Výstavba obvodového zdiva 1.NP

Autor: Vláďa a Lucka (34 příspěvků)
21. 7. 2010
4 komentáře
Výstavba obvodového zdiva 1.NP
Příspěvek stavebníka
Již od projektu jsem věděl, že chci stavět z ytongu lambda a nezateplovat, takže jsem od ledna 2010 sondoval, co stojí materiál na internetu a nakolik mi ho dají na celý barák místní stavebniny (v Rumburku jsou 4).

Vybírání trvalo skoro do dubna, a nakonec jsem byl upozorněn, že i pórobeton od H+H má svojí „lambdu“. Konkrétně novinka od dubna 2010 a to tvárnice greenblock, která má hodnotu lambda 0,09 (ytong 0,085). V místních stavebninách mi kus nabídli za 124,- respektive 129,-Kč. Nebylo co řešit a využil jsem nabídky místních stavebnin před internetem a to hlavně z důvodu dopravy na stavbu, kdy nemohu na pozemek složit celý kamion (prostě není kam). Nakonec jsem si vybral firmu Mühl z Rumburka (www.muehl.cz). Sice vyjde kus o 5,-Kč dráž, ale zas to vyváží doprava na stavbu zdarma, možnost složit palety rukou až na desku ze silnice (skoro 7-8m) a hlavně zapůjčení na celou stavbu pásovou pilu na pórobeton za směšných 1000,-Kč. Teď k samotné stavbě: 9. 6. 2010 jsme zalili desku, a jelikož neustále svítilo sluníčko, museli jsme pěkně kropit (naštěstí studna je bezedná a voda zadarmo ). Založení první řady jsme měli naplánováno na 19. 6. 2010. Mezitím jsme kolem celé budoucí stavby položili drenážní trubku (80mm) a svedli ji do jímky, která mi vznikla po starostech se studnou, dále jsme místa pod budoucími stěnami a nosnými příčkami natřeli Penetral- Alpem a napálili „lepenku“, přesněji VEDAGLAS G200 S4 minerál, což je asfaltový natavující pás obsahující  skelněná vlákna, která by měla sloužit i jako ochrana proti radonu. Poté mi na desku složili 12 palet Greenblocku 375 a klasiky 250 a za pomoci paleťáku (půjčili též ze stavebnin) se vše rozstrkalo po desce tak, aby to nepřekáželo.

19. 6. 2010 jsme založili rohy domu, na tenkou vrstvu malty a za pomoci „šlaufky“ jsme vše dali do roviny, natáhli provázky a pomalu začali tvořit obvodové zdivo. Deska byla relativně rovná, takže všude stačilo jen podmazat, položit a hodit do vodováhy a hotovo, akorát středová obvodová zeď byla na bouli…  takže se musely tvárnice podřezávat, a mohu vám říct, že bez el. pily bychom to řezali ještě dnes .

Moc jsme si ji pochvalovali a mohu všem doporučit, když máte možnost půjčete si ji, ušetří spoustu práce, času, materiálu a hlavně nervů. V místech, kde jsou odpady, jsme je rovnou vyvedli do zdiva a vyřízli pro ně pěkné kapsy, které se v technické místnosti a na budoucím wc potáhnou až k věnci.

Reklama

Díky pile vše probíhalo relativně rychle a my mohli vesele lepit jednu tvárnici na druhou. Na lepení používáme lepidlo od firmy KNAUF 25kg pytel (prý je to to samé co dodává ytong nebo h+h,ale v menších baleních a dražší) a mohu říct, že to drží jako Soňa , přilepíte a za 10minut, když zjistíte, že je to blbě, to skoro nemůžete odtrhnout . Díky tomu, že jsme se rozhodli pro podlahové topení, a tudíž nutnosti trochu víc izolovat podlahu polystyrénem, nechali jsme jednu řadu na budoucí podlahu (25cm) a dál stavěli podle projektu (v projektu klasická podlaha bez podlahového topení).

Za cca 3 týdny práce převážně v týdnu (15:00-18:30) a o víkendech většinou jen dopoledne (06:00-12:00) a to jen díky tomu, že práce v 40stupních na přímém slunci je fakt o zdraví (díky všudypřítomné bílé barvě a neustálému slunci pro mne byly sluneční brýle nutností…), jsme se konečně dostali k překladům nad okny a garáží. Garáž jsme vyřešili dvěma třímetrovými plochými překlady a následným přezděním, překlady nad okny v garáži jsme podšalovali  a taktéž přezdili. Okna a dveře v domě jsou až pod věnec, takže tam budeme postupovat stejně, tzn. podšalovat a položit U-profily a vytvořit věnec.

11. 7. 2010 bylo vše hotovo, vyzděno do 2.35m + 0.25m (podlaha) po celém obvodu (budoucí strop bude 2.60 m). Za cca 23 dní jsme tedy připraveni na položení poslední řady Úček a zalití věnce. To se rozepíši zas příště (aktuálně věnec zalit 17. 7. 2010 )

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Vláďa a Lucka
Vláďa a Lucka (34 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama