Založení první řady

Autor: Roman a Markéta (9 příspěvků)
21. 11. 2012
0 komentářů
Založení první řady
Příspěvek stavebníka
Po dlouhé době jsme si vyšetřili chvíli času a tak jsme se rozhodli trochu zaktualizovat naše stránky. Jakmile ustoupila zima a nehrozili další sněhové přívaly,nedočkavě jsme se vrhli do přípravy základové desky  a na zdění první řady cihle.

Již pár týdnů předem jsme si rezervovali zakládacího technika od firmy Heluz, který nám vyšel vstříc a byl ochoten dojet i v sobotu. Jelikož přítel byl půl roku na kurzu, nezbylo nám nic jiného než stavět o víkendech a modlit se alespoň za trochu přijatelné počasí.

Před příjezdem technika, jsme si museli vyměřit základové pásy, které se napenetrovali asfaltovým nátěrem Penetral Alp .Pásy jsou široké 60 cm. Na již zmíněné pásy přišla natavit lepenka s proti radonovou folií, kterou jsme rozpůlili napůl. Vznikly nám tedy pásy 50 cm široké, které nám bohatě stačili pod 1.řadu cihel, která je široká 40 cm.

Když byla lepenka natavena po celém obvodu základové desky včerně nosných příček vyhlíželi jsme datum, kdy měl přijet zakladač. Dorazil na čas ve stanovený den a ihned se pustil do práce. K této etapě jsme museli zajistit 3 lidi. Na pomoc nám tedy přišel  bratr, který míchal zakládací maltu, přítel vozil kolečka a tchán kladl maltu na zakládací pásy, kde si už technik urovnával vše dle potřeby. Vše šlo bez problémů až do doby, kdy jsme narazili na 3 pytle zvrdlé zakládací malty, které se nadali použít.

Reklama

Přítel tedy dojel do stavebnin kde zakoupil potěrový beton s pevností 20mpa, který dostatečně stačí jako náhrada zakládací malty. Na tuto práci má technik 5 hod. za cenu 3000,- Kč. U nás vše ve stanovaný čas stihl. Na vysvětlení: Tato služba od Heluzu v hodnotě 3.000,- se vztahuje pouze na vyrovnání zakladové desky vyrovnávací maltou, nikoliv na založení 1.řady cihel, jak se všude uvádí.

Po doporučení jsme nechali vrstvu zaschnout a k večeru jsme nahnali zedníka, který nám 1.řadu na flexibilní lepidlo založil. Pro zamezení promrzání jsme celou 1.řadu vysypaly drceným polystyrenem. Tento polystyren nám dodali přímo z Heluzu, neni nasáklivý jako obyčejný polystyren nebo perlit. Výškový rozdíl na celé desce byl max. v jednom místě 1,5 cm, tudíž nám dodaná zakládací malta bohatě stačila.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Roman a Markéta
Roman a Markéta (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama