Stavba, rozebrání a opětovná stavba komínu

Autor: Jarek a Martina (39 příspěvků)
Kategorie: Komín
7. 2. 2010
2 komentáře
Stavba, rozebrání a opětovná stavba komínu
Příspěvek stavebníka
I. Stavba 30.5.2009 - mi přišel postavit komín jeden chlápek říkající si "Zedník" s vekým Z. Chytrý byl už té chvíle co jsem ho vyzvedl a vezl ke mě na pozemek. Proč nepřijel sám jsem si domyslel hned vzápětí.

Komín mám stavebnici od EKO KOMÍNŮ a tak stavba není až tak náročná. Dokonce na internetových stránkách je kompletní a pěkně podrobný návod na stavění toho komínu. Vychvaloval se celou dobu kolik toho už nepostavil. Já blb na to skočil. Hned na začátku se mi zdálo podezřelé, že se ptá mě laika co patří jako první základ atd. Kdybych ho neupozornil, tak by si ani nezměřil prostupy ve stropě a jak to vychází kolem krokví.

Začali jsme stavět komín dle jeho požadavků. Docela to šlo, akorát šamotové vložky komínu vymazával lepidlem pro přesné zdění tvárnic. Takhle jsme pokračovali až nahoru. Při mých námitkách, že tady mám nějaké pytlíky se zalévací hmotou reagoval slovy "to tam být nemusí". Později jsem zjistil, že ani nevěděl na co je ta zalévací hmota. Po dostavění komína mu říkám, že mi zbyly nějaké tuby se spárovací hmotou. Jeho odpověď opět byla " no vidíš to aspoň někomu prodáš a ušetříš ". Při mých argumentacích, že v nadstřešní části komína mají být roxory říkal. Já už postavil stovky komínů. Je to zbytečné.

Druhý den jsem v práci tohle konzultoval s kolegyní, která má stejný komín a říkala, že se to staví úplně jinak. Začal jsem shánět informace. Volal jsem nezávisle 2 kominickým firmán, 2 stavebním firmám a všichni stejně tvrdily, že je to velmi riskantní a technologicky nepřípustné. Zavolal jsem teda tomu Zedníkovi s velkým "Z" a řekl mu to. Ten začal stím, že by chtěl vidět jejich komíny a že to mi na to dává 1000% záruku. Zdálo se mi, že dnes asi taky něco popil. ( no bylo už před polednem :)) Nedalo mi to a v pondělí ráno jsem volal do firmy EKO komíny a tam mi jejich technik potvrdil, že je to technologicky nepřípustné a že komín musí jít dolů. Klidně mi to dá i písemně. Jelikož podle něj komín rozebrat bude velmi obtížné a ne všechny části se nám podaří rozebrat v pořádku, budu všechnu práci a materiál dokládat Zedníkovi. Ten se ktomu asi nebude mýt, ale já díky své práci moc dobře vím, jak se v právních věcech chovat

Reklama

Abych to zhrnul tak chyb ve stavění udělal hodně, ale ty největší byly v tom, že vymazal šamotové roury lepidlem a ne roztažným tmelem, a tím pádem při nahřátí komína se lepidlo vydrolí a budu tam mít je šamoty přes které může procházet horký vzduch. Jelikož to mám blízko krokví ( on dokonce komín opřel o krokev), tak hrozí zapálení střechy.

Stavba, rozebrání a opětovná stavba komínu

Jó, moje rada je. BERTE JEN OSVĚDČENÉ LIDI. NEZNAMENÁ ŽE KDYŽ MAJÍ PAPÍR TAK JSOU DOBŘÍ.

Reklama

II. Rozebrání 1.6.2009 - jsem ve spolupráci se švagrem a tchánem musel rozebrat komín, který mi postavil zedník, který nedodržel technologické postupy a proto byl komín nebezpečný. Sám bych ho těžko rozebíral, protože betonové tvárnice jsou docela těžké.

Šlo to celkem dobře a rychle. Nevím čím to bylo, ale komín ještě nebyl ztvrdlý. Buď bylo špatně namíchané lepidlo, nebo to udělalo počasí, které bylo vlhké. Podle mě to bylo tím počasím. Komín byl ale postavený 2 dny. Pro mě lépe, že neztvrdlo. Rozebrali jsme jednotlivé vložky a ocelovým kartáčem jsem oškrabával lepidlo ze šamotových vložek i tvárnic. To už šlo trošku hůře, ale taky to šlo. Jen toho bylo docela dost. Moc mě potěšilo, že nebudu muset asi kupovat nové šamotové vložky ani tvárnice. Jen budu muset přikoupit izolaci kolem sopouchu, která se mi někde potrhala při rozebírání komínu.

Domluvil jsem se dneska s kominíky z vedlejšího městečka, kteří mi ho ppostaví a udělají mi k němu i revizi. Bude to jistější. Jsou tady známí a mají dobrou pověst, tak to snad bude v pohodě.

III. Stavba 9.6.2009 - přišli kominíci postavit komín. Nemohl jsem je ke mě dostat, protože mají hodně práce. Přišli až ve 13:00 hod., protože museli sehnat redukci na komínovou vložku z průměru 160 na 200, která se rozbila při rozebírání komínu. Po rezebrání komínu, který postavil zedník špatně jsem nemohl dokončit střechu. Klempíři mi ji pokryli skoro celou, ale část museli kvůli komínu vynechat.

Kominíkům to šlo pěkně od ruky. Šlo vidět, že nestaví první komín. Hned jak přijeli zkontrolovali co všechno ke komínu mám a začali pracovat. Přivezli si i svou vatu na komínové vložky, protože ta má byla z části potrhaná a nedala se použít. Komínové vložky lepili svým tmelem, protože ten můj se jim nějak nezdál. Možná už byl vytvrdlý a možná mi přes zimu nějak ztvrdnul v garáži :) Aby se komín nedotýkal krokve tak si zvětšili otvor ve stropě a teď to krásně sedne. Dneska vyzdili komín do vrchního patra a zítra ho dokončí nad střechu.

Reklama

Doufám, že nebude pršet, protože mám obavy abych je opět někdy sehnal. Jelikož jim to šlo pěkně od ruky a vůbec nepotřebovali mou pomoc, tak jsem si aspoň s vidinou nového komínu začal připravovat dřevo na topení v krbu. Nejdříve jsem nařezal zbytky z krovu a naštípal a potom začal s řezáním a šťípáním polen. Převážně třešní, švestek a bříz, které jsem měl ze stromů, které byly na pozemku když jsem jej koupil. Pokládal jsem to na palety k plotu, nad kterými později postavím stříšku ze zbylých stojek stropu. Dneska jsem toho moc nenařezal, ale i ta trocha dala při štípání zabrat.

Ve stavění komínu se pokračovalo 10.6.2009. Je supr, že přes noc se vypršelo a ráno je opravdu moc pěkně a teplo. Kominíci opět přijeli dva a tak jsem si na Slovensko do stavebnin zajel pro lepidlo na perlinku a maltu s duvilaxem na omítnutí komínu. po příjezdu na stavbu už kominíci měli komín ve výšce střechy. Jelikož mě vůbec nepotřebovali opět jsem si šťípal dřevo na zimu.

Už jsem myslel, že komín se dneska postaví a dokonce ho i omítnu, ale kolem 12:00 hod. začalo pršet a tak kominík přikryl komín a práci dokončí zítra. Už chybí jen zasunout do bloků komínovou vložku a dát vrch komínu a je hotovo. Stavební bloky už jsou všechny postavené.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jarek a Martina
Jarek a Martina (39 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací