Strop sklepa a komín

Autor: Petr a Lenka (11 příspěvků)
Kategorie: Podsklepení domu
10. 1. 2011
0 komentářů
Strop sklepa a komín
Příspěvek stavebníka
Poté co jsme vyrovnali zdi na potřebnou výšku přišel na řadu strop. Po mnoha vyhledávání jsme nakonec zvolili strop od Heluzu, jelikož nám přišel za rozumnou cenu a byl nejvíce doporučovaný od zedníku, kvůli jeho snadné instalaci.

Zároveň bylo také potřeba začít zdít komín. Při této realizaci jsme zjistili v plánech od projektanta první chybu a to takovou, že je potřeba mít komíny dva. Pro každé topné těleso jeden-krb a kamna na tuhá paliva. Jelikož nemáme k pozemku natažený plyn, tak se veškeré vytápění bude realizovat pouze dřevem v kamnech na tuhá paliva, a v krbu na občasné vytápění. Projektantka nám však zakreslila do plánů komín pouze jeden a to tak že bude vše svedeno do komínu jednoho. Ve sklepě kamna a v přízemí krb. To nám však topenář vyvrátil s tím, že by to při kolaudaci neprošlo. Naštěstí mě projektantka uklidnila s tím, že se komíny mohou umístit vedle sebe, a že nebudou ničemu jak ve stavbě tak na střeše v rozložení trámů vadit.  

Pokládání stropu nebylo nijak složité, akorát docela namáhavé. Při pokládání byly zrovna obrovské letní pařáky a vydržet v nich nebylo snadné. Nosníky vážili hodně přes metrák a pokládku na zdi jsme museli dělat ve čtyřech. Poté co se naskládali se pravidelně rozměřili a na naskládali se mezi ně vložky. Zároveň se také nosníky podepřeli stojkami tak, aby byly mírně prohnuté kvůli váze stropu. Krajní řady vložek se museli o pár centimetrů zaříznout, protože nevycházeli přesně. U schodiště se dva nosníky museli udělat z traverz. Jeden byl ukončení desky a napojení schodiště a druhý sloužil jako nosný pro příčku. Ty se potom ještě natřeli základovou barvou. Celý strop a také schodiště se obezdili věncovkami aby se mohli zabetonovat.

Komín jsme nakonec řešili tak, že jsme koupili vložky od Schiedlu a betonové tvarovky od Stavobetu. Takto to vycházelo nejlevněji což bylo pro nás rozhodující. Komín se vyzdil pouze nad úroveň základové desky a v místě styku se stropem se obložil polystyrenem. Nutno dodat že počasí nám vůbec nepřálo, protože v létě střídaly velké teploty silné bouřky a mi měli ze sklepa bazén, ze kterého jsme museli každou chvíli čerpat vodu.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Lenka
Petr a Lenka (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací