Krov a střecha domu

Autor: Andrea a Michal (21 příspěvků)
Kategorie: Hrubá stavba
2. 11. 2014
0 komentářů
Krov a střecha domu
Příspěvek stavebníka
Po 14ti dnech po zalití pevného stropu nám začala další důležitá fáze stavby domu - nadezdívka, štíty, krov a střecha.

1) nadezdění cihel: Původně jsme v projektu měli jen pevný strop s věncem, pozednici a krov, ale nakonec jsme se rozhodli využít délky našeho domu, alespoň pro částečné podkroví. Po celém obvodu domu se tedy nadezdili dva šáry cihel a věnec 25 cm, tzn. že dům se nám rázem zvýšil o 75 cm, čehož možná jednou využijeme, ačkoli jsme plánovali jen přízemní dům. Sice sklon střechy 25 stupňů neumožňuje komfortní půdní prostor, ale půda nad garáží je využita jako skladová a půdní prostor nad obytnou částí jednou možná vyplní prostorný byteček. Horní věnec jsme vytvořili z věncovek z vnější i vnitřní části a zasypávali jsme ho vlhkým betonem, který jsme umačkávali mezi věncovky. S tesařem jsme měli dopředu domluvené, že musíme do věnce usadit závitové tyče zhruba ve vzdálenosti po dvou metrech od sebe - pro pozdější uchycení pozednice. Situace by šla řešit i poté chemickými kotvami, ale lépe je to vložit do betonu rovnou.

2) krov: Provedení krovu a střechy našeho domu jsme dlouho zvažovali. Jednou z možností bylo nařezání dřeva na krov z vlastního lesa, avšak po konzultaci tohoto kroku s několika odborníky jsme od tohoto kroku upustili. Pokud bychom si spočetli, kolik stromů z lesa by na krov padlo a kolik by zůstalo zbytkového dřeva, z našeho lesa by toho moc nezbylo. A tak jsme jeli na nejbližší pilu a krov si nechat vyřezat kombinovaně borovice/smrk, kdy borovicové trámy byly pro slabší profily a smrkové pro ty silnější. Po zkušenosti s tím jak pracuje borovicové dřevo, jak flekatí, a jak se kroutí, bychom dnes i pro ty nejmenší profily použily dřevo smrkové.  

Zvažovali jsme i nad tím, že konstrukci krovu zvládneme sami. Ale nakonec jsme si nechali krov udělat od mistra tesaře. Kromě krovu jsme se dohodli i na tom, že podbití nebudeme mít formou kastlíku, nýbrž palubky budou nabity zeshora, abychom měli koncové trámy vidět. Celkový přesah střechy je ca. 50 cm. Tesař konce pouze ohoblovat a na nás bylo si je natřít penetrací bezbarvou a posléze barvou.

Reklama

Pro palubky a viditelné trámy jsme zvolili barvu ořechovou, kdy po konzultaci ve specializovaném obchodě jsme zakoupili syntetickou olejovou lazuru.  Byl to domácí natěračský závod - 165 palubek o délce 4m šířce 1,6cm (smrk). Obě strany natřít penetrací a poté boky a jednu stranu dvěma vrstvami olejové lazury. Přiznané trámy se poté natírali přímo po instalaci krovu. Nejdříve se však nechal krov trochu oschnout. Prozatím jsou konce napenetrované a natřené jednou vrstvou. Druhá vrstva se bude natírat před fasádou na doporučení omítkáře.

Nad vchodem do domu a do garáže jsme ještě nechali dodělat přístřešek nad oba tyto vstupy. Z této světové strany již tolik slunce na dům nedopadá, ale přeci jenom budeme my chránění na přechod mezi garáží a domem a dveře budou částečně chráněny proti slunečnímu svitu.

V průběhu stavby krovu bylo naším úkolem vyzdění a následné dozdění štítů. Nakonec máme štíty tři, přední menší, zadní větší a střední, kvůli přechodu střech mezi obytnou částí a částí nad garáží.  Chlapi se shodli na tom, že zdění štítů bylo ze všeho dosavadního zdění asi to nejhorší, resp. dořezávání cihel do úhlu štítu a posléze vyrovnávaní.

Reklama

Před pokládáním tašek jsme dozdili komín až do optimální výše 7m dle propočtů výrobce na ideální tah. Tesař na svou práci počítal max. týden času, avšak počasí mu moc nepřálo, skoro každý den vydatně pršelo. Proto svou práci dokončil po týdnu a půl. Profil krovu je klasické áčko s podpěrnými stojnami, pro které už byla vymezena a upravena místa ve střeše v kladecím plánu stropu. Celkově bylo spotřebováno 13m3 dřeva.

3) pokrytí střechy: Naštěstí jsme narazili na šikovné pokrývače, kteří spolupracovali právě s naším tesařem, takže se v práci nikdo neflákal a popoháněli se navzájem, aby vše bylo ok a časově jak jen to půjde. Měli jsme dva pracovníky - otce se synem, kdy jeden z nich byl rovnou i klempíř, takže práce šla ruku v ruce s tou následnou, žádné dohady mezi tesařem, pokrývačem a klempířem. I u pokrývání jsme zvažovali svépomoc, ale při vytvářeí rozpočtu, kdy jsme si nechali udělat nabídky na koupi tašek, které při naší ploše vyšly řádově na 120tis. Kč,  a při porovnání nabídky pokrývačů, kdy tašky za zhruba 69 tis. s prací  stáli ještě méně než "jen" naše tašky a v ceně je garance na střechu, kterou nám při svépomoci výrobce tašek negarantuje, nebylo vlastně nad čím váhat. Byli jsme od počátku rozhodnuti pro betonovou tašku tmavě hnědé barvy, pouze jsme si vybírali mezi výrobci.  Těsně před objednávkou tašek jsme zaváhali, zda přece jen nevzít tašku pálenou glazurovanou, lákala nás nová sousedovic střecha. Ale naše rozhodnutí zůstalo u tašky betonové s glazurou, kdy bylo podpořeno úsporou 50 tis. oproti tašce pálené.

Nakonec oproti očekávání máme na střeše asi nejvíce sněhových háků v celé vesnici - a to přesně 375 :-) Pokrývač spolupracuje s dodavatelem těchto háků a řídí se jeho sněhovými mapami. Tak uvidíme, jaký efekt bude tento počet pro další zimy mít.

Reklama

Dále bylo rozhodnutí, jakou střešní folii - nechali jsme si nakonec namontovat kvalitnější střešní folii DELTA Maxx od neměckého výrobce, která měla speciální termoizolační povrch. Výlezový otvor menší než 60x60 cm bychom taktéž nikomu nedoporučovali, protože tím se protáhnou střízlící ale není to pro každého, pro jistotu jsme sie tedy nechali nainstalovat výlezový otvor 60x60 cm u komína vč. schůdku.

Ačkoli dlouhodobě o využití půdního prostoru zatím neuvažujeme, zvolili jsme do střechy rovnou dvě střešní okna VELUX GLU 0055 o rozměrech 78 x 118 cm vč. termolemování. Okna jsme na doporučení zvolili rovnou celoplastová a kyvná. Dřevěná by pro nás brzy znamenala opravu povrchu. Do zadního vyššího štítu směrem do zahrady se mi podařilo přesvědčit manžela na okno 1mx1m. Jakmiíle nám dodají okna, která už máme objednána, v půdním prostoru je díky dobré folii a stř. oknům opravdu teplo a světlo.

Naše sedlová střecha s menšími polovalbami na každém konci má 266m2 plochy, celkově na ni bylo použito 2700 střešních betonových tašek. Pokrývač pracoval ve spolupráci s klempířem na střeše asi 10 dnů, kdy opět minulo spousta deštivých dnů.

Od klempíře jsme si nechali oplechovat komín, vč. objednávky napoleona, kterého nám ještě musí dodat. Po konzultaci nelze kombinovat barevný pogumovaný plech s napoleonem z mědi, tak jsme zvolili napoleona z nerezu. Materiál pro žlaby jsme zvolili hnědý plech s pogumovanou vrstvou od slovenského výrobce, ze kterého se dle doporučení několika klempýřů neloupe barva.

Střechu jsme měli po třech nedělích hotovou, avšak dodělávek kolem je stále mnoho, např. vyplnění otvorů pod trámy v místě, kde trámy prochází vnějším obvodem cihel ven - již nám tam ptáci začali tvořit hnízda, natření veškerých dřevěných prvků, izolace pozednice atd. 

Náklady

Název položkyCena
aku vrtačka na palubky
4 587 Kč
závitové tyče na komín
840 Kč
olejová lazura, štětce, ředidlo, penetrace
4 933 Kč
doprava a složení dřeva, latí a cihel
4 300 Kč
4 ks překladů na dveře uprostřed středního štítu
1 050 Kč
pomocné práce - kamarád
3 250 Kč
malta, lepidlo a pomocný materiál
8 000 Kč
smrkové palubky tl. 1,6cm - 165 ks po 4m
14 500 Kč
práce tesař
31 000 Kč
materiál a práce - klempýřina
30 460 Kč
materiál a práce za střechu - pokrývač
192 907 Kč
13m3 dřeva 13 m3 dřeva na krov + 1485 bm 6x4 střešních latí
86 000 Kč
beton do věnce 3,6m3 C12/15 vč. dopravy
6 900 Kč
roxory do věnce
3 750 Kč
200 ks třímínků do věnce
2 000 Kč
18m2 polystyrenu EPS 70 7cm
2 700 Kč
780 cihel PTH 44" EKO Profi+, 120 věncovek VTH 23,8cm vč.malty na zakládání
38 000 Kč
Celkem435 177 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Andrea a Michal
Andrea a Michal (21 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací