Zdění obvodových a nosných zdí

Autor: Michal a Markéta (11 příspěvků)
6. 8. 2012
2 komentáře
Zdění obvodových a nosných zdí
Příspěvek stavebníka
7.4.-18.4.2012  Po založení první řady cihel jsme měli 2 dny "pauzu" - pomáhali jsme řezat dřevo na stropy a krov, pak jsme se  konečně vrhli na samé zdění.

V minulém článku jsem zapomněl uvést použité materiály. Jedná se o broušené cihly Porotherm Profi na tenkovrstvou maltu nanášenou pouze na žebra cihel, Obvodové zdivo tl. 30cm, nosné příčky tl. 24cm.

Na další řady cihel jsme si pozvali rodiče z obou stran a opravdu bylo dobře, že přijeli. Cihly byly sice blízko, ale opravdu pár rukou navíc se hodí. Nejprve jsme si museli namíchat lepidlo, nikdy jsem neviděl v jaké má být hustotě, takže pomohl návod od výrobce, jenže háček byl v tom, že výrobce doporučuje používat jejich nanášecí válečky se zásobníkem a my jsme to lepidlo patlali malířským za 80 Kč. Po jakémsi odhadu, že by lepidlo mohlo být akorát jsme začali založením všech rohů do výšky 3 řad , natáhli provázek a hle, šlo to opravdu samo, jeden patlal válečkem, druhý podával cihly akorát do ruky a já jsem rovnal cihlu k cihle přesně dle provázku. Za první den zdění jsme tedy stihli 4 řady kolem dokola a řádně zakryli igelitem před deštěm aby nedocházelo ke zbytečnému máčení cihel uvnitř zdiva.

Začátek zdění páté řady znamenal vyměření okenních otvorů dle projektu a dále se pokračovalo opět založením rohů. V pátek 13.4 jsme měli dokončené obvodové zdi až po věnec, následující den jsme začali vyzdívat nosné příčky, kde došlo na jednu drobnou změnu v projektu. Protože se nám zdál obývací pokoj docela malý a pokoj, který má sloužit k uskladňování oblečení, jako prádelna atd. se nám zase zdál až moc velký, tak jsme místo zdi vyzdili jen sloup, na kterém je položen trám tzv. průvlak o průřezu 25x28 cm. Na průvlaku budou uloženy přiznané stropní trámy. Tímto vlastně průvlak nahradí nosnou příčku a příčka bude posunuta o metr dál, vše jsme konzultovali s panem projektantem.

Reklama

Tímto jsme se dostali do stádia vyzdění obvodový zdí a nosných příček v přízemí. V dalším článku se dočtete, jak jsme si svařovali armaturu a betonovali 1. věnec a pokládali stropní trámy.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Michal a Markéta
Michal a Markéta (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací