Příprava a betonování stropů

Autor: Libor a Maruška (50 příspěvků)
Kategorie: Strop
11. 11. 2010
0 komentářů
Příprava a betonování stropů
Příspěvek stavebníka
Říjen 2010 - V září se mi podařilo domluvit partičku zedníků – hlavně díky tomu, že jeden je ze vzdáleného příbuzenstva. Sice dělají jen o víkendech, ale jsou 4 (se mnou 5), tak by to mohlo odsejpat. Původně měli nastoupit první víkend v říjnu, ale nakonec nastoupili až v půlce října.

Při skládání poslední várky materiálu Porotherm mi řidič nakladače najel kolem na balík stropních nosníků a 3 kousky zlomil, takže jsem ještě narychlo sháněl 3 nové, ale podařilo se. Než nastoupili zedníci, tak jsme ještě sami naskládali a usadili stropní nosníky a připravili jsme malé lešení s vrátkem pro zdvihání materiálu.

Zedníkům šla práce celkem od ruky a tak během prvního víkendu všechny nosníky v dosedací ploše podmázli lepidlem (aby na zdi seděly celou plochou), podstojkovali strop a naskládali vložky. Já mezitím podbednil a podstojkoval všechna okna (je tam polystyrénová schránka na rolety, která se musí podepřít a navíc se musejí podstojkovat i delší okenní překlady). Asi by se celý strop dal za jeden víkend připravit, ale myslím, že bylo rozumnější nehnat to na krev a nechat si dodělání armování a bednění na další víkend.

O dalším víkendu zedníci posvařovali veškerou armaturu, dořezali pár kousků vložek, které nevycházeli na celé kusy a rozložili kari sítě. Já ještě dokončil bednění a otvory prostupů stropem a tím byla dokončena příprava na lití stropu.

Reklama

Po víkendu jsem byl objednat beton C25/30. Při mém dotazu, zda mi do betonu přidají nemrznoucí směs na mě pán za přepážkou vyvalil oči a sdělil mi, že nemrznoucí směs ještě nedávají a že beton, který si objednávám je tak mastný, že jen tak nezamrzne.

V pátek 29.10.2010 jsme strop s pomocí pumpy a 17,5m3 betonu od Zapi odlili (teda asi kubík zbyl – nechal jsem ho nalít za vrata, aby se mi lépe vyjíždělo z parcely). Na srovnání betonu jsme si půjčili vibrační lať (super věc). Vše celkem frčelo a tak betonování stropu netrvalo ani dvě hodiny. Pokazila se jediná věc a to, že se až příliš hutnilo tou latí a trochu se nám vyvalil do strany překlad nad největším otvorem (nějak jsem zapomněl tyhle překlady nad polystyrénovou schránkou přidrátovat k sítím). Ten ale nemá funkci nosného překladu, ale slouží čistě k tomu, aby beton nevytekl do strany. Takže žádná velká tragédie. Náprava byla snadná - vytrhal jsem polystyrén mezi překladem a betonem. Tím se překlad vrátil. Pro jistotu jsem jej plocháčem připevnil k betonu a pak jsem do mezery nařezal nové kusy polystyrénu (i když uprostřed jsou jen cca 2,5cm úzké kousky … ).

Docela nás potěšilo i počasí … sice první 2 dny v noci teplota klesala i k -2°C, ale přes den bylo až +15°C a další dny už nemrzlo ani v noci a přes don byla i dvacítka, takže jsme museli chodit zalévat. Po týdnu jsme začali se zděním podkroví, ale to až v dalším článku.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Libor a Maruška
Libor a Maruška (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama