Revize komínů

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Kategorie: Komín
15. 11. 2012
0 komentářů
Revize komínů
Příspěvek stavebníka
Komín a schodiště odjakživa tvoří srdce a páteř domu. A proto je dobré věnovat jim náležitou pozornost, a to nejen při stavbě, ale i následně při jejich revizi.

Pokud hodláte v budoucnu kromě kotle zřídit v domě i krbová kamna, budete potřebovat  komín alespoň se dvěma průduchy. Pro správnou volbu komínové konstrukce je třeba vědět už při návrhu, k jakému spotřebiči bude komín vázán.

Do základní klasifikace komínů můžete nahlédnout v ČSN EN 1443, která řadí komíny podle různých tříd.

Revize komínů
Reklama

Při stavbě nových komínů platí, že univerzálnost v použití z hlediska topných materiálů může být nespornou výhodou. Nelze však zaměňovat s univerzálností ve volbě spotřebiče. Velmi důležité je správné nadimenzování komína, jelikož právě to bude mít rozhodující vliv na spotřebu paliv a tah komína. Při nesprávném nadimenzování komína by časem při nesprávném tahu docházelo k zadehtování komínu, což by v budoucnu mohlo být i příčinou požáru.    

Dnes se na trhu uplatňují především moderní komínové systémy. Jsou to v podstatě speciální tvarovky a komponenty vyvinuté dle základních požadavků na komíny. Komínové systémy jsou ve státních zkušebnách zkoušeny dle platných předpisů a následně certifikovány. Konečný zákazník obdrží Prohlášení o shodě, což mu zaručí jistotu, že odzkoušen byl opravdu jemu dodaný materiál a žádný jiný.

Revize komínů
Reklama

Komín ve své podstatě je velmi důležitou částí stavby domu, kde se opravdu nevyplatí nic zanedbat. Z hlediska požární a provozní bezpečnosti nelze jakkoli při jeho konstrukci improvizovat.  Z hlediska stavebního je nutné u komínového tělesa zajistit vysokou odolnost vůči statickým a dynamickým zátěžím. 

Pravým oříškem v tomto smyslu je dilatace vrstev komína s nestejným tepelným namáháním. Materiálem s nejvhodnější odolností vůči agresivnímu kondenzátu jsou keramické komínové vložky. Avšak i u nich je potřeba sledovat kvalitu. Nenasákavost, parotěsnou a odolnost vůči teplotním změnám jsou jejich nejdůležitější vlastnosti.  

Revize komínů
Reklama

Pokud nastane situace, že komín musí být používán již v průběhu výstavby, musí být u něj nutně předem provedena revize se zapojeným spotřebičem.

Pro většinu spotřebičů na tuhá paliva je minimální účinná výška komínů 5 metrů. U spotřebičů na kapalná a plynná paliva tato výška činí 4m.

Revize komínů

Pokud v průběhu používání komína dojde ke změně typu paliva, je bezpodmínečně nutná  kontrola stavu komínové vložky.  Jestliže revizní technik (kominík) neshledá na vnitřní konstrukci komína závadu a shledá konstrukci jako celek v pořádku a vhodnou pro připojení  jiného typu spotřebiče, není pak zapotřebí komín vložkovat.

Po delších provozních odstávkách komína, či při prvním uvádění komína do provozu je nutností pozvolné roztápění. Ani pravidelně a bezpečně sloužící komín se však neobejde bez pravidelné údržby a pravidelných prohlídek včetně čištění.

Nařízení č. 91//2012 Sb.  O podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů  a spotřebičů paliv uvedené  v č. 34/2010 Sbírky zákonů na straně 1106 nabylo účinnosti dne  1.1.2011.

Revizní zpráva spalinové cesty musí mít jako přílohu technickou dokumentaci obsahující projektovou dokumentaci, popis stavby, spotřebiče, popis kouřovodu a komínu, dále pak název firmy jako zhotovitele, zatřídění spalinových cest podle ČSN EN 1443, umístění identifikačního štítku, výpočet spalinové cesty, uzemnění konstrikce spalinové cesty, vyjádření k požární bezpečnosti, k bezpečnosti práce, info o  přívodu spalovacího vzduchu, info o nainstalování digestoří nebo o odsávacích el. ventilátorech a  dále o  tlakové zkoušce spalinové cesty.  Každá revizní zpráva musí být závěrem opatřena podpisem a razítkem odborně způsobilé osoby provádějící revizi.  

Revize komínů

Zuzana Bohdalová Foto: theultimatehomesolutions.com, roofersbergencountynj.com, chimneys.com, public-domainimage.com,northeastohiofoundationrepair.com, clearviewplumbing.ca,northtryon.com pixmule.com. Přílohy: tzb-info.cz

Přílohy

Vzor revizní zprávy spalinové cesty
Vzor zprávy o provedení kontroly anebo čištění
Vzor obsahu technické zprávy
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama