Zdění příček v přízemí

Autor: Míra a Maruška (44 příspěvků)
22. 4. 2009
1 komentář
Zdění příček v přízemí
Příspěvek stavebníka
Ještě během výroby bednění na schody jsem postupně začal zdít příčky v přízemí. Rozhodl jsem se pro příčkovky ytong 10cm široké. Ještě před rozhodnutím zda příčky z pálených nebo z pórobetonu, jsem si spočítal náklady na 4m2 stěny.

A dopadlo to takto: Nejlevněji vyšly příčky z 6,5cm pálených cihel + omítka a nejdražší byly příčky z pálených cihel šířky 10,5 cm + omítka. Příčky z ytongu 10cm + lepidlo a perlinka vyšly cenově někde mezi. Vzhledem k tomu, že kdybych stavěl příčky z pálených cihel, tak bych zvolil spíše šířku 10,5cm, tak bylo jasné rozhodnutí pro příčky z pórobetonu.

Nechal jsem si to ukázat, poněvadž jsem se zděním neměl žádné zkušenosti. Ale vím jak funguje vodováha, tak jsem se do toho pustil. První šár jsem vždy založil do malty a pak už jsem si jen hlídal svislou a podélnou rovinu. Vršek bloků jsem co se týká roviny neřešil, protože jsem to stejně nakonec u stropu vypěnoval. Jen když byl roh některé cihly moc zvednutý a přeložená cihla by se na tomto zlomu houpala, seškraboval jsem cihly do roviny. Napojení na nosné zdi jsme řešil tak, že jsem na dvou místech zasekal ytong do pálených bloků. A nebo případně jsem použil takové spojovací plechy. Plech se ohnul do tvaru L a na červenou jsem ho přibil hřebíky a mezi býlími cihlami byl zamáznutý v lepidle.

Překlady na dveře jsem si koupil, prodávají se nenosné překlady přímo potřebné šířky. Nejsou těžké, usazoval jsem je na zeď sám. Sice by se daly překlady řešit slepením dvou cihel dohromady, ale takhle to bylo jednodušší a přesnější, akorát trošku dražší. Můžu konstatovat, že se mi jako zedníkovi amatérovi s ytongem pracovalo výborně. Práce pěkně odbývá a ani to není práce nikterak špinavá. Vystačíte si s kýblem a vrtačkou na umíchání lepidla. Když jsem takhle chodíval na odpoledne po práci zdít, stačilo mi namíchat si půlku kýble lepidla a vydrželo mi to až do konce.

Reklama

V prádelně jsem potřeboval vyřešit ocelovou zárubeň. I to není problém, protože se prodávají zárubně do ytongů, jsou za stejnou cenu a výborně pasují. Byla to má první ocelová zárubeň, kterou jsem kdy zazdil. Hned jsem to šel oslavit. :-)

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací