Fólie, latě, tašky a klempířina

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
30. 6. 2013
8 komentářů
Fólie, latě, tašky a klempířina
Příspěvek stavebníka
Plech, beton nebo pálená taška? Toť otázka. Plech se mi líbil z hlediska montáže a ceny, ale hluk při dešti a obnova nátěru mě odradila. S betonovou taškou Bramac máme už víc zkušeností. Taťka má na baráku Bramac Alpská taška s takovým tím hrubým posypem.

Tenkrát prodejci tvrdili, že díky posypu se na taškách nedrží mech. Opak je pravdou a červené tašky jsou po 12 letech zelené a šedivé až hrůza. Další barák s taškou Bramac Protektor už vypadá lépe, ale mech se stejně usazuje na spodní hraně tašky. Navíc za 6 let vypadají tašky barevně jinak než v době pokládky. Takže volba padla na pálenou krytinu. Vybrali jsme tašky Tondach Samba 11 v černé glazuře.

Měď, plast, pozink nebo titanzinek? Z jakého materiálu bude okapní systém? Lindab jsem na začátku vyloučil, protože taťka ho má na baráku a po 12 letech je z hnědé barvy taková hnusně šedivá. Zkrátka slunce ten plast vyšisuje. Škrtnul jsem poplastované i celoplastové okapy. Měď je bohužel neúměrně drahá. Díky našim sociálně slabším spoluobčanům trpí měď krátkým poločasem rozpadu. Zbyl nám barvený pozink a titanzinek. Jelikož jsem člověk líný, tak jsem se rozhodl pro poctivě pájený titanzinek, který je bezúdržbový. K černé střeše se také celkem hodí a cenově vyšel titanzinek jako zlatá střední cesta:

Pozink barevný (obyčejná barva) – 18 tis. Titanzinek – 24 tis. Pozink barevný (kvalitní barva) – 33 tis.

Svépomocí, dodavatelsky nebo na klíč? Vzhledem k tmu, že střechy jsem nikdy nedělal (kromě asfaltových šindelů), způsob „svépomocí“  jsem zavrhl.  Střechy na klíč jsem se obával kvůli  vysoké ceně.  Takže dodavatelsky, což znamená:

Reklama
  • spočítat materiál
  • zjistit cenové nabídky
  • vybrat dodavatele a zaplatit zálohu
  • dovézt a složit materiál
  • doplatit plnou cenu za materiál
  • oslovit řemeslníky
  • vybrat řemeslníky (dvě třetiny odpadnou, když řeknete, že máte svůj materiál)
  • sehnat, co řemeslníci ještě potřebují
  • uklidit po řemeslnících
  • vrátit palety a udat nespotřebovaný materiál

Realizace V zimě jsem si nechal zdarma propočítat množství tašek a dalšího příslušenství. Do firmy Tondach jsem zaslal e-mailem projekt a zpět přišla soupiska materiálu. Potom jsem rozeslal poptávku na materiál třem dodavatelům a vybral tu nejlevnější. Zaplatil jsem zálohu a čekal na dodání. Za 3 týdny po zaplacení zálohy byla střešní krytina na parcele. Jelikož nebylo moc na výběr, kam složit tašky, musel jsem je nechat složit na prkna do jílu. V té době byla zazimovaná základová deska, takže palety s krytinou si v tom blátíčku hověly skoro půl roku.

Soupisku materiálu na žlaby, svody a úžlabí jsem si vypočetl sám. Materiál zakoupil a navozil.

Střešní latě zajistil tchán za výbornou cenu 8 Kč za metr. Měl jsem spočítáno 1.040 metrů na barák a stání pro dvě auta. Nakonec tchán dovezl 1.200 metrů latí a stěží to vyšlo akorát na barák. Pěkně jsem se seknul. :-) Latě jsme s Kačkou impregnovali Lignofixem Eko pomocí  válečku. To zabralo tři odpoledne.

Reklama

Pokrývači nastoupili pár dní po realizaci střešních vazníků. Počasí moc nepřálo a tak byli za první víkend rádi, že natáhli fólii a kontralatě. Druhý víkend položili latě a už jsem sháněl paní klempířku, aby udělala háky, žlaby a úžlabí. Třetí víkend jsem pokrývačům pomáhal nosit tašky na výtah. Nahrubo provedli pokládku celé střechy. Poslední týden se řezalo úžlabí a nároží. Nakonec se usadily hřebenáče. Koupil jsem plastové trubky průměru 125 mm a nasadil je na kotlíky jako dočasné svody.

Cena střechy je ukázkovým příkladem brutálního znásilnění finančního plánu. Výsledné ceně neprospívají valby, které jsou pracné a mají spoustu drahých doplňků a prořezů. Dost peněz se dá uspořit, když se zvolí betonová střešní krytina.  

Plocha střechy je 223 m2. Obvod je 70 metrů.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Plastové svody dočasné
850 Kč
Práce klempířky
10 000 Kč
Práce pokrývače
40 000 Kč
Hřebíky a spojovací materiál
1 200 Kč
Latě 1200 bm, průřez 60 x 40 mm
8 000 Kč
Lignofix 7 litrů + poštovné
1 500 Kč
Okapový systém Ti Zn a střešní výlez
24 300 Kč
Střešní krytina, fólie a další doplňky
127 300 Kč
Celkem213 150 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací