Orientace střešních oken

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Kategorie: Střešní okna
16. 9. 2012
0 komentářů
Orientace střešních oken
Příspěvek stavebníka
Pokud je to jen trochu možné, orientujte střešní okna z hlediska optimálního využití vánků a sezónního slunečního světla. V úvahu vezměte i sousední zástavbu, stromy a možný výhled. To vše s ohledem nejen na momentální podmínky, ale i na delší časový horizont.

Při nákupu nových oken je nutné zvážit typ okna k osazení a způsob osazení. Plánujete-li jednopodlažní dům anebo dům s klenutými stropy, vězte, že dobře navržené a situované střešní okno zprostředkuje pětkrát více přirozeného světla než stejně velké okno ve zdi.

Orientace střešních oken

Při plánování těchto oken je důležité z hlediska tepelných zisků a ztrát počítat se sezonním úhlem dopadu slunečních paprsků a výškou slunečního orbitu.  Výhodnější umístění střešního okna je na sever či východ. Pak totiž nedochází k přehřátí a dopadající světlo je rozptýlené.  Značného vylepšení větrání můžete docílit ventilačními modely oken osazovanými poblíž hřebene střechy.

Reklama

Vhodným využitím nejen střešních oken, ale i vnitřních úprav zároveň, lze využít navíc i odraz světla. Příkladem může být umístění okna tak, aby nasvítilo bíle natřené těleso komína anebo alespoň části dělícího zdiva. V tomto případě se od něj světlo odráží a prosvětluje prostor mnohem příjemněji než světlo přímé.

Světlo z východu projasní rána v místnosti, ale místnost zahřeje jen sporadicky. Severně a východně orientovaná střešní okna v létě celkově zmenšují tepelný zisk.  Severně orientovaná okna bývají nejvhodnější pro umístění pracoven do prostoru pod nimi. 

Orientace střešních oken
Reklama

Pokud vám vyhovují horké přímé paprsky pozdního odpoledního slunce, patrně vaše volba padne na orientaci střešního okna směrem na západ. Je však třeba myslet na to, že tyto světelné podmínky mohou někdy znepříjemňovat pobyt až do pozdních nočních hodin.  Není- li jiná vhodná volba směřování oken možná, počítejte s tím, že ihned při instalaci oken byste měli pořídit i jejich zastínění ve formě rolety, žaluzie, markýzy či závěsu. Případně může posloužit i vyšší pokojová rostlina s velkými listy.

Orientace střešních oken

Takřka po celý den dá místnosti stálý jas střešní okno orientované na sever. Jde totiž o světlo nepřímé. Toto světlo nevytváří ani obtěžující hluboké stíny ani ostře osvětlené horké plochy. Pokud by na vás přesto působila taková místnost studeně, můžete to kompenzovat volbou vhodných interiérových barev. Je totiž dokázáno, že výběr té správné barvy nátěru v pokoji může způsobit pocitově dojem až o 6°C teplejší místnosti.

Reklama

Světlo z jihu může pozitivně ovlivňovat mikroklima i světelné podmínky v zimě, kdy je den kratší, dráha slunce je plochá a vrcholí nízko nad obzorem. V létě však, kdy je slunce vysoko nad obzorem, počítejte s tím, že slunce se bude pořádně opírat o jižně orientovanou střechu. V létě tak může být v těchto prostorách doslova nesnesitelně.

Orientace střešních oken

Pamatujte na nepsané pravidlo, že plocha osazená střešními okny by měla dosahovat minimálně 10% plochy podlahové. Vlivem sklonu střechy dochází k většímu rozptylu světla, což je výhodné. Osvětlení střešními okny je považováno za výhodné pro lidský organismus.

Orientace střešních oken

Pokud si nejste zcela jisti, jak by mohlo střešní okno ovlivnit mikroklima místnosti přímo ve vašem domě, neváhejte se poradit s architektem nebo stavebním projektantem.

Zuzana Bohdalová Foto: eecentre.com.au, k-roofing.co.uk, archiexpo.com, elitechoice.org, alibaba.com, interiordesignfiles.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací