Lepená omítka a zavěšené podhledy

Autor: Morchack (15 příspěvků)
Kategorie: Vnitřní omítky
12. 1. 2020
2 komentáře
Příspěvek stavebníka
Jelikož mám rád nekonvenční řešení, rozhodl jsem se, že omítku nebudu ani nahazovat, ani natahovat, ale lepit.

Náš dům (kamarády přezdívaný bunkrem či krytem) je postavený ze systému Izoblok. Mimo jiné se vyznačuje hrubou strukturou povrchu.

Jakou omítku?

V koupelně jsme jednu stěnu tahali do lepidla a spotřeba nebyla malá. Když se u nás sem tam ukázal nějaký zedník, tak řekl, že jedině stříkanou omítku. Nicméně stříkaná omítka na dřevocement je poměrně nákladná (nadspotřeba). Na druhou stranu je mnohem rychlejší (u souseda celý dům strojově zaomítali za cca 10 dnů), takže každý si musí určit svou prioritu.  Sám prodejce systému Izoblok nám doporučil dávat sádrokarton. Vzhledem k vlastnostem materiálu doporučoval desky připevňovat přimo šroubky do stěny. Efektivita takové práce musí být neuvěřitelná. Já jsem ovšem člověk, který si rád komplikuje život. Takže jsem se rozhodl, že desky budu lepit a vzhledem k tomu, že jsem si s vyzděním vyhrál, tak lepit se bude celoplošně. Nejdříve jsem uvažoval nad sádrovým lepidlem (např. Knauf Perlfix), ale s přihlédnutím k ceně (a několika málo informacím získaným z fóra na tzb.info) jsem se rozhodl lepit na cementové lepidlo (obyčejné STL). Ve stavebninách jsem objednal tři palety sádrokartonu - 2 palety Norgips obyčejného SDK v rozměru 1200x2600 mm a jednu paletu protipožárního sádrokartonu Norgips. I když nebyl předepsaný, tak jsem se ho rozhodl dát na strop, jelikož je pevnější (vyztužený skelným vláknem). Na podhledech není nic zvláštního, je to zavěšený křížový rošt. Závěsné dráty jsou upevněny pomocí stropních hřebů (stropní systém Rectolight), rošt je upevněn pomocí čtyřbodových závěsů (stačily by i obyčejné, ale se čtyřbodovými se mi lépe dělalo). Jako vše, tak i rošt je předimenzovaný, ale cenový rozdíl byl zanedbatelný, tak proč nemít jistotu, že? V rámci přípravy na stavbu jsem absolvoval Školu suché výstavby Rigips a můžu jen doporučit. Když člověk ví, jak na to, tak práce "odsýpá". Kdyby OZ z Rigips nepožadoval odběr minimálně 4 palet, tak bych vzal i materiál, ale takto jsem objednal materiál z Norgips, protože naše stavebniny ho odebírají běžně.

Stěny

Jakmile byl hotový strop, tak jsem přistoupil k obložení stěn. Čistou výšku místností jsem udělal 261 cm, takže se desky dávaly v celých délkách. Prvním postupem bylo na kozách desku natáhnout lepidlem (hřebínek 8 mm) a poté přilepit na stěnu. Tento postup je možný, ale člověk musí být rychlý a ideálně, aby byli pracovníci dva. Jinak se deska (2,6 m) ráda zlomí. Což je nepříjemné a svépomocníka to dokáže dost vytočit. Takže jsem přešel na systém - napenetrovat stěnu, natáhnout 8 mm hřebínkem do lepidla a suchou desku na stěnu přilepit, poklepat přes dřevěnou desku a případně zajistit vrutem do stěny. Veškeré otvory na elektrokrabičky se dělaly v deskách předem, stejně tak i výřezy na okna či dveře. Při celoplošném lepení je spotřeba cca 1 pytel lepidla na 2 desky. Zkoušel jsem i Perlfix od Knaufu (doporučovaný systémem) - dělalo se s ním dobře, jenom je více jak 2x dražší než cementové lepidlo. Následovalo přetmelení do stupně Q3 - první tmelení jsem udělal Bezpáskovým tmelem Den Braven (ale pásku jsem pro jistotu použil), druhé tmelení buď Uniflot Knauf nebo podobný, třetí tmelení bylo provedeno celoplošně Finish tmelem Semin. Zkoušel jsem i celoplošné tmelení s Rifino top, ale výsledek mne neuspokojil. Ve finále jsem plochy přeběhl brouskem a mohlo se malovat. Po uklizení jsme napenetrovali stěny a strop penetrací Rokolatex Plus a vymalovali malbou Roko Interier Profi. Pro dosažení dokonalého dojmu jsme malovali 3x (občas někde byl nějaký kocour). Ale výsledek stojí za to. První desky jsem lepil před půl rokem a zatím nevidím žádný problém, takže snad to tak vydrží. S barvami Roko jsem dělal podruhé a podruhé jsem velmi spokojen. Za tu cenu je to super kvalita.

Reklama

Shrnutí

Kdybych nechal udělat strojovou omítku, tak jsem měl za týden či dva hotovo, ale zase by vznikl problém s vlhkostí (kterou bych dva měsíce dostával ven). Desky jsem lepil od srpna do listopadu, ale nebylo to v kuse. Během tohoto období proběhlo ještě připojování na elektřinu, obnažení základů, izolace proti vlhkosti, instalace dveřních pouzder a mnoho dalších činností. Rozhodně by práci urychlilo i více pracovníků než jeden. Jako výhodu beru, že tímto způsobem se dá dělat i po chvílích, na práci stačí jeden svépomocník a i bez zednických zkušeností dostanete naprosto dokonale rovný povrch. Jako bonus je příznivá cena. Poměrně dost desek zbylo, takže budou použity v podkroví. Po odečtení přebytků a ceny za podhled nás stála omítka necelých 20 tis.Kč. Co se rozhodně vyplatilo, tak zakoupení zvedáku na SDK desky, pracovního světla Parkside (hodně světla za málo peněz) a špachtle s dvojitým listem Flexogrip od firmy Storch (to stejné jako špachtle na celoplošné tmelení Rigips, jenom levnější).

Náklady

Název položkyCena
Materiál na malování (135kg barvy, válečky, plachty atd.)
5 000 Kč
Závěsy atd. (odhad)
3 000 Kč
UD profily 3m - 28ks
1 000 Kč
CD profily 4m - 120ks
8 640 Kč
Tmel knauf uniflot - 4ks
760 Kč
Tmel bezpáskový - 7ks
770 Kč
Finish tmel Semin - 5ks
1 280 Kč
Lepidlo Quick Mix STL - 42ks
4 358 Kč
Norgips červený 1,25x2m - 1 paleta
8 160 Kč
Norgips bilý 1,2x2,6m - 2 palety
18 600 Kč
Celkem51 568 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Morchack
Morchack (15 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací