Bednění a betonování věnce, vyzdění štítu

Autor: Honza a Peťka (8 příspěvků)
1. 4. 2012
0 komentářů
Bednění a betonování věnce, vyzdění štítu
Příspěvek stavebníka
Nastala chvíle, se které jsem rozhodně strach neměl, nejednalo se o nic složitého. Bednění věce jsem zvládnul naprosto sám a betonování ve třech lidech za dopoledne.

S bedněním jsem začal 9.10.2010, když jsem opět přijel po čtyřech dnech z práce. Koupil jsem 5cm polystyren, který mi Peťka nařezala na poloviny a do tohoto zastrkala vždy několik hřebíků, aby to v betonu drželo. Já jsem si ještě na zemi z desek, které jsem měl z bednění základů, ztloukl šalng do kterého jsem si v přesné výšce zevnitř natloukl hřebíky z důvodu, aych nepotřeboval nikoho kdo mi to bednění bude nahoře držet.

Potom jsem si připravil delší desky, které jsem zapřel od země z vnější strany domu zároveň se stěnou. Uvnitř domu jsem měl postavené lešení, aby se mi bednění dobře uchycovalo. Začal jsem od kraje, kdy jsem většinou tří nebo čtyř metrové kusy bednění položl zvenku na hřebíky, které jsem měl naité z vnitřní strany. Drželo to potom samo, protože to bylo zapřené ještě to dlouhou deskou, kterou jsem měl od země podél zdi.

Tak jsem si naskládal celou venkovní stranu a teprve potom jsem začal dělat vnitřní stranu, kdy na bednění jsem měl opět v přesné výšce nabité hřebík, aby to drželo samo. Zde jsem už nedával dlouhé desky od země zevnitř, ale spojil jsem vekovní a vnitřní bednění laťkou, kterou jsem přibil hřebíky. Takto po třech až čtyřech metrech to šlo neuvěřitelně rychle a myslím, že sám jsem to měli s přípravou hotové za dva dny. S tím, že jsem ještě z venkovní strany dával 5cm polystyren, který byl přímo na bednění.

Reklama

Jelikož jsem na uchycení obou stran dával jen pár desek, aby se tam daly dát výzruhy, tak nebyl problém vždy odělat tu desku a potom tam vložit celý kus výztuh.

Tyto jsem připravoval následně tak, že jsem měl od strejdy již udělané obdelníkové výztuže průměru 8 mm, kdy do těchto jsem vkládal roxory délky 4 metry a svazval vázacím drátem. Toto vázání mě absolutně nebavilo, šlo to celkem pomalu a taky jsem tomu myslím věnoval celý den, ale jsou mnohem horší věci na stavbě než jednodení vázání drátků :-D Železné výztuže jsem tedy uložil do věnce, následně jsem bednění pořádně svázal drátem, myslím, že jsem to vázal co metr, možná metr a půl.

Dne 12.10.2010 jsem měl již domluvené betonování věnce, kdy na stavbu přišel opět můj otec, stresjda od Peťky a na chvilku přišel výmečně pomoct i soused. Štěrk jsem si obědnal přímo směsku na betonování, to bylo asi nejlepší. Měl jsem spočítáno, že do věnce se vejdou 3m3 betonu, to jsem se rozhodnul, že si namícháme sami. Objednal jsem 30 pytlů cementu a 5 tun směsky na betonování. Ještě jsem opoměl závitové tyče na uchycení pozednice, které se dávaly do věnce. Jednalo se o tyče M12 délky 33 cm, kdy na jedné straně, která byl v betonu jsem měl navařený plocháč.

Reklama

Musel jsem to přesně rozměřit, aby se nestalo, že závitová tyč vyjde tam,. kde následně bude uchycený vazník. Míchačku jsem měl půjčenou z rodiny od Peťky, byla celkem malá, na dvě kolečka, ale šlo to. Já jsem stál nahoře u bednění kde jsem kýbloval beton, táta se sousedem vozili a strejda míchal jak jen stačil. Myslím, že od sedmi rána jsme byli v jednu nebo ve dvě hotovi bez větších problémů. Bednění jsem sundával z věnce asi po dvou dnech, protože beton již byl vytvrdnutý a já jsem měl dovolenou, tak jsem potřeboval pokračovat ve stavbě.

Ještě musím dodat, že od založení první řady dne 4.10.2010 do udělání věnce 12.10.2010 nespadnula ani kapka a tak se zdálo, že počasí nám bude přát.

Po tomto jsem se ihned pustil do výstavby štítů. Opět jsem toto dělal s otcem. Lešení jsem měl zapůjčené z rodiny zdarma, ale podlažky jsem měl z družstva za pár korun. Vyzdění štítů byla otázka dvou dní, ale taky jsem se nadřel s tím taháním cihel na lešení. První řadu nad věncem jsem pokládal do zakládací malty, aby byla položená přesně rovně.

Reklama

v průběhu stavby jsem si kupoval ještě nějaké nářadí, ale to zde nebudu počítat

Celková cena 243.045,-Kč  

Náklady

Název položkyCena
basa piva
200 Kč
matice a podložky
400 Kč
10 kusů závitových tyčí M12
900 Kč
6 pytlů zakládací malty
1 200 Kč
5tun štěrku na betonování s dopravou bez papíru
1 850 Kč
30 pytlů cementu 40kg s dopravou
3 500 Kč
roxory průměr 14 mm 200 metrů, průměr 10mm 100 metrů s dopravou (100 metrů průměru 10mm mi zbylo)
5 700 Kč
vázací drát
100 Kč
radlovací drát
100 Kč
polystyren 5cm 12,5 metru okolo
650 Kč
Celkem14 600 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Peťka
Honza a Peťka (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama