Zdění patra a věnce a schodiště

Autor: Lenka a Pavel (9 příspěvků)
1. 2. 2011
0 komentářů
Zdění patra a věnce a schodiště
Příspěvek stavebníka
Zdění patra a věnce a schodiště 23.října se pokračovalo zděním patra, aby se stihla střecha do zimy. Nejdřív jsme uvažovali o technikovi, který nám zakládal první šár, ale nakonec jsme usoudili, že založení zvládneme sami. A tak se i stalo. Díky tomu, že máme k dispozici destu, dostali jsme cihly nahoru bez práce.

Při zdění obvodových zdí jsme si nechali ještě díru, abychom cihly mohli dále dopravovat destou, byla to opravdu úspora práce a samozřejmě času. Kluci makali o víkendech ve dvou a koncem října bylo vyzděno-4 šáry obvodových zdí, oba štíty a 2 nosné středové příčky. Co se věnce týče, tak jsem se i já zapojila. Naučila jsem se obsluhovat destu a popovážela jsem manžela, který věnec betonoval. Docela jsem se divila, že mi důvěřoval, poněvadž jsem ho několikrát docela dost rozhoupala a to ve tří metrové výšce:-).

Vše se obešlo bez úrazu, když pominu, že jsme ohli velkou vodováhu! A nebyla jsem to já, komu se to povedlo:-). Do věnce padlo 1,3m3 betonu a 116 kil roxorů. Na podestu u schodiště jsme použili tři íčkové železné traversy o délce 2,35 metru a sehnali za dobrou cenu 20 kusů hurdisů o délce 125cm. Manžel se při vysekávání a zasazování hurdisů do zdi hodně navztekal :-).

Náš milý soused, který nám od začátku pomáhá se stavbou a je velmi zručný při práci se dřevem, zašaloval celé schodiště , pak přišla na řadu armatura a vše bylo připraveno na betonování. Délka nášlapu bude 26cm a výška schodu 17cm. Bohužel kvůli rozdílným úhlům navařených travers, jsme museli upravit počet schodů tak, že máme z přízemí na podestu o jeden schod víc než z podesty do patra, takže dohromady 17 schodů.

Reklama

Betonování schodiště jsem se opět ujala já a manžel a za den jsme měli hotovo. Padlo okolo 1,2m3 betonu, který jsme převáželi v kolečku a potom ještě přenášeli v kýblech po fošně. Připadala jsem si jak akrobatka na hrazdě:-)

V původním projektu bylo počítáno se dřevěným schodištěm, proto po změně na betonové schodiště (rozhodnutí padlo, až když už jsme měli připravený prostor pro dřevěné schodiště) vyšla docela zbytečně velká díra a máme mega schodiště o šírce 116 cm z přízemí na podestu a 124cm z podesty do patra. Mě to ale vyhovuje, protože mi tak vznikl velký prostor pod schody a jelikož je to vedle kuchyně, tak je jasné, na co ho využiji. A došli jsme do fáze, kdy jsme začali netrpělivě vyčkávat na den, kdy nastoupí tesaři a začne se rýsovat střecha.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lenka a Pavel
Lenka a Pavel (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací