6 možností, co s prázdným stropem

Autor: Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Kategorie: Malování, tapety
25. 10. 2019
0 komentářů
6 možností, co s prázdným stropem
Příspěvek stavebníka
Strop je jako malířské plátno. Zůstává-li prázdný, je plátno čisté, nepopsané. Přitom existuje 6 možností, co se stropem udělat a jak jej zkrášlit, aby byl zajímavější a působil efektněji než kdykoliv dříve. Jaké to jsou?

1. Vytvořit stropní podhledy

Překryjí jakoukoli nerovnost povrchu a z každé místnosti udělají originál. Zajímavě vypadají dvojúrovňové podhledy se zapuštěným nepřímým osvětlením (světlo z podhledu umístěného níže směřuje vzhůru a odráží se od podhledu umístěného výše). Ať již zvolíte jakékoli řešení podhledů, klenot každé místnosti z něj udělá právě vhodně zabudovaný světelný prvek. Co se materiálu týče, podhledy se nejčastěji vytvářejí ze sádrokartonu, ale využít je možné i jiné produkty.

2. Přiznat stropní trámy (nebo je dodatečně instalovat)

Trámy jsou ideálním doplňkem takřka všech interiérů, včetně těch minimalisticky laděných. Jsou prvkem, který místnosti dodá ono kouzelné “teplo domova” bez nutnosti věšet po stěnách poličky se serepetičkami, na které akorát sedá prach. Stropní trámy jsou velmi efektní a postarají se o to, aby vaše oko mělo na čem spočinout a vy se mohli jen tak kochat. Pokud nemáte to štěstí a nemůžete přiznat (tj. odhalit v konstrukci domu) pravé dřevěné trámy, můžete si pořídit trámy falešné.

3. Celodřevěné stropy

Stropy pobité dřevěnými latěmi či masivními dřevěnými panely zdaleka nejsou vhodné jen do srubů, roubenek a chalup. Naopak, jsou-li umně vyvedené a designově promyšlené, mohou být ukázkou velmi vytříbeného vkusu. Není proto divu, že takto řešené stropy bývají často k vidění právě v reprezentativních sídlech.

Reklama

4. Vytvořit kazetový strop

Kazetový strop je často spojován s levnými a ne příliš přesvědčivými papírovými kazetami, které mají svým vzhledem imitovat dřevěné desky. I když jsou některé takové více povedené než jiné, osobně jsem ještě nenarazila na žádnou imitaci, která by byla skutečně věrná. Tuto cestu bych proto nevolila a raději se zaměřila na materiály, které si na nic nehrají. Kazetový strop být dokonalý. Pokud se tedy nedržíte příliš při zemi.

5. Vytvořit štukový strop

Objevuje se zejména v historických budovách a v interiérech laděných spíše do glamour, městského a historizujícího designového stylu. Pravý štukový strop s uměleckým štukováním patří do oboru skutečných fachmanů. Imitovat se je snaží plastové a polystyrenové náhražky, na které je možné narazit v regálech některých hobby marketů. Nicméně, dáváte-li přednost realitě a dokonalému provedení, své kroky si jen těžko můžete splést.

6. Stropy opatřené designovými nátěry a malbami

Pokud rádi experimentujete a zároveň inklinujete spíše k moderním designovým variacím, možná pro vás bude zajímavý strop opatřený nátěry a malbami. Co si pod tím konkrétně představit? Tak jako je možné vyrobit litou podlahu jakékoli barvy a barevné kombinace, to samé je přeneseně možné provést i se stropem. Je jen na vás, jaký motiv, mix barev nebo jakou konkrétní barvu zvolíte.  Ať si vyberete jakoukoli variantu, měla by korespondovat s laděním celého interiéru. Toho zcela nejlepšího efektu dosáhnete, podaří-li se vám opticky propojit interiér s exteriérem a sladit dominantní znaky domu vně i zevnitř. Více inspirativních článků si můžete přečíst na našem blogu bydlimeulesa.cz.  Lucie.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací