Zdění přízemí a překlady

Autor: Čenda a Lenda (16 příspěvků)
16. 3. 2012
0 komentářů
Zdění přízemí a překlady
Příspěvek stavebníka
Na zdění jsme se vrhli posledního března, den po založení stavby. Maník z Heluzu doporučil nechat to 24 hodin vytvrdnout. Cihly jsme měli už na pozemku (o tom píši v minulém článku), tak se ta naše stavba může začít konečně červenat :-) Pomáhat nám opět bude náš věrný kamarád, který kdysi slíbil, že s námi ten barák postaví :-)

Začali jsme opět u garáže a první řadu cihel jsme dali na lepidlo. Následovalo vysypání Perlitem, což jsem dostala za úkol já. V OBI jsme zakoupili plastový čtvercový lavor, uřízli dno  a mohlo se sypat. Garáž byla brnkačka, ale barák ..... začalo pěkně fučet a co jsem pracně nasypala, 3x tolik vylítlo ven :-( jenže to muselo být v ten den hotové, tak mě nezbylo, než se s tím trápit až do konce. A spotřebovala jsem všechny pytle, tedy spíš pustila do větru .....

Další zdění bylo už na pěnu. Tu jsme dostali k cihlám, jen jsme dokoupili pistole. Dobrý kauf byl na aukru, celokovové a za pěknou cenu. Vzali jsme dvě a používáme je doteď. Práce s pěnou je perfektní, rychlá, snadná, byla to většinou má práce, jen ten vítr mě to někdy kazil ..... Dávala jsem tak 2cm šneky, 5 cm od okraje a z obou stran cihly, dle doporučení. Šlo to jak po másle :-)

U oken jsme udělali menší změnu oproti projektu. V garáži jsme dali místo tří oken dvě obdélníková. Kuchyňské okno jsme šoupli na střed místnosti a zeď pod ním zvedli o 10 cm, na úkor okna, jsme vyšší, tak budeme mít i vyšší linku v budoucnu.

Reklama

Na stěně ke garáži jsme nechali otvory na budoucí věnec, aby se svázal s domem. Po umístění překladů dostala stavba už pěkný tvar. Ty nebyly tak těžký, chlapi je natahali ve dvou. Jen u garáže to byla docela fuška. Umístili je klasika podle šipek, na 30-cihlu vyšly tři a zbytek EPS, takže zvenku překlad, EPS a 2x překlad. Překlady byly ještě o cca 1cm nižší, tak se to srovnalo do roviny s cihlami. Dle doporučení výrobce jsme překlady v polovině vypodložili, něž se položí strop a udělá věnec.

V čekání na strop jsme dodělali příčky. Opět natřeli desku penetrákem, nalepili IPU, udělali rovinu, první řada šla na lepidlo a zbytek na pěnu. S obvodovou zdí jsme to svázali kotvami, které jsme měli už připravené.

Do komínu se pustíme až po položení stropu, aby nám pak seděl komín s otvorem v panelu ..... ale o tom až příště.

Reklama

Tato stavební etapa byla pěkná, během pár dní jsme z ničeho měli skoro dům, kéž by takto šla celá stavba :-) Začínali jsme přesně 30.3. a 24.4. bylo hotovo, připraveno na položení stropu. Ale všechny dny se nepracovalo, musí se taky chodit do práce  podle fotek jsme toto zdění měli hotové za cca 7-10 dní. A to ve 3 lidech, někdy jen samy s mužem.

Jinak stále makám i na „zahrádce“, hrabu a lezu po kolenou, vybírám všechen bordel ..... a k radosti mé drahé polovičky stále nacházím obr kameny, které musí nutně ven  Ale ještě tak 2-3 měsíce a budu v polovině :-)) Na fotce s karavanem je vidět už mé čisté území, za valem a trošku zeleně, o kterou se tak snažím v té měsíční jílové krajině.

Náklady: PopisČástkaCihly Heluz STI + doprava161 300.-Komín25 100.-2x Pistole na pěnu615.-2x Čistič pěny300.-IPA550.-10x EPS do překladů500.-

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Čenda a Lenda
Čenda a Lenda (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama