čáře a přišroubovali pomocí turbo vrutů do pórobetonu. Potom následovalo vyvrtání díry, zatlučení hmoždinky a našroubování vrutu s podložkou. Kotvení UD profilů téměř po 40 cm. V rohu místnosti se jeden UD profil vložil do druhého s tím, že bylo potřeba odstřihnout vrchní část profilu.   CD profily To byla taková pěkná stavebnice. Hračka pro dospělý. Pod vazníkem jsem vždy vedl jeden nosný CD profil a na krajích ho položil ze shora na UD profil. Zhruba v prostředku místnosti jsem zavěsil jeden pérový rychlozávěs na drát s okem a následovalo proměření roviny vodováhou přes všechny CD profily. Místnosti jsou menší, takže toto proměření obvykle stačilo pouze uprostřed místnosti. Doplněním dalších rychlozávěsů se CD profil krásně vyrovnal.

Montážní profily se na obou stranách zasunuly do UD profilu a potom pomocí křížové spojky se přicvakly k nosnému profilu. K nastavení CD profilů se používá spojka, která se vsune do obou části CD profilu.

Nezapomeňte si na zdi vyznačit střed montážních CDéček pro pozdější montáž SDK.   Světla Rozhodli jsme se, že pro osvětlení použijeme LED svítidla o výkonu od 10W do 30W. Relaxační místnosti (pokoje, ložnice) osvětlíme teplým světlem (2700K) a technické místnosti (kuchyň, koupelna) osvětlíme světlem neutrálním (4100K). http://www.lepsi-svetlo.cz/typ-svetla/typ-svetla-led-podhledova-svetla

Světla mají kužel 120 stupňů, a proto jsou poměrně vysoká - od 7 do 9 cm. Nelze je montovat do roštu bez potřebných úprav. Naštěstí mně zbylo 1.5 tabule plechu, ze které klempířka vyrobila montážní boxy pro světla.   Fólie To byla docela pakárna. Po prvním snažení vyšlo najevo, že fólie se nejlépe natahuje přímo z role. Tudíž zvednout celou roli nad hlavu, odmotávat a nalepovat. Na konci oříznout. Rošt má rozteč 50 cm a fólie šířku 150 cm. Spoje vyšli na CD profil, což bylo fajn, protože se to výborně přelepovalo hliníkovou páskou.  Ale, to trochu předbíhám.

Reklama

Nejprve přišlo na řadu lepení pásky Jutafol SP1 na obvodová UDéčka. Potom páska Jutafol Proof nalepená na montážní CDéčka. Potom už zmíněná fólie Jutafol Reflex N150. Spoje fólie jsou přelepeny páskou Jutafol SP AL. Když byla celá místnost za foliovaná, došla řada na další lepení a to konkrétně pásku TPK Super, která se lepí na montážní CDéčka a má omezit průnik páry v místě průniku šroubu CDéčkem. Pásku Jutafol SP AL jsem dále použil pro spojení fólie a plechového boxu na světla a také pro napojení rozvodu vzduchotechniky. Celá tahle sranda okolo pásek a fólie nebyla vůbec levná a doba montáže poměrně náročná.  Fólii a pásky jsem objednal přes eshop www.stawebniny.com   Sádrokarton Odlamovací nůž, hoblík, přípravek na stržení hran, vykružovák a samozřejmě AKU vrtačka. To je asi vše, co je potřeba k montáži sádrokartonů. Tchán ještě vypůjčil elektrický šroubovák s páskou na 50 kusů šroubů. To hodně pomohlo, protože celkem se našroubovalo 2 600 kusů šroubů. Do kuchyně a technické místnosti se montovali desky impregnované a zároveň protipožární. Koupelny a wc jsou pouze impregnované. Jedinou požární desku máme namontovanou zhruba v místě, kde bude krbíček na biolíh. Montáž desek probíhala dva víkendy. Vydatně pomohl tchán, taťka, ale i kamarádi Tomáš s Lukášem, čímž jim všem patří velký dík.

Po zaklopení jsem na půdě mezi vazníky napojoval ventily pro vzduchotechniku. Když se v místnosti svítilo a na půdě ne, tak nahoře bylo krásně vidět šrouby, které se nepovedlo navrtat do CDéček. Všechny dírky se dodatečně z vrchu zalepily hliníkovou páskou. Sice jsem z toho proplétání mezi vazníky byl pořádně bolavý, ale zase si můžu říct, že pro parotěsnost jsem udělal dost.

Nejlepší cenu profilů a sádrokartonových desek jsem dostal ve stavebninách DSK Holice.   Izolace Původní plán položit izolaci v rolích jsem odpískal. Důvodem je špatný přístup mezi vazníky a už vůbec je to tragédie u obvodových zdí. Navíc mám určitou averzi ke skelným a čedičovým vatám, protože práce s nimi je nepříjemná! Takže to vyhrála foukaná izolace. Ono se řekne foukaná, ale jaká foukaná?

Reklama

Pěnu nechci, protože strop uzavře a já potřebuji izolovat i vzduchotechnické potrubí, což znamená výšku izolace 40 cm a to bych se nedoplatil. Navíc pěna nemá příliš dobré akustické vlastnosti. Celulózu jsem zavrhl, protože má špatné požární vlastnosti a také menší útlum hluku. Hodně se mně líbila bílá foukaná vata od Knaufu Supafil loft, ale má horší tepelněizolační vlastnosti než jiné vaty.  Takže nakonec to vyhrála čedičová vata Climastone. Cenově se nabídky pohybovaly od 50 do 67 tisíc Kč. Za vatu v rolích bych zaplatil cca 30 tisíc Kč.

Tmelení sádrokartonů odložím, až si celá konstrukce sedne a bude hotová podlaha na půdě. Hlavně, že už můžeme temperovat dům a po novém roce se pustíme do obkladů.

Náklady

Název položkyCena
Foukaná izolace 40 cm/ 57 m3
55 000 Kč
Nářadí na profily a SDK
800 Kč
Odtah digestoře
800 Kč
Boxy na světla
1 000 Kč
Šrouby + půjčení šroubováku
1 000 Kč
Sádrokartony
7 400 Kč
Půdní schody+dekl
3 000 Kč
Hmoždinky a šrouby
1 000 Kč
UD a CD profily
11 000 Kč
Fólie a pásky JUTA
12 100 Kč
Celkem93 100 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací