Malé ohlédnutí od první myšlenky na stavbu až k hotovému domu. Celkové náklady a postřehy z prvních měsíců obývání novostavby.

Autor: Libor a Maruška (50 příspěvků)
10. 4. 2013
4 komentáře
Malé ohlédnutí od první myšlenky na stavbu až k hotovému domu. Celkové náklady a postřehy z prvních měsíců obývání novostavby.
Příspěvek stavebníka
Duben 2013 Od první myšlenky na stavbu domu k nastěhování uběhlo cca 4,5 roku. Asi rok nám trvalo rozhodování o typu bydlení, hledání vhodného pozemku a vyřízení úvěru. Další rok jsme měli prodlevu, protože se narodil náš první potomek a tak jsme si chtěli náležitě užít rodičovství. Takže stavba vlastně trvala od prvního kopnutí ke kolaudaci 2 roky, 6 měsíců a 15 dnů. :-)

Na začátku, při rozhodování o našem bydlení, jsem stavbu odhadoval na 5 let, takže jsme vlastně o hodně předčili naše představy.

Samozřejmě se to celé dalo zvládnout rychleji, ale já v podstatě stavěl jen o víkendech a nějaké té dovolené. Člověk taky musí občas vydechnout a odpočinout si nebo do toho vleze nějaká rodinná oslava nebo jiné povinnosti. Samozřejmě klasickou rodinnou dovolenou jsme si taky neodepřeli. :-)

Přikládám podrobnější rozpis nákladů, ze kterého je patrné, co která částka obsahuje. Není zde započítáno dojíždění na stavbu, drobné občerstvení pro řemeslníky apod. (je to relativní). Sami jsme překvapení, kolik už nás stavba stála.

Reklama

Člověk si zpětně vybavuje, jak se rozhodoval, jestli jít do stavby nebo koupit hotový dům. Zdálo se nám, že svépomocí vše vyjde mnohem levněji. Je to trochu složité v tom, že na začátku jsme si při návrhu říkali, že konkrétní věc uděláme tak a tak, ale když už na to přijde řada, tak si zase říkáme, tak to uděláme malinko jinak nebo si malinko připlatíme, aby to bylo lepší apod.

Vždyť, jak doufáme, tak v domečku budeme bydlet až do naší smrti. No, a pak celková suma roste a roste… I přesto, že jsem si donedávna myslel, že jsme se vešli do 2 mil., tak konečný součet, který o pár desítek tisíc 2 mil. překročil, je vzhledem ke změnám při stavění nádherným výsledkem (pouze stavba domu bez projektu, plotu, atd.).

Nakonec jsme udělali spoustu věcí, které původně nebyly v plánu – roletové překlady, okna v podkroví, vyšší podkroví, anhydritová podlaha v podkroví, zabezpečovačka, atd.

Reklama

Teď už vím, že na některých věcech jsme mohli ještě ušetřit. Ale co, až budu stavět druhý … třetí domek, tak už budu chytřejší. :-)

Od firem nebo různých řemeslníků jsme si nechali dělat následující: -         bagrování základů -         příprava a lití stropů, zdění podkroví -         střecha -         okna -         topení a plyn -         omítky -         anhydritové podlahy -         pokládka obkladů a dlažby -         hromosvod

Trocha statistiky: Od koupě pozemku k dostavění domku jsme se s přítelkyní stihli oženit a zplodit 2 děti. :-) Během stavby nám stačil řidič kamiónu s cihlami nabourat antoníček a potkala nás krádež lešení. Naštěstí obě události slušně pokrylo pojištění. Celkem jsme stavbě obětovali cca 2550 hodin – součet hodin všech příbuzných a kamarádů (nepočítám práci řemeslníků). Stavba trvala nějakých 30,5 měsíce. Naše celkové náklady na stavbu, včetně pozemku až do této chvíle, jsou 3 423 966Kč. Při stavění jsme spotřebovali cca 25m3 vody a 2,7MWh elektřiny (z toho skoro 2MWh spotřebováno na vysoušení omítek). Podle prvních měsíců jsem odhadl náklady na provoz domu na cca 4500Kč měsíčně (800 za vodu, 1500 za elektřinu, 250 za stočné a 2000 za plyn).

Reklama

Jsem mile překvapen, že se dům krásně a rychle vytopí, i když máme kondenzační kotel, který topí jen na nějakých 55°C a přitom nemáme podlahovku (teda jen v koupelně, zádveří a WC). Jsem zvědav, jaká bude spotřeba plynu, až zateplíme.

Letos plánujeme udělat zateplení a fasádu. Vlastně už mám veškerý materiál vyspecifikovaný a naceněný, jen začít objednávat. Rád bych ještě stihl udělat terasu, kterou chci podsklepenou, ať máme kam dávat „krámy“ ze zahrady. Snad vyjdou finance i na zateplení střechy, aby se dalo na půdě něco podnikat i v zimě.

Na další roky máme v plánu spoustu dalších věcí, ale vše bude záležet na financích, které jsme vyčerpali. První budou na řadě terénní úpravy a zámkovka, pak by nebyl špatný bazén, garáž, studna, solární kolektory, předokenní rolety, jímka na dešťovku, lepší plot, atd. :-)

Tak to je asi tak vše k našemu „stavění“. Přeju všem hodně štěstí a trpělivosti při stavbě vysněných domků a ať se vám také povede úspěšně dojít až ke kolaudaci jako nám. Nebojte se a jděte do toho. Není to zas až tak složité a náročné. Postavit dům není žádná velká věda.

Přílohy

Celkové náklady
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Libor a Maruška
Libor a Maruška (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací