Založení obvodového zdiva

Autor: Katka a Ali (10 příspěvků)
7. 5. 2011
3 komentáře
Založení obvodového zdiva
Příspěvek stavebníka
Do této doby stavba probíhá stejně jako všechny ostatní.. Ale díky použití stavebního systému Medmax Maxplus se  začne mírně lišit.

Nejdřív bych ráda napsala něco málo o tomto systému.. Rozhodli jsme se tedy pro Medmax Maxplus což je moderní, ekologická a cenově dostupná stavební technologie, určená pro výstavbu nízkoenergetických  a pasivních rodinných nebo bytových domů.

Základem stavebního systému jsou tvárnice z expandovaného polystyrenu, v našem případě z Neoporu (polystyren s grafitem, který má lepší tepelné vlastnosti).Tvárnice mají speciální zámkový systém a rozebíratelné příčky, které zasunutím a spojením desek vytvoří ztracené bednění s oboustrannou tepelnou izolací. Následným vyplněním betonovou směsí a armováním vzniká monolitické betonové jádro bez přerušení a bez vzniku tepelných mostů v konstrukci.

Naše tvárnice byly vyrobeny ve výrobním závodě IZOPOL- Dolní Poustevna.  "Jako přítele na telefonu " máme firmu Asting, která z tohoto stavebního systému staví :o)) ke stavbě jsou potřeba- tvárnice potřebných šířek ( my máme 50mm, 150mm a 200 mm - všechny jsou 1200mm dlouhé), překladový díl, koncové zátky a plastové příčky (na spojení tvárnic + jednoduché příčky na první řadu)

31.7.2010  K založení zdiva tedy máme připraveny tyto tvárnice - celková šíře obvodové stěny bude 500mm, ale v první řadě se počítá s perimetrem, tudíž použijeme uzší venkovní tvárnici a to 50mm, pak bude dutina na beton 150mm a vnitřní tvárnice 150mm. Tady konečně můžu i víc přiložit ruku k dílu.. Je totiž potřeba připravit tyto tvárnice na celý obvod domu, každou venkovní a vnitřní tvárnici musím tedy spojit plastovými příčkami (přesně 8 kusů), jednoduché plastové příčky se dávají i zespod tvárnic, aby držely pořádně u sebe.. takto hotové, sestavené tvárnice se pak nanosí na stavbu a už to jede.

Tvárnice se do sebe zasunují, je k tomu jen potřeba prkýnko a gumová palička a trocha síly k bouchnutí, aby zámky do sebe krásně zapadly. Jakmile je první řada kompletní, je potřeba začít s armováním- je potřeba dodržet stykování drátů. Všechny potřebné informace máme od statika, takže se do toho můžeme pustit. Na plastové příčky (mají už připravené zarážky) se položí vodorovná výztuž - vždy 2 pruty, průměru 8mm, k plastovým příčkám se musí přichytit betonářskými úvazky. Když je hotovo, tak se k vodorovné výztuži přidají svislé dráty a to vždy po 150mm, opět se přichytí úvazky. V každém rohu navíc musí být přidán třmínek jak v jednom směru stěny, tak i v druhém směru, aby se rohy provázaly.

Reklama

Takto je hotová první řada ..než budeme vylévat betonem, postavíme řady tři, aby se celý obvod zpevnil. Tuto řadu jsme společně s manželem stihli udělat za jeden den komplet.. možná přemýšlíte, že nám vždy tak krásně vyjdou celé tvárnice? kdepak, abychom stále převazovali, je potřeba jako u cihel , tvárnice zkrátit.. firma na to používá klasickou pilku, ale my máme lepší vynález, manžel vyrobil "řezačku" ..je to jen kovová konstrukce s deskou a nataženým odporovým drátem :o)) řezání jde krásně a není z toho žádný nepořádek, řezat zvládne i dámská posila :o))

2. řada - již připravuji tvárnice v dané šířce obvodové stěny- tudíž spojuji tvárnice vnitřní 150mm a venkovní 200mm, opět osmi příčkami, ty jednoduché už se nedávají.. v této řadě už vynecháváme otvor pro dveře a pro velké okno na terasu..opět skládáme tvárnice na sebe zámky, po dokončení nás čeká "drátování". pod dveře a okno se k vodorovným drátům přidají další svislé třmínky -po 150mm.. a navíc opět z každé strany musí být  vodorovný třmínek, dutina mezi tvárnicemi se uzavře koncovou zátkou (my necháváme ještě kousek tvárnice navíc a zajistíme plastovou příčkou)

Po dokončení 3.řady musíme vše srovnat do vodováhy, někde se musí i vypodložit klínky, když je vše srovnané, tak se kolem dokola tvárnice zapění montážní pěnou, aby se poloha tvárnic zafixovala..celý obvod se z venkovní strany musí vyšalovat, aby nám ty úzké tvárnice neměly tendenci vylítnout tlakem betonu..  betonovat budeme sami, máme přichystanou ohrádku z trámů, vyloženou silnou folií. Beton si necháváme namíchat v betonárce a pak budeme roznášet po kbelíkách a rozlévat do tvárnic..  mezitím ještě 4.8.2010  manžel chystá sloup k našemu velkému oknu.. vzhledem k tomu, že v obýváku budeme mít okno na terasu délky 6m, je dle statika potřeba uprostřed mít sloup - rozměr 80*80mm, tl. stěny sloupu 8mm, sloup je navařen k patce o rozměrech 150*300mm, tl. 15mm, patka se chytá do základové desky na 4 ks chemických kotev

5.8.2010 jdeme betonovat .. jde nám pomoct ještě švagr, takže děláme ve třech lidech. Na osmou ranní přijíždí mix (máme skvělou cenu na beton C25/30, takže budeme dělat celou stavbu z něj), beton nám vylije do ohrádky, já a švagr nabíráme beton do kbelíků  a manžel (poté i švagr) nosí kbelíky a vylévají beton do dutiny mezi tvárnicemi.. v tomto bodě je potřeba, aby ale zámky tvárnic zůstaly čisté, firma si je tedy zaklápí prknem, my máme opět "vychytávku" a to dřevěné násypky, které se nasadí na tvárnice, dají se krásně posouvat, zabrání tedy zanesení zámků a navíc se díky nim beton lépe vylévá ..po cca třech hodinách máme hotovo :o))

Další dny si dáváme od stavby přestávku, je potřeba zajet do Prahy ohledně oken- vybrali jsme od značky Josko- dřevohliníkové, musíme doladit detaily- dřevo, barvy rámů, žaluzie, kliky apod..

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Katka a Ali
Katka a Ali (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama