Výměny střešních oken se nemusíte obávat

Autor: VELUX (6 příspěvků)
Kategorie: Střešní okna
16. 6. 2010
0 komentářů
Výměny střešních oken se nemusíte obávat
Komerční
Moderní střešní okna nejen vypadají skvěle, ale mají i výrazně lepší technické parametry. Díky tomu se investice majiteli postupně vrátí v podobě nižších výdajů za energii. Obava, že výměna střešních oken je složitá, patří mezi nejčastější mýty o výměně střešních oken. Přečtěte si, jak to je doopravdy.

Mýtus: Výměna střešních oken je složitá a časově náročná práce. Pravda: V optimálním případě výměna okna netrvá déle než hodinu. Řada majitelů střešních oken výměnu odkládá, protože mají obavu z toho, že práce potrvají týden a další týden jim pak zabere úklid. „S tímto názorem se u klientů setkávám poměrně často, ale je to nesmysl. Pokud je nové okno stejně velké, jako to původní, nezabere výměna zkušenému řemeslníkovi víc než hodinu a půl času,“ říká Pavel Přikryl, servisní technik VELUX. Výměna oken je poměrně rychlá a čistá práce i v případě výměny okna jiné značky a velikosti. Místo bourání zdi se tady jen řeže. A nová střešní okna VELUX plně odpovídají současným představám o funkčnosti, estetice i technických parametrech – zejména tepelné prostupnosti. Mýtus:Jedno střešní okno stačí na celý život. Pravda: Současná okna mají lepší technické a energetické parametry. Přestože u kvalitních střešních oken bývá životnost dřevěných částí, závěsů i oplechování vysoká, investovat do jejich renovace je stejný nesmysl jako prodlužovat život staré pračce nebo lednici. Výrobní technologie pokročily kupředu a střešní okna stará 15 nebo 20 let vůbec nemohou těm současným konkurovat. Diametrální rozdíl je hlavně v tepelně-izolačních vlastnostech. Hodnoty, které vypovídají o kvalitě okna, jsou takzvaný součinitel prostupu tepla (koeficient U) a součinitel prostupu tepelného slunečního záření (koeficient g). Čím jsou tyto hodnoty nižší, tím lépe. VELUX dnes dodává jako cenově dostupný standard střešní okna s energeticky úsporným trojsklem a navíc používá patentovaný systém tepelné izolace ThermoTechnologyTM, která efektivně chrání před průvanem a chladem. Výsledkem je vyšší tepelný komfort v zimě a lepší ochrana interiéru před přehříváním v létě. Tepelný i obytný komfort můžete ještě vylepšit použitím rolet a žaluzií, i tyto doplňky VELUX každým rokem zdokonaluje. „Stínicí doplňky doporučuji namontovat už při výměně okna, oceníte je hlavně v letních měsících“ dodává Pavel Přikryl. Mýtus: Moderní střešní okna jsou příliš drahá. Pravda: Investované peníze se vám vrátí na úspoře energií. Výměna starých oken včetně těch střešních patří mezi nejčastější doporučení energetických auditorů. Stará, netěsnící okna jsou totiž místem, kudy z interiéru uniká nejvíce tepla a potažmo peněz. Vzhledem k rostoucím cenám energií je návratnost investice do nových oken jen otázkou času. Při použití zateplovací sady BDX, která zaručí optimální tepelnou izolaci kolem rámu, navíc VELUX poskytuje na střešní okna prodlouženou záruku 5+5 let. Ještě delší záruka 15 let se vztahuje na zlomení kování a zlomení polyuretanových a PVC profilů. Na vybrané výrobky VELUX zároveň můžete čerpat státní dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Výměna střešního okna: snadná, čistá a výhodná

• Původní situace {gallery}_rady-a-navody/PRclanky/2010-06-16_Velux/n1-n2{/gallery} • Tašky okolo střešního okna složte a odložte. Původní lemování a oplechování střešního okna demontujte. {gallery}_rady-a-navody/PRclanky/2010-06-16_Velux/n3-n4{/gallery} • Odmontujte starý okenní rám. Při výměně střešního okna za nové o stejných rozměrech není nutno montážní otvor upravovat, ani zasahovat do vnitřního ostění. {gallery}_rady-a-navody/PRclanky/2010-06-16_Velux/n5-n6{/gallery} • Nasaďte rám nového střešního okna a přimontujte montážní úhelníky. • Pro vodotěsné napojení střešního okna k existující hydroizolační fólii použijte hydroizolační fólii BFX, kterou jednoduše natáhnete na rám střešního okna. {gallery}_rady-a-navody/PRclanky/2010-06-16_Velux/n7-n8{/gallery} • Namontujte lemování a oplechování střešního okna. Složené tašky vraťte na původní místo. • Stačí už jen nasadit křídlo nového střešního okna a výměna je hotová. {gallery}_rady-a-navody/PRclanky/2010-06-16_Velux/n9-n10{/gallery} • Situace po výměně střešního okna {gallery}_rady-a-navody/PRclanky/2010-06-16_Velux/n11-n12{/gallery} Výměna střešního okna je snadná, je to však zásah do střešního pláště, proto doporučujeme výměnu ponechat do rukou odborníků. Více na www.velux.cz.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací