Věnec

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
14. 5. 2013
7 komentářů
Věnec
Příspěvek stavebníka
Armokoše jsme připravovali s Kačkou v pěkných dnech od února až do konce března. Pěkných dnů v tomto období moc nebylo. Nechal jsem si strojově udělat obdélníkové třmínky z R6, protože jsem si moc nevěřil, že je dokážu vyrobit dostatečně přesně.

Pomocí ohýbačky jsme připravili 6 rohů. Každý roh je složený ze 4 drátů R12. Následně jsme na tyto rohy z R12 nasunuli třmínky z R6 a pomocí pytlových úvazků jsme vyrobili požadovaný tvar. Ještě bylo potřeba připravit 6 kusů rovných armokošů. Plánek armokošů v CADu přikládám do fotogalerie. Takto připravené díly byly schovány před deštěm ve stodole.

Po dokončení 11. šáru zdiva jsme armokoše na vozíčku přesunuli na stavbu. Šířka zdiva je 25 cm. Šalování věnce jsme prováděli z pórobetonu síly 5 cm. To znamená, že uprostřed zdiva vznikl otvor 15 x 25 cm pro vložení armokošů a vylití betonem. V případě plochého překladu byl prostor větší o 12.5 cm, tedy 15 x 37.5 cm. U těchto plochých překladů jsem do spodní řady přidal 3 roxory R12 provázané třmínky R6 s armokošem.

Postupovali jsme tak, že jsme šalovali venkovní tvárnice na lepidlo. Potom jsme zvedli připravený dílec armokoše a nasunuli ho do předchozího armokoše. Na spojení prutů jsem nechal přesah 50 cm. Spoje prutů R12 jsme svářeli. Pro vymezení armokoše uvnitř věnce jsem použil plastová distanční kolečka. Nakonec se šalovala vnitřní tvárnice a tím byl připraven prostor pro beton. Přesunuli jsme lešení a práce se opakovala.

Reklama

Pro zajištění větší tuhosti domu mám v projektu tři stropní nosníky, které zpevní protilehlé stěny domu. Tyto nosníky jsem doplnil o 3 x R12 svázané pomocí třmínků do tvaru „U“ z roxorů R6. Opět jsme pruty provařili s věncem. Na šalování stropních nosníků jsem použil OSB desky síly 12 mm.

Příprava na betonování věnce trvala tři dny. Kdybych použil věncové tvárnice, tak bych čas zkrátil na polovinu, ale cena těchto „věncovek“ je přes 250 Kč za jeden kus. Cena dvou tvárnic, nalepených proti sobě, vyšla zhruba na 30 Kč. Celkem bych potřeboval 100 kusů věncových tvárnic, takže úspora byla značná!

Na Den Vítězství jsme začali betonovat. Do betonu jsme dávali prané kamenivo frakce 8 až 16 mm (4 lopaty), písek (12 lopat) a pytel cementu. Jako plastifikátor jsme na jednu míchačku použili jednu polévkovou lžíci obyčejného jaru. Na pohled se beton hodně podobal betonu z betonárky.

Reklama

Táta se staral, aby míchačka měla „co do huby“. Já jsem vozil beton v kolečku a „fankoval“ ho na lešení. Tchán ukládal beton do věnce. Začali jsme ráno v 8:00 a v 18:00 hod bylo vybetonováno. Dřina hrozná, ale beton-pumpu jsem nemohl použít, protože tlak betonu by šalovací tvárnice pravděpodobně vylomil. No hlavně, že to máme za sebou.

Ještě jedna poznámka. Na základové desce jsem nechal položenou krycí fólii a musím říct, že jsem udělal dobře, protože při zdění a betonování věnce na zem spadlo hodně lepidla a betonu.  Ušetří to čas před položením hydroizolace.

Náklady

Název položkyCena
Stropní nosníky (započteno ve zdivu)
1 Kč
Tvárnice 50 mm 156 ks(započteno ve zdivu)
1 Kč
Pytlové úvazky (ze základů)
1 Kč
Písek (zbytek ze základů)
1 Kč
Tvárnice 50 mm Porfix 80 Ks
1 220 Kč
Cement 25 Kg 33 pytlů
45 Kč
Cement 25 Kg 33 pytlů
1 980 Kč
OSB desky 12 mm 6 ks
720 Kč
Kamenivo 3 x vozík
360 Kč
Distanční kolečko R35 - 150 ks
225 Kč
Třmínky 85 x 180mm R6 - 200 ks
3 000 Kč
Roxory R12, 60 ks
6 500 Kč
Celkem14 054 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama