Založení prvního šáru a zdění

Autor: Lenka a Pavel (9 příspěvků)
27. 10. 2010
0 komentářů
Založení prvního šáru a zdění
Příspěvek stavebníka
Měsíc po vyhrabání základových pásů jsme se dočkali založení prvního šáru broušených cihel Heluz kvalifikovaným pracovníkem od Heluzu. Ráno v 7.00 byl sraz u nás na parcele, pán od Heluzu, manžel a 3 česká úkáčka :-) 

Vzhledem k tomu, že jsme v září chytli poslední slunečný den, malta velice rychle vysychala. S pomocí zakládacích sad a niveláku bylo v půl jedné zákládání malty hotové. Pán od Heluzu byl velice ochotný a šikovný, dal nám i několik dobrých rad ohledně lepení cihel na pěnu, což se nám opravdu hodilo. Odpoledne kluci na ztuhlou vyrovnanou maltu začali na lepidlo lepit první šár cihel. Dávali si hodně záležet, aby to bylo tip ťop, takže jim to trvalo až do druhého dne. A pak se rozjelo samotné zdění. Zdilo se o víkendech a přes týden zdil manžel 3-4 hodiny sám, ale i tak docela rychle stavba rostla. Ten, kdo vymyslel systém lepení na pěnu, byl génius:-). Je to obrovská úspora času, ale kdo ví, co pěna udělá za 20let:-(.

Během zdění se provedlo i několik úprav – zmenšila se okna dole v šatně a na toaletě a v kuchyni se posunulo okno o jeden šár dolu. Jinak bych neměla šanci ho s mojí výškou otevřít. 10 dní se zdily obvodové zdi, až došlo na překlady. Máme k dispozici Destu, takže klucí zvedali překlady na destě a pak je „přehazovali“ na svá místa. Manžel byl v té době ještě slabší v manipulaci s ní, a tak se mu povedlo, že narazil vidlemi do zdi u koupelny a vrchní čtyři šáry posunul o ceňťák dovnitř:-) Mohlo to dopadnout i hůř! Já jsem jim tam taky asistovala a nevím, čím jsem je namíchla, ale když měli vidle úplně nahoře a přeřezávali provaz, kterým byli překlady svázané, tak jim vylítl trámek, co byl mezi překlady a prosvištěl mi kolem hlavy. Já a můj úžasný postřeh spojily síly a já stihla uhnout, takže netrefili!:-). Holt jim budu vařit obědy pořád jenom já:-).

Obvody byly hotové za 10 dní i s překlady a tak se začla dělat středová příčka, kde jsme taky udělali pár úprav. Jen jsme ji na straně mezi kuchyní a obývákem zkrátili o 50 cm. Klucí museli kvůli vzniklému většímu průchodu uložit ve dvou lidech 3,5 metrové překlady. Zvládli to, aniž by někoho zmrzačili! Ještě se vyzdila příčka mezi kuchyní a schodištěm, mezi schodištěm a koupelnou, mezi kotelnou a ložnicí a mezi ložnicí a obývákem. Zbytek se dodělá, až budou stropy. Komín kluci jeden den založili, položili 4 tvárnice a druhý den ho vyhnali půl metru nad „strop“. Překlady se dozdily maltou a bylo vše připraveno na ukládání stropních trámků. Musím konstatovat, že mě stavění začíná bavit, kdykoliv mám hlídání, poněvadž to vždycky svedu na to, že musím pomáhat! Občas si i ráda od mých třech andílků odpočinu.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lenka a Pavel
Lenka a Pavel (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama