Jak jsme se pustili do stavby komínu

Autor: Monika a Pavel (23 příspěvků)
Kategorie: Komín
2. 9. 2014
0 komentářů
Jak jsme se pustili do stavby komínu
Příspěvek stavebníka
Výstavba komínu byla pro nás časově nejdelší, protože jsme ho stavěli na tři etapy (26.4.-19.7.2014). První etapou bylo vyzdění komína do výšky prvního patra po vybetonování stropu. Druhou etapou bylo vyzdění do výšky vaznic pro ověření bezchybného průchodu krovem. V třetí etapě jsme dokončili nadstřešní část před klempířskými pracemi a položením střešní krytiny.

Komín jsme si vybrali stavebnicový od firmy Schiedel (Schiedel STABIL). Je to klasický jednoprůduchový komín o výšce cca 8,7 metru s průduchem 200 mm s napojením na krbovou vložku s výměníkem 45 stupňů a dvěma revizními dvířky. 

Na místě, kde byl komín naprojektován, jsme si nejříve položili čtverec hydroizolace, na který jsme do maltového lože umístili první komínovou tvárnici seřízlou do výšky budoucí podlahy a následně ji vylili betonem. Beton jsme nechali částečně vyzrát a poté jsme se mohli dát do výstavby komínu. Při stavbě jsme se řídili návodem výrobce - do první tvárnice jsme vyřízly otvor pro větrací mřížku, poté jsme ji vodorovně umístili pro snadnější zdění. Následovala miska pro odtok kondenzátu, kterou jsme obložili menerální izolací. Do další tvárnice se vyřízl otvor pro dvířka. Na přibalený kamnářský tmel, který se nanášel do zámku šamotových vložek, se hned na misku umístil díl pro dvířka. Vytlačený tmel se z vnitřní strany stíral namokřenou houbičkou. Opět jsme obložili izolací. Postup (tvárnice - izolace - šamotová vložka) se opakoval stále dokola. Ve výšce 182 cm přišel na řadu další výřez s napojovacím dílcem a v patře druhá dvířka. Nadstřešní část tvořená z betonových prstenců a imitace cihel se zdila na jemnozrnou zdící a spárovací maltu.

Po vyzdění všech dílů jsme do čtyř otvorů v rozích tvárnic pro zpevnění komínu vsunuli 4 roxorové pruty opatřené koncem se závity. Ty se zalily řidší zdící maltou a po zavadnutí se na poslední tvárnici nalepila nerezová krycí deska, která se přitáhla křídlovými maticemi. Poslední šamotová vložka se seřízla na správnou výšku nad krycí desku a nalepil se na ni krycí límec pomocí silikonu s ochranou proti UV. 

Reklama

Nezbývalo už nic jiného než přebývající spracovací maltou vyspárovat vodorovné spáry a dílo bylo hotovo.

Na závěr jsme pro lepší stabilitu komínu posvařovali konstrukci pro jeho uchycení ke krovům.

Náklady

Název položkyCena
Zdící a spárovací malta, spárovačka
117 Kč
Komín
31 110 Kč
Celkem31 227 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Monika a Pavel
Monika a Pavel (23 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama