Zděni podkroví

Autor: Evča a Péťa (24 příspěvků)
9. 10. 2011
0 komentářů
Zděni podkroví
Příspěvek stavebníka
Zdění druhého patra včetně sestavení a betonování věnce trvalo cca měsíc. Beton na stropu jsme nechali 14 dnů vyzrát, a potom jsme tam začali přemisťovat stavební materiál do patra. Naivně jsme si mysleli, že to zvládne soused s JCB s vidlemi na palety a že ručním paleťákem to potom dopravíme v rámci patra tam, kde je to potřeba.

Bohužel to nezvedl až nahoru, chybělo asi 15 cm, zvedl to, co to dalo a ručně jsme to s kámošem přeskládali na předem připravenou paletu nahoře. Bohužel jsme si jí naplnili celou a řeknu vám, že potom jsme s tím ručním paleťákem nehnuli, takže se to zase přeskládalo na 2 palety, které jsme již odvezli. Bohužel jsme dostali nahoru tímto způsobem jenom 5 palet a u té 6 JCB zapadlo a už se k nám i s paletou nedostal. Takže postupem času jsem tam zbytek nanosil a vytahal na laně ručně.

Jak materiál přibýval, začali kluci zedníci pomalu zdít obvodové zdivo a posléze i štíty. Dělali to na směs unimalty, vody a písku, kterou si v míchačce namíchali. Po 4. řadě jsme začali budovat bednění na věnec. Po diskuzích jsme se rozhodli ho dovést až po okna ve štítech. Armakoše jsme si zase navázali sami, ale tentokrát ze 4 prutů 10mm a jednoho prutu 12mm roxoru. Třmínky byly 25cm x 18 cm. Z venku je ve věnci 5cm polystyren.

Celé bednění bylo svázané radlovacím drátem, čili nemohlo v žádném případě „pustit“. Co 160 cm jsme tam ještě zabetonovali závitovou tyč 20mm pro budoucí uchycení pozednice. Dole byla závitová tyč navázaná na roxory, které tvořily takový kříž.

Reklama

V samotný den betonování nás bylo celkem 6 chlapů a 2 ženy. Dva míchali v míchačce a vozili ke schodišti, já to ručně tahal po kýblech nahoru, 2 nosili ode mě přímo na místo a jeden to rovnal. Betonovat jsme začali kolem 15. hodiny a dodělali jsme to v 7 večer, čili pohodka. Je pravda, že 2 dny po betonování jsem to celkem cítil na zádech, ale teď už jsem zpátky v kondici. Po dobetonování jsme odstranili bednění (samotné odstranění trvalo 4 hodiny ve 3 lidech, čili jde vidět, jak to bylo bytelně udělané).

Štíty jsme dodělali až potom, odstupňovali podle předpokládaného sklonu střechy a hned potom jsme nalepili extrudovaný polystyren na všechny „špalety“ oken, dveří a garážových vrat. Toto jsme udělali už teď, neboť jsme chtěli objednat okna ještě v září, abychom měli do zimy okna namontované.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Evča a Péťa
Evča a Péťa (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací