Zdění obvodových zdí a nosných příček

Autor: Libor a Maruška (50 příspěvků)
16. 10. 2010
3 komentáře
Zdění obvodových zdí a nosných příček
Příspěvek stavebníka
Září 2010 - Dosud se mi na stavbu nepodařilo sehnat žádné zedníky. Dům bych ale chtěl mít do zimy pod střechou. A tak jsem uvítal, když mi kamarád dohodil jednoho známého údajně šikovného zedníka (kamarád asi netušil, kolik si bere za práci – viz. níže).

Po předběžné obhlídce staveniště jsme se domluvili, že začátkem září začne se zděním. Na rovinu mi oznámil, že sám nedělá a jestli chci, aby pro mě pracoval, tak že musím zaplatit i jeho pomocníka. Řekl jsem si OK, tak stavba alespoň poroste rychleji. Když jsem se ho zeptal jak se dohodneme na ceně, tak se začal vytáčet s tím, ať něco navrhnu já, ale nakonec z něho vypadlo, že pod 2500Kč na den nejde. Trochu jsem zapřemýšlel, ale jelikož jsem už věděl, že si zedníci berou kolem 150Kč na hodinu, tak jsem s tím souhlasil, protože to za 8 hodin práce denně odpovídalo tomu, co jsem měl zjištěno.

1.9.2010 ráno zedník s pomocníkem přifrčel a první co z něj vypadlo bylo, jak se teda dohodneme na ceně. Tím mi vyrazil dech. Povídám, co chce dohadovat, když jsme se před týdnem dohodli na 2500Kč na den. Tak začal něco o tom, že se poptával jiných zedníků a že si prý berou až 1800Kč za paletu!!! To je nesmysl, protože já při běžném zdění obvodového zdiva zpracoval jednu paletu asi za hodinu. Přesto trval na tom, že stavba roste rychle a že chce víc. Řekl jsem si dobře, dám vám víc, ale musí to být na stavbě znát. Takže konečná suma byla 4000Kč za den. Dohodli jsme se, že v pátek (po třech dnech) to zhodnotíme a řekneme si jak to finančně bude dál.

Zdíme na lepidlo a tak jsem si ze stavebnin půjčil maltovací vozík. Když jsem to monstrum uviděl, tak jsem měl docela obavy, jak se s tím bude pracovat. Raději jsem se trochu mrknul po internetu, co na to ostatní stavebníci. Na pár fórech jsem se dočetl, že se s tím pracuje docela špatně, protože v tom lepidlo během dne tuhne, takže se několikrát denně musí vymývat a že je to spíš pro zlost. Navíc výrobcem udávaná spotřeba při použití válce se nedá dodržet a ve skutečnosti je spotřeba cca 1,5 násobkem udávané spotřeby.

Reklama

Pár lidí zkusilo použít klasický malířský váleček a údajně je s ním práce mnohem a mnohem jednodušší a spotřeba lepidla je asi dvojnásobek oproti tomu co udává výrobce.

Tak jsem si řekl, že by jsme to taky mohli zkusit válečkem – světe div se, ono to jde. Sice stavebníci obvykle mají na válečku namotaný drát (je nutné otestovat více průměrů drátu), ale nám se osvědčil samotný váleček bez drátu. Takže v jednom kýblu máme váleček s vodou a v druhém kýblu máme váleček s lepidlem. Jedním válečkem cihly navlhčíme, druhým natřeme lepidlo a už vesele pokládáme cihly. Váleček jde docela snadno umýt proudem vody, takže se může další den znovu použít.

První den jsem byl na stavbě se zedníky do 2 hodin odpoledne a když jsem odjížděl, tak byly hotové 2 šáry obvodových zdí, což mi přišlo přiměřené, protože zedníci ještě budou chvíli zdít (to odpovídá mé představě 3 šárům denně).

Reklama

Po třech dnech jsem přijel na obhlídku a byl jsem mírně řečeno v rozpacích. Bylo celkem vyzděno pouhých 6 a čtvrt šárů (když odečtu první řadu, kterou jsme založili s technikem z Porothermu, tak vyzdili něco málo přes 5 šárů, průměrně tedy 1 a ¾ šárů denně). Nosnou příčku nezdili.

Ještě jsem zapomněl podotknout, že veškeré potřebné cihly měli připravené přímo na desce, takže zedník jen popadl cihlu, otočil se a položil ji na zeď – jak snadné, žádné tahání cihel na kolečku nebo na rudlu. Hned jsem jim oznámil, že odvedená práce podle mého názoru neodpovídá sumě, o kterou si řekli. A pokud nechtějí dělat za původně domluvených 2500Kč a odpracovat denně alespoň 8 hodin, tak se rozloučíme. Od souseda, který je tak trochu pozoroval jsem se totiž dozvěděl, že první den na stavbě sice byli s odřenýma ušima 8 hodin, ale druhý a třetí den jen 6 hodin. Z toho byli asi hodinu na obědě a každou hodinu si udělali asi 15 minutovou přestávku. Suma sumárum dělali asi 4 hodiny denně za 4000Kč…. tomu říkám snový kšeft.

Zedník od souseda mi potvrdil, že ve dvou by toho měli udělat rozhodně víc a za ty prachy co si řekli by je okamžitě vyrazil. Říkal, že on sám denně zpracoval 5-6 palet a to si ty cihly ještě musel navozit – to na zdech našeho domku odpovídá 2,5 šárům denně. Takže ve dvou neudělali ani to co jiný zedník sám a to ještě měli veškerý materiál hned po ruce.

Reklama

Jelikož jsem zvyklý držet slovo, tak jsem jim ty tři dny zaplatil, jak jsme se dohodli. Podle mého názoru si ty peníze ale nezasloužili. Za míň pracovat nechtěli a tak jsme se rozloučili. O víkendu jsem si ověřil, že jsme s bráchou za jeden den (9 hodin i s pauzami na jídlo) schopni udělat 2 a ¾  šárů na obvodu + 2 šáry na nosných příčkách a navíc jsme v každém šáru škvíry v místech, kde je usazena řezaná cihla vyplnili tepelně izolační maltou (což zedníci nedělali s tím, že se to později zahodí). A ještě k tomu jsem už makal ve výšce na kozách.

Jinak zdění z přesných cihel je fakt nádhera. V celém obvodu to perfektně sedí i v desátém šáru (celý obvod a nosné příčky jsem překontroloval šlaufkou a sedí to snad na milimetr). Jen v místech, kam se dávají plechy pro napojení příček je potřeba při zdění sem tam přebrousit vznikající schůdek. Ještě lepší je na to dopředu pamatovat a v místě vkládání té plechové kotvy probrousit drážku (po zednících jsem vzniklý schod přebrousil a v dalších vrstvách jsem už vybrušoval drážku a tím to už všude perfektně sedělo). Koupil jsem na to brusný kotouč (na kámen) do úhlové brusky v Baumaxu asi za 350Kč. Brousí fakt pěkně, doslova tu cihlu „žere“.

Aby bylo lepidlo nanesené v solidní vrstvě, tak jsem jej nanášel nadvakrát. To znamená, že jsem namočil váleček v lepidle, přejel jsem na zdi plochu pro uložení cca 2 cihel, znovu jsem jej namočil do lepidla a ještě jednou už zlehka přejel (nebo jsem to druhé nanesení prováděl na spodek pokládané cihly). U krajových cihel jsem lepidlo nanášel na spodek pokládané cihly vždy. Prostě pouhým okem musí být vidět, že je tam slušná vrstva lepidla – myslím, že všude jsem měl víc než 2mm.

Asi po 2 hodinách od položení jsem potřeboval jednu cihlu utrhnout. Holýma rukama už to nešlo a musel jsem si vzít na pomoc gumovou paličku. Cihla už držela slušně, takže se mi ji nepodařilo odtrhnout aniž bych ji nerozbil. Tak to asi bude celkově držet solidně.

Když to sečtu i s prací zedníků, tak zdění obvodových zdí a položení překladů + zdění nosných příček zabralo celkem 8 dní ve 2 lidech + 3 dny jsem zdil sám. Polystyrénovou část překladů (schránka na rolety) jsem pokládal do tepelněizolační malty a nosnou část překladů (keramobetonovou) jsem pokládal do zakládací malty Porotherm.

Teď nás čeká strop, ale to až v dalším článku.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Libor a Maruška
Libor a Maruška (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama