Jak jsme se poprali s omítkami

Autor: Daves a Tadeáška (13 příspěvků)
Kategorie: Vnitřní omítky
17. 2. 2012
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Když už máme střechu nad hlavou, je čas začít omítky. Což byla kapitolka sama pro sebe. Brázdili jsme internet a pročítali knížky. Hledali jsme, jak a z které strany to vlastně správně uchopit.

První tedy přišel špric. Aby nám omítka pěkně držela. Celou stavbu jsme zdili s multibatem, takže i špric a omítka byla z multibatu. V technických listech je popsána směs na zdící maltu, omítku i špric. Špric je tedy multibat s pískem v poměru 1:2 a hodně vody :)

Špric jsme namíchali, v tom žádný problém nebyl. Ale jak ho dostat na tu zeď ? :) Zkoušeli jsme házet lžicí. Nic moc. Nakonec zvítězila obyčejná štětka. Pak už to chtělo dopilovat jen techniku hodu, aby se špric odlepil od štětky a letěl správným směrem. Též aby se neodrážel a nelétal při švihu zpět. První pokusy musely být v brýlých :) Pak už to šlo v pohodě.

Špric jsme tedy nanesli na navlhčené zdi a ty pak nechaly pár dní proschnout. Určitě by šla omítka házet i přímo, bez špricu. Ale špric je právě to, co omítku tak drží na zdi.

Reklama

Jak už jsem se zmínil výše, i maltu jsme míchali z multibatu. Hmotnostní poměry jsou opět uvedené v návodě. My si je přepočítali na objemové. Největší problém byly platle. Nejdříve jsem si dělal platle z omítky. Ale výsledky nic moc. Nakonec jsem tedy koupil dřevěné omítníky a to bylo jiné kafe. Platle byla hned a mohlo se prakticky ihned házet.

Házelo se každý volný čas. Odpoledne po práci a samozřejmě o víkendu.Vrstva se dělala v rozmezí 10-15mm, prostě jak to kde vyšlo. Tvárnice jsme nazdili poměrně přesně, řekl bych s maximální nepřesností 5mm.

Tak. Omítku jsme měli. Tedy jádro. Co teď s tím dál ? Nakonec po dlouhých úvahách jsme vybrali Hasit 651, který si říká jedno i vícevrstvá jádrová nebo vrchní vápenocementová omítka určená pro strojní i ruční omítání všech druhů stavebních materiálů vyráběných pro přesné zdění ve vnějším i vnitřním prostřed, zvlášť vhodná pro povrchovou úpravu filcováním. Tak tedy ruční omítání. Omítku jsme si nanesli na hladítka a natáhli na zeď. Pouze vrstvičku několik mm. Po zavadnutí jsme pak omítku zatočili filcem a bylo hotovo.

Reklama

Jaká to změna, když jsou najednou všechny plochy najednou jednolité, spojité, shodné :)

Bystří pozorovatelé si všimli, že na některých fotkách děláme omítku bez podlah a jinde už je podlaha. To bylo dáno tím, že za měsíc a půl jsme se stěhovali. Takže vše se dělalo za běhu a v aktuálně prioritních prioritách :-D Na většině míst jsme dělali jádro ještě před podlahami, někde jsme to nestihli. Takže se dělalo jádro až po podlaze. Někde se nestihlo ani jádro ani špric :) Je prostě v pokojíčku takové industriální zákoutí :)

V zásadě jsme ale postupovali podle následujícího harmonogramu:

Reklama
  • odpady
  • voda
  • elektrika
  • špric
  • jádro
  • topení
  • fajnová
  • podlahy
  • dlažba

Náklady jsme moc nepočítali, protože to byly spíš minoritní částky. Písek stál 1300Kč, Multibat 1500Kč, Hasit 1100Kč. Celkem tedy 3900Kč, tzn cca 50Kč/m2. Házeli jsme necelých 80m2 - pouze spodní patro.

Náklady

Název položkyCena
Hasit
1 100 Kč
Multibat
1 500 Kč
Písek
1 300 Kč
Celkem3 900 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Daves a Tadeáška
Daves a Tadeáška (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama