Rozhovor se stavebníkem: Při stavbě svépomocí se člověk naučí spoustu užitečných věcí

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
30. 1. 2020
0 komentářů
Rozhovor se stavebníkem: Při stavbě svépomocí se člověk naučí spoustu užitečných věcí
Redakční článek
Jiří s rodinou postavil částečně patrový dům s neotřelým vzhledem. Nejvíce se zapotil u budování originálního schodiště. Jak ale říká: „I když stavba domu svépomocí stojí spoustu času a energie a je to běh na dlouhou trať, stojí to za to.“ Přečtěte si celý rozhovor.

Jiří, můžete prosím představit svůj dům?

Náš dům je postaven na pozemku o velikosti 530 m², zastavěná plocha činí 120 m². Dům je částečně patrový a obytná plocha vychází na cca 120 m². Dispozičně je řešen jako 4+1, nacházejí se v něm 2 koupelny, technická místnost a šatna.

Broušené cihly na pěnu

Stavěli jsme z broušených cihel na pěnu, strop z panelů spiroll. Střecha je tvořena vazníky a plechovou krytinou. Podlahové topení je připojeno zároveň na el. kotel a krbová kamna s výměníkem. Před plastohliníková okna jsou ve fasádě ukryty venkovní žaluzie. Rozpočet se z původních 2 milionů vyšplhal na 2,5 milionu.

Kdo vám pomáhal s projektem? Jak dlouho jste projekt tvořili?

Předlohou k projektu byl vzorový dům, který jsem objevil po dlouhém pátrání na internetu. Tento projekt jsem poté upravil podle svých představ a můj známý mi vytvořil finální verzi projektu. Celý tento proces trval cca půl roku a další půl rok trvalo vytvoření dokumentace a schválení stavebního povolení. Parcelu jsme vlastnili již více jak 3 roky a tuto část stavby jsme tvořili v době, kdy nás netlačil čas a mohli jsme vše dobře rozmýšlet.

Reklama

Co vše jste na domě dělal svépomocí? Na které části jste měl řemeslníky?

Na základové desce se podílel bagr, bobik a mix, jinak jsme ji zvládli sami. Řemeslníky jsme měli na obvodové zdivo přízemní části domu, příčky a patro jsme zdili už svépomocí. Dále jsme si nechali dělat vazníky, střešní krytinu, strop ze spiroll panelů, okna, rozvody vody a podlahového topení, zateplovací systém a fasádu, betonové podlahy, zapojení elektroinstalace, obklady, dlažbu, kamenný koberec a kuchyň.

"Doporučuji se připravit na to, že musíte mít většinu věcí rozhodnutou dříve, než se k nim dostanete. Skladbu podlahy a stropů, rozmístění základních věcí, rozměry atd., řešte už při budování hrubé stavby, tím se vyhnete pozdějším kompromisům," říká Jiří.

Svépomocí rozvody, podlahy i omítky

Komín, rozvody elektriky a odpadů jsem dělal pod dohledem odborníků. Díky rodině, která pracuje v oboru, jsme ušetřili na ostatní práci, a hlavně na materiálu. Svépomocí jme dělali například hydroizolaci, zateplení stropů, podlahy, rozvody vysavače a rekuperace, omítky a stropy, schodiště, světla a zásuvky, terasu, malbu, podlahu, dveře a komplet koupelny. Do budoucna plánujeme svépomocí oplocení, přístřešek pro auto a zahradní boudu.

Reklama

Co je podle vás na stavbě svépomocí nejdůležitější?

Ty části, na které se chystám sám, si rozhodně prostudovat (články, videa) a ideálně prodiskutovat s odborníky. Zajistit a pohlídat si vše, co chtějí mít řemeslníci připraveno, než přijedou udělat svou práci a tu práci si před zaplacením samozřejmě zkontrolovat.

Promýšlejte věci dopředu

Rovněž si zajistit řemeslníky dostatečně dopředu a zjistit si, jak jsou kvalitní. Připravit se na to, že musíte mít většinu věcí rozhodnutou dříve, než se k nim dostanete. Skladbu podlahy a stopů, rozmístění základních věcí, rozměry atd., řešte už při budování hrubé stavby, tím se vyhnete pozdějším kompromisům.

Máte zhruba spočítáno, kolik jste stavebními činnostmi svépomocí ušetřil?

Úsporu za práci spočítanou nemáme, ale nebudou to žádné drobné. Bankovní odhadce nám nevěřil pokaždé, když přišel zkontrolovat prostavěné peníze, říkal, že toho máme až moc postaveného. A realiťák nám udělal hrubý odhad na více jak dvojnásobek prostavěných peněz. Asi bude u většiny prací platit, že bude stejně drahá, jako materiál.

Reklama

Která část stavby pro vás byla nejtěžší a proč?

Těžký byl začátek, pro amatéra se odhodlat a věřit, že vše dobře zvládneme. Ani vatování stopů není zrovna příjemná věc. Ale nejtěžší byla asi část se schodištěm, kde mě kamarád zámečník vše nasliboval, pak neměl čas, a nakonec pokazil vše, co mohl.

Naštěstí mám strýce zámečníka v důchodu, kterému se původně do schodů nechtělo, ale když viděl, co se stalo, tak se odhodlal a společně jsme vše předělali. Tento problém nám zkomplikoval dost prací a celkově stavbu protáhl o pár měsíců. Více fotografií schodiště najdete na našem Intagramu.

Co naopak bylo snazší a na co jste nejvíc na svém domě pyšný?

Snazší, než jsem čekal, bylo zdění, rozvody elektriky a vysavače, pokládka podlahy, instalace dveří a obložek. Pyšní jsme samozřejmě na vše, ale obzvlášť na ne-úplně standardní styl domu, na vzhled spodní koupelny, originální schodiště a dekorativní stěrky, které jsem se naučil natahovat.

Kterou činnost by měli svépomocníci podle vás raději přenechat odborníkům?

Řemeslníkům bych nechal zaměření a založení hrubé stavby, fasádu, topení, obklady a dlažby. Pokud se chce stavebník pustit do rozvodů čehokoliv, určitě si je nechávat průběžně kontrolovat.

Je něco, co byste dnes udělali jinak?

Po téměř roce bydlení, bychom toho moc neměnili. Pár zásuvek bych umístil jinak, možná přidal nepřímé osvětlení. Při větším rozpočtu, bychom celý dům zvětšili a snažili se ještě více snížit energetickou náročnost.

Šel byste do stavby domu svépomocí znovu?

Rozhodně ano.

Co byste vzkázal lidem, kteří stojí teprve na začátku stavby?

Stavba domu svépomocí stojí spoustu času a energie. Je to běh na dlouhou trať a asi to nejde bez komplikací. Na druhou stranu, krom ušetřené nemalé částky, se člověk naučí spoustu užitečných věcí. Dokáže si s problémy ohledně domu do budoucna poradit sám. Ví, co jak funguje a kde co má. Vzkázal bych jim: kousněte se a běžte do toho! Stojí to za to ;)

Děkujeme Jirkovi za rozhovor a přejeme, ať se v Novém roce daří!

Máte zájem sdílet své zkušenosti prostřednictvím rozhovoru? Napište nám na email tereza@svepomoci.cz.  Čtěte také Rozhovor: Stavba domu je pro mě koníčkem Rozhovor: Vybudovat si domov beru jako součást života Rozhovor se stavebníkem: při stavbě si stůjte za svým

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama