Mýty a fakta o hliníkových střešních systémech

Autor: PREFA (2 příspěvky)
20. 4. 2012
0 komentářů
Mýty a fakta o hliníkových střešních systémech
Příspěvek stavebníka
Mezi stavebníky panuje mnoho mýtů a polopravd o hliníkových střešních krytinách. V článku který jsme pro Vás připravili najdete odpověď na 11 nejčastějších mýtů o hliníkových střešních systémech.

Mýtus č. 1 – hliníková střecha nic nevydrží, je křehká a praská

Hliníkové střechy jsou vyrobeny z plechu o tloušťce 0,7 mm a z legující přísady hliníku, man-ganu a hořčíku. Tyto chemické prvky pomáhají hliníku k dosažení jeho maximální pevnosti a tvárnosti, například při falcování nebo ohýbání plechů či příslušenství (háky).

Hliníkové střešní prvky nepraskají ani se nelámou. Naopak, vynikají vysokou odolností proti zlomu. Hli-níkové střechy a fasády lze doporučit do těch nejextrémnějších přírodních podmínek.

Mýtus č. 2 – hliníkové střechy nelze pokládat na horách a do určitého sklonu

Hliníkové střechy jsou díky vysoké odolnosti vůči mechanickým a povětrnostním vlivům před-určeny pro použití v horských oblastech.

Reklama

Svoji nízkou váhou nezatěžují sněhem a ledem zkou-šené budovy. Důmyslným systémem příchytek odolají i těm nejsilnějším vichřicím.

Sklonem jsou omezeny podobně jako každá jiná střešní krytina. Maloformátové prvky se pokládají od 12° (falcovaná taška na krokvích do délky 7 metrů) a šárované krytiny od 3°. Některé hliníkové střešní prvky jsou navíc pro zvýšení pevnosti falcované, pokládané na vazbu (falcovaná taška Prefa) a pro zvýšení odolnosti vůči pronikání vody mohou být ve spoji opatřeny speciálním těsnícím tmelem.

Mýtus č. 3 – hliníkové střechy mají omezený výběr odstínů barev

Hliníkové systémy lze objednávat v 8 standardních barvách pro maloformátovou krytinu (fal-cované tašky, šindele a šablony), resp. v 15 standardních barvách pro svitkový plech. Barvy lze dodávat i na přání jak v metodě coil coating (proces povrchové úpravy dle ECCA – obou-stranně nanášený a vypalovaný lak na předem odmaštěný a předčištěný povrch), tak v práš-kovém lakování, a to takřka v neomezeném množství odstínů dle RAL, NCS.

Reklama

Mýtus č. 4 – barva z hliníkových střech se po čase odlupuje nebo změní odstín

Kvalitní hliníkové prvky jsou chráněny dvouvrstvě vypalovaným lakem, který je odolný vůči UV záření. S odolnou a stálobarevnou povrchovou úpravou vám již žádný kyselý déšť nebo škodlivé UV záření nezmění vzhled vaší střechy minimálně po dobu 40 let. Barva nanášená na prvky je navíc pružná.

Všechny prvky jsou proto několikanásobně tvarovatelné. Barva se neo-loupe a nepopraská ani při ručním ohýbání nebo falcování. Je také odolná vůči běžným che-mikáliím, povětrnostním vlivům a má trvalou teplotní odolnost od – 30° C do + 80° C.

Mýtus č. 5 – kroupy hliníkovou střechu rozbijí

Malé kroupy nemohou hliníkovou střechu s povrchem stucco poškodit. V případě neobvykle extrémního krupobití však funkční poškození střechy, stejně jako u jiných střešních materiálů, nelze vyloučit. Proražení hliníkové střešní krytiny se však dá i při extrémním krupobití s jistotou blízké pravdě vyloučit.

Reklama

Pro případ, že po silném krupobití nedošlo k poškození funkčnosti střechy, avšak jsou vidět nepatrné optické vady, doporučujeme, aby byly extra připojištěny i optické vady. U stávajícího pojištění je potřeba prověřit, zda optické vady nejsou z pojistky vyloučeny.

Mýtus č. 6 – hliníková střecha je hlučná

Hliníkové střechy vykazují oproti vláknocementové střeše a střeše z cihlových tašek hlukový rozdíl pouze 2 až 4 dB, který je pro lidské ucho jen stěží postřehnutelný. U maloformátových falcovaných tašek, falcovaných šindelů a falcovaných šablon je navíc aplikována speciální protihluková páska, která emise hluku ještě snižuje.

Protihluková páska uvedený hlukový rozdíl kompenzuje a frekvenci plechového zvuku omezuje na minimum. Pokud chybí správná nosná střešní konstrukce, jsou při větších srážkách hlučné všechny střechy!

Mýtus č. 7 – hliníková střecha je drahá

Hliníkové střešní systémy je nutné vždy kalkulovat individuálně odbornou pokrývačskou firmou. Konečná cena je ovlivněna mnoha faktory, jako jsou např. lokace objektu, velikost, sklon střechy, atd. Ve srovnání s tradičními odolnými plechovými nebo přírodními materiály je hliník materiál s velmi příznivou cenou.

V průměru s dalšími materiály se nejkvalitnější hliníkové střechy řadí k cenově vyššímu standardu, který je však kompenzován minimální údržbou střechy po celou dobu její extrémně dlouhé životnosti, absencí jakýchkoliv dodatečných ochranných nátěrů a nadstandardní zárukou 40 let.

Je dobré vědět, že kalkulace by měla zahrnovat mimo samotnou střešní krytinu také řadu dalších elementů nutných pro správnou funkci celého střešního pláště. Mezi ně patří například podkladní pásy, ochranné mřížky, pro-stupy, lemování, úžlabí, zavětrovací lišty, sněhové háky, okapový systém a mnoho dalších. Tyto prvky výslednou kalkulaci navyšují, avšak jsou nezbytné pro správnou a spolehlivou funkci vaší střechy. Při srovnávání by proto neměly být opomíjeny.

Mýtus č. 8 – hliníková střecha je náročná na údržbu

Hliníkové systémy jsou bezúdržbové. Jelikož nekorodují, nemusí se natírat. Ochranný lak za-ručuje stálobarevnost a odolnost vůči UV záření po mnoha desetiletí. Svými fyzikálními vlast-nostmi odolají hliníkové střechy jakémukoliv nevyzpytatelnému vrtochu počasí. Jako důkaz přikládají některé společnosti nadstandardní záruku 40 let na jakost materiálu a stálobarevnost (Prefa).

Mýtus č. 9 – hliníková střecha je lehká, tudíž může snadno uletět

Hliníkové systémy jsou skutečně extrémně lehké. Váhou 2,3 kg/m2 patří mezi vůbec ty nejlehčí. Není to ovšem nevýhoda, ale výhoda. Lehká střecha např. nezatěžuje tolik staré unavené krovy při rekonstrukcích. Váhový rozdíl oproti klasickým materiálům může na 200 metrové střeše činit až 9 tun.

Pro zvýšení odolnosti vůči silným vichřicím je odolná střešní krytina zafalcována a přichycena pomocí speciální příchytky. Příchytka přitom neprochází samotnou krytinou. Tím je zaručena dostatečná odolnost proti orkánům až do rychlosti 250 km/h a současně není narušena funkce ochrany střešního pláště vůči průniku atmosférických srážek.

Mýtus č. 10 – hliníkovou střechu nemohu rozšířit o doplňky

Naopak! Osvědčené systémy zahrnují veškeré možné příslušenství a doplňky pro dokonalou střechu. Vše z jednoho materiálu a z jednoho odstínu. Nemusíte si tak lámat hlavu, kde budete shánět prostupy, hřebenáče, úžlabí, výlezová okna, lemování, stoupací plošiny, sněhové háky, kryt komínu, okapový systém, kotlíky, lapače listí apod.

Mýtus č. 11 – hliníková střecha se nedá letovat

Hliníkové krytiny se dají letovat. Není k tomu ale důvod. Kde nestačí falcování, pomůže speci-ální spojovací tmel na hliník od renomovaného dodavatele, který je již po desetiletí testován v nejextrémnějších podmínkách. Tmely na podobné bázi se využívají také v automobilovém průmyslu při spojování hliníkových částí karoserií.

Spoje lepené doporučeným a ověřeným tmelem jsou pevné po dlouhá desetiletí. Aplikace tmelu je rychlejší, snadnější a nikdy nezpůsobí změnu odstínu barvy krytiny. Je tedy i mnohem estetičtější.

Mýty a fakta o hliníkových střešních systémech

Galerie

Mýty a fakta o hliníkových střešních systémechMýty a fakta o hliníkových střešních systémechMýty a fakta o hliníkových střešních systémech
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací