Sklep

Autor: Venclík a Jájinka (11 příspěvků)
Kategorie: Hrubá stavba
3. 10. 2010
0 komentářů
Sklep
Příspěvek stavebníka
Cihly byly složený, uskladněný a stavební povolení skoro doma, tak nezbývalo než pořádně rýpnout do země a začít naše sny měnit ve skutečnost.

Do teď to byla jen hromádka papírů a lítání po úřadech. Sice jsme provedli pár drobných terénních úprav, ale od základů domu to mělo daleko.

Ještě před samotným bagrováním jsme nechali změřit radon. Bohužel nám vyšlo vysoké radonové riziko. Díky němu jsme museli přizpůsobit skladbu základové desky, ale o tom více v dalším článku. Den před bagrováním jsme začali samotným vyměřením domu a hlavně sklepa. Zatím jsme se obešli bez laviček a stačilo jen pár kolíků a několik metrů provázku. Výškově i rozměrově jsme si dům usazovali sami. Měl jsem opět půjčený nivelák a všechny hloubky výkopu jsme kontrolovali pomocí něho.

Na ten náš kráter pro sklep jsme zase povolali známého s pořádnou mašinou. Byla radost sledovat, jak si hravě pohrává s napůl skalnatou horninou, kterou máme skoro pod celým domem. Na dně sklepa byla dokonce litá skála, což bylo dobře pro základy domu, ale už ne tak dobře pro studánku, co jsme si tam vymysleli . Vysekat ji do skály byla celkem fuška.

Reklama

Bagr za ten den vyhrabal a přehrabal pořádnou kopici hlíny a my jsme mohli začít první etapu výstavby našeho domečku, kterou byl sklípek.

Sklípek je plánovaný hlavně jako uskladnění zeleniny, ovoce a brambor. Velikostně je poměrně dost velký, tak jistě najdeme ještě jiné využití . Jelikož sklípek stavíme hlavně pro uskladnění zeleniny a ovoce, tak nebylo třeba dělat žádnou izolaci stěn či podlahy. V jednom rohu máme dokonce pramen vody, kde jsme udělali onu studánku.

Samotné fyzické stavbě sklípku předcházelo velké zvažování, jaký materiál bude zvolen pro stavbu. Nemohli jsme se rozhodnout, zda uděláme základ pod zdi a pak už jen budeme skládat řady ztraceného bednění na sebe nebo bude sklípek vyzděný z kamene. Nakonec vyhrála náročnější, ale estetičtější varianta zdění z kamene. Na stavbu jsme nechali dovézt 28 tun žulového kamene za dobrou cenu, který sehnala Jájiny mamka. Objednáno bylo 14 tun reguláku a 14 tun odseků.

Reklama

První prací bylo porovnání výkopu a obehnání reflexní páskou, aby si někdo neublížil. Pak jsme vykopali mělký základ pro obvodové stěny sklepa a vylili betonem. Kolem jsme ještě natáhli drenážní hadici pro odvodnění a také přepad ze studánky. Vše se potom svede do kanalizace, takže nehrozí zatopení sklepa. Dále jsme s pomocí táty zdili z kamene, což nám nešlo dle našich představ. Nakonec jsme poprosili strejdu, který je vyučený zedník, jestli by nepomohl. Kývl a já nestíhal vozit kolce s betonem a kamenem. Chvílemi jsem beton ředil vlastním potem . Vše jsme dělali po práci nebo o víkendech a beton jsme vozili na káře za auto cestou z práce. Vešla se tam přesně 1/3 kubíku betonu.

Tímto postupem jsme vyzdili sklípek do výšky 1,5m (moc děkuju strejdovi za pomoc). Zbytek stěn jsme zašalovali a vylili betonem zároveň se základovými pasy, ale to až v dalším článku.   Poznámka: K nákladům na sklep ještě chybí beton, kterým se dolil sklep, ale ten bude započtený v příštím článku v základech.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Venclík a Jájinka
Venclík a Jájinka (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací