Krov

Autor: Janina a Vašek (30 příspěvků)
31. 1. 2010
1 komentář
Krov
Příspěvek stavebníka
Kácení stromůNa pile nám radili, že levněji než koupit surové dřevo přímo z lesa a nechat si ho nařezat vychází koupit si již nařezané dřevo od nich. Přesto jsme přijali nabídku mého strejdy a začali s ním už od jara jezdit do lesa. Již v lese jsme si každý poražený strom označili a podle výpisu materiálu ho rozřezali na potřebné délky.

Když jsme začínali zdít, nechali jsme dřevo odvézt na pilu, aby ho stihli nařezat. Celkem jsme měli 30,5 kubíků kulatiny, z čehož nám nařezali 8 m3 trámů, 3 m3 latí a 5 m3 prken a ještě zůstalo 6 balíků odpadu na topení. Většinu materiálu jsme nechali na pile namořit máčením v zeleném bochemitu. Bez namoření zůstaly pouze prvky, které jsou na domu viditelné - při hoblování by většina mořidla přišla vniveč a zbývající by prosvítalo skrz světlou barvu.

Montáž krovu - 20.-21.11.2009 Stropní trámy se umístily na věnec již po vyzdění nadezdívky, protože se použily pro vytvoření pochozí plochy pro zedníky a později i pro tesaře (lešení jsme nepoužívali, vystačili jsme si s trámy, fošnami a paletami od cihel). Trámy jsou prozatím rozmístěny s metrovými rozestupy a přesně se rozměří až se začnou dělat stropy. Tesaře nám sehnal táta přes známého, takže to vyšlo na dobrý peníz a i práce byla dost fajnová. Krov byl poměrně jednoduchý – základem je dvěma sloupky podepřená hřebenová (vrcholová) vaznice, na niž jsou osedlány krokve a všechny vazby jsou vyztuženy kleštinami (ob jednu vazbu zdvojenými). V dolní části jsou krokve osedlány na pozednice a všechna sedla jsou probita hřeby.

První den se usadily pozednice, vaznice a asi třetina krokví. Další den se dodělal krov a suché stání, pro které jsme dopředu vybetonovali základy a vsadili do nich kovové patky pro sloupky. I přes námitky tesařů jsme se snažili každý nový zářez do dřeva a nově ohoblované plochy krokví ošetřit bochemitem. Hned další den jsme využili pěkného počasí a začali jsme Luxolem natírat přesahy krokví, pozednic a vaznice a v dalších dnech jsme natřeli i celé suché stání. Po několika dnech se vše přetřelo druhým nátěrem.

Bednění podhledů a střechy Podhledy se většinou dělají z palubek, ale my jsme se rozhodli, že nám stačí prkna s polodrážkou neboli půlfalcem. Ty jsme vyráběli sami za pomoci známého v truhlárně pronajaté za celkem symbolickou cenu. Vzhledem k tomu, že prkna vzniklá při řezání krovu, měla různou šířku, museli jsme je sjednotit, aby to na podhledech nějak vypadalo. Proto se udělala prkna šířky 10 a 14 cm, která se ohoblovala a opatřila polodrážkou. Potom jsme je tam i mořili roztokem bezbarvého bochemitu a dvakrát natírali Luxolem top barvy oregonská pinie. Tady chci upozornit na poměrně známou věc, na kterou jsme ale málem dojeli – je třeba kupovat barvu stejné šarže. Jelikož jsme ale spotřebovali celkem šest plechovek, tak už jsme v obchodě danou šarži vybrali a když jsme otevřeli plechovku jiné šarže, naprosto jsme se zděsili, protože místo takové jemné karamelové barvy, tam byla barva čokolády.

Bohužel nám na pile špatně spočetli množství prken na podhledy (měli je nechat nenamořené), proto jsme museli dokupovat ještě další asi kubík prken a celý postup se znovu opakoval.

Reklama

Na stavbě se napřed zabednily přesahy krokví a část štítu, na kterou ještě prkna vystačila. Během dvou dní (4.-5.12. 2009) se zabednila celá plocha střechy nad domem a po vyrobení dalších prken s polodrážkou i střecha nad suchým stáním a zbývající části štítů. Z pily se pak ještě přivezlo šest návětrných prken (délky 5 a 6,5 metrů).

Náklady

Název položkyCena
Ostatní (doprava, výroba palubek, hřebíky)
3 300 Kč
Luxol + bochemit
4 200 Kč
Montáž krovu
7 000 Kč
Pila (pořez, moření, nákup prken)
32 500 Kč
Dřevo
19 500 Kč
Celkem66 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Janina a Vašek
Janina a Vašek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama