Fotovoltaický ohřev vody i přitápění

Autor: Tilesman (4 příspěvky)
28. 10. 2019
10 komentářů
Fotovoltaický ohřev vody i přitápění
Příspěvek stavebníka
Ohřev vody fotovoltaikou. Po důkladném prostudování jsme se rozhodli pro ohřev vody přímo Fotovoltaickými panely. Později pak přidám i přitápění topného systému.

 Systém DZD/Logitex, v tomto případě hybridní ohřívač LX ACDC 125 l. Zapojím do série ohřívač LX se starším bojlerem (taky 120 l) viz schéma. Od prvního dne od zapojení by pak mělo docházet k úsporám a do staršího bojleru by měla přitékat stále teplejší voda z LX bojleru, až se jednoho dne už proud ze sítě nezapne vůbec. Nebo jen náhodou, po několika po sobě jdoucích, na osvit panelů horších, dnech. Cílem první etapy je vlastně 240 l ohřáté vody na 70-80 °C, což je přes směšovací ventil cca 350-400 litrů vody na 45 °C (na dny s nižším slunečním svitem). Montáž první sady panelů mně zabrala téměř dva dny (obr.1. a 2.). 8 ks 255 Wp jsou cca 2 kW. Panely jsem koupil na inzerát, jsou cca 3-4 roky staré, ale nepoužité. Ležely ve skladu zkrachovalé firmy. Současně připravuji i druhou sadu panelů - na přitápění - a druhý bojler LX. Panely jsou silnější, 270 Wp. Koupil jsem je ve výprodeji. Dlouhodobým cílem je osadit na střechu (podle peněz) celkem nejméně 40 panelů. 8 = cca 2 kW - na ohřev vody, 32 = cca 8 kW na přitápění. Další dlouhodobý cíl je dokázat, že se to vyplatí, a že řeči, že jakákoli fotovoltaika se z hlediska návratnosti a životností panelů prostě NEVYPLATÍ, jsou nesmysl. A že to říkají hlavně lidé, kteří mají finační nebo jiný prospěch z prodeje jiných systémů. 

Zapojení panelů

Připojení Bojleru LX ACDC. Zavěsil jsem nakonec oba bojlery LX ACDC. Viz foto. Druhý najde uplatnění, ale až později, bude ohřívat vodu do akumulační nádrže. Cirkulaci mám v plánu taky ze sluníčka.  Od zítra ohříváme ze sluníčka, dnes jsem to připojil a napustil. DC termostat nastavený na maximum a AC termostat na minimum. Levný teploměr, pro tyto účely dostatečný, jsem zastrčil pod izolací bojleru, aby se dotýkal nádoby. Budu každý den sledovat přírůstky teploty bojleru versus počasí. A budu doplňovat zkušenosti a poznatky.

Den první

DC napájení z panelů se sepnulo v 8:15 hod a teplota nádoby v ten moment byla 15,8 °C. Celý den bylo vcelku pod mrakem, sluníčko vykouklo jen párkrát. Partnerka má volno, tedy provoz domácnosti jako o víkendu, vaření, nádobí atd. Děti jsou malé a sprchujeme je společně. Ale i tak se večer teplota LX zastavila na 25,5 °C.  Úctyhodný nárůst téměř 10 °C za pouhý den. Předpokládám, že původní bojler (který teď slouží jako zásobník, v němž se voda ze sítě ohřívá na požadovanou teplotu) se za dalších 5 dní už nesepne a voda bude ohřívaná ryze solarní energií. Pravděpodobně budu muset řešit přebytek energie mnohem dříve, než jsem myslel :-)

Reklama

Den druhý

DC napájení z panelů se sepnulo v 8:02 hod a teplota nádoby v ten moment byla 23,0 °C. Je jasno, proto asi dřívější sepnutí. Ranní spotřeba teplé vody denní nárůst trošku snížila, možná se trošku projevily i ztráty přes noc. Přesto nárůst 7,2 °C za 24 hod je pro mě super motivace pro budoucnost. A také úspory, které to přináší. Využít přebytky, které brzy přijdou, mohu několika způsoby. Zatím váhám. Jedna varianta je přihřívat akumulační nádrž prakticky dalším volným zdrojem, druhá varianta je využít občasný přebytek do DC podlahového topení.

Den třetí až šestý

Počasí se sice zhoršilo, ale LX bojler se statečně drží po každodenní spotřebě na 33-35 °C. Sice to zatím není na využívání přebytků, ale úspora to je hodně veliká. Je jen shoda náhod, že se nezadařilo s počasím. Chtěl bych se přehoupnout přes 60 a udržet se tam :-D

Den sedmý

Konečně vyšlo sluníčko a bojler vyskočil až na téměř 50 stupňů. Po spotřebě sice klesl na 45,9 ale snad už konečně bude následující dny přes 60...

Reklama

Den osmý a každý další 

Překročili jsme hranici 60 °C a téměř každý den nám teď nabízí využití přebytků.  Dnes, tj.středa 30.10., je bojler na 73,2. Vypnul se už od 14 h a celý system nabízí neomezené množství řešení od nahřívání dalšího bojleru pro topení, nebo využití DC topného kabelu do podlahy, nebo využít střídač a přebytek energie, která bude až do cca 17 h využívat jiným způsobem.  Už od prvního dne se bojler spínal míň a míň na proud ze sítě a dnes už třetí den máme teplou vodu zcela bez využití proudu ze zásuvky. Pplně tak využíváme slogan, který má výrobce na hlavní stránce svého webu www.dzd-fv.cz: Slunce Vám fakturu nepošle !

Reklama
Fotovoltaický ohřev vody i přitápění
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tilesman
Tilesman (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama