Střecha - dokončení (listopad 2010)

Autor: Honégříci (25 příspěvků)
2. 12. 2010
6 komentářů
Střecha - dokončení (listopad 2010)
Příspěvek stavebníka
PODHLEDY, KRYTINA Vzhledem k výborné práci tesařů na krovu jsme jim svěřili dodělat celou střechu.

Natírání palubek na podhledy byla další hurá akce. Opět vše honem honem.. V sobotu natřít ochrannou impregnací první várku palubek, v neděli nátěr barvou a v úterý tesaři začali pobíjet palubovky na podhledy. Ještě že mi pomohl můj tatínek, jinak bych to sama nikdy nemohla stihnout. Do toho se zkazilo počasí, takže pršelo a pršelo.. Museli jsme sundat stojky v obývacím pokoji a natírat tam. Těch várek bylo několik a na několik dní – celkem 80 balíků po 5ks, měla jsem pocit, že to snad nikdy neskončí, ještě teď mě bolí ruka a nemohu ani nic těžkého uzvednout.

Jakmile se umístili palubovky, přibíjela se folie a tesaři hned pobíjeli i latě. Zatím vše vypadalo jako výborná práce, jen trošku pomalá..  Ovšem když se ta pomalost změnila na hlemýždí tempo, tak jsme byli trošku zoufalý. Déšť byl vytrvalý a náš domeček za pár dní připomínal nasáklou houbu :-(  Tesaři zpomalovali čím dál víc, jejich práce se také zhoršila, začali dělat chyby, takže jsme začínali přemýšlet, že se s nimi rozloučíme. Jako poslední záchranné lano jsem je zaúkolovala umístit folii na druhou část střechy, aby nám tam už nepršelo a domeček mohl začít konečně schnout. Tento úkol splnili a my jim dali další šanci.

Chvilku to vypadalo, jako že se vzpamatovali a začali makat… hmm, jen vypadalo. Když nám oznámili, že natřených palubek je málo a že musíme dokoupit, tak jsem si div netrhala vlasy, zase peníze navíc, zase natírání… Ono by možná o to ani tak nešlo, spíš šlo o to, že dělali zbytečné průřezy, zbytků byla hromada a to se nám fakt nelíbilo.. Takže je David donutil, aby to konečně začali dělat i ze zbytků, vysvětlil jim jak to chce.. no netvářili se bůh ví jak nadšeně, prý je to zdržovačka práce, ale oni snad už víc pomalejší být nemůžou!!!! :-(  Po tomto poučení a zlikvidování zbytků palubek nám zbylo 5 balíků, takže vyhozené peníze! No zuřila jsem !!!! :-((

Reklama

Po dokončení rozlaťování a podbití se přivezl výtah (GEDA) na střechu na střešní krytinu. Tesaři se rozhodli, že výtah využijí na dva dny. Krytina se navážela na střechu postupně a rovnou se i rozmisťovala. Takže jeden den byla hotová půlka jedné strany střechy a začali druhou. Vynechali se otvory na střešní okna, která se dodělávala nakonec.

Střešní okna, no to je snad i kapitola sama o sobě. Nejdřív nastudovat návod, příprava a nakonec samotné namontování. No, že by to bylo jednoduché, tak to teda říci nemohu. David jednomu z tesařů asistoval, jelikož druhý tesař byl doma s nataženými vazy :-(  Při umísťování oken na střechu začalo sněžit, první sníh – super!!! Takže nejdřív déšť, potom sníh.. říkala jsem si, že už snad horší to být nemůže! :-(  Naštěstí při montáži nebylo ani jedno střešní okno poškozeno, takže se nemuselo vyměňovat. Vzhledem k umístění oken vedle sebe nám vznikl problém s lištami, které se museli upravovat, řezat, takže David kontroloval jejich umístění, aby nám tam později nezatékalo.

Byl vynechán i otvor na komín, ten se však bohužel nestihl postavit, takže se otvor zadělal krytinou a komín se dodělá později.. Dále se tam nedal výstup ke komínu, ten jsme dostali od známého a moc jsme se radovali, ale po přiložení tašek se zjistilo, že je tam jiný vzor vlnek, takže to nesedí, to nás zklamalo a musíme tedy ještě koupit výstupní okno.

Reklama

Nakonec bych to shrnula tak, že to byly stejné nervy (a mnohdy i horší) jako při práci firmy na zákl.desce. Byli jsme tam každý den, hlídali jejich práci, pomáhali a vše si vždy pečlivě prohlédli a nedostatky ihned řešili. Máme toho plné zuby! Tímto pro tento rok končíme! Musíme si trošku odpočinout.. Budou Vánoce, takže klid, dárky, pečení cukroví…  David chudák musí začít konečně psát bakalářskou práci a seminárky a učit se na zkoušky a já se konečně budu věnovat Davídkovi, který nám na stavbě pěkně zvlčel..

Nerada bych, aby to vyznělo, že nejsme šťastní, nebo že jsme stále nespokojení.. Jidiné, co ná nás vystihuje, je....

HURÁÁÁÁ.. MÁME STŘECHU HOTOVOU!!!!! :-)))))

Reklama

Pokračovat budeme hned po Novém roce v lednu, na řadu přijdou okna do celého domu a vstupní dveře, to vše je již jako zakázka ve výrobě. Pak nastoupí David na elektriku a náš topenář.. takže článků bude plno :-))

PS: Oprava m3 dřeva ze 4m3 na 11m3 - manžel mě málem sežral, že by to prý nebylo ani na půlku :-(  tak se omlouvám!!! Střecha má 220m2.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honégříci
Honégříci (25 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací