Realizace podlahy z lehkého betonu Liapor Mix

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
24. 9. 2019
0 komentářů
Redakční článek
Lehký keramický beton Liapor Mix lze využít pro výplň klenbových, keramických a prefabrikovaných stropů nebo také pro vytvoření lehké betonové podlahy. Ta nezatíží podkladní konstrukci a navíc má výborné tepelně izolační vlastnosti. Vyzkoušeli jsme její realizaci na zkušebním modelu.

Příprava směsi

Aplikaci lze provádět na všechny pevné podklady. Nejčastěji se jedná o tuhé klenbové, prefabrikované či keramické stropy.  Připravit směs lehkého betonu LIAPOR MIX lze v míchačce nebo ručním míchadlem ve větší nádobě. Pro realizaci je potřeba následující nářadí: zednická lžíce, vodováha, hladítko, metr a stahovací lať.  Podkladní směs LIAPOR MIX se dodává v pytlích s červeným pruhem. Směs o zrnitosti 4 až 8 mm nasypeme do nádoby, přidáme 4 až 5 litrů vody a promícháme.

Realizace podlahy z lehkého betonu Liapor Mix

Dilatační pásy a rozvody

Obvodové dilatační pásy se při aplikaci vyrovnávací vrstvy betonu obvykle nepoužívají. Pokud však konstrukce klade vyšší nároky na akustiku, lze po obvodu dilataci aplikovat stejně jako na našem tréninkového modelu.  Všechny rozvody vedené v podlaze by měly být směrově i výškově fixovány a opatřeny chráničkami. Před aplikací lehkého betonu je vhodné podklad navlhčit.

Reklama

Postup realizace podlahy z lehkého betonu

Na stavbě zahájíme přípravu stahovacích pruhů v nejvyšším místě hrubé podlahy či stropu. Pruhy rovnáváme do vodováhy a současně kontrolujeme, aby vrstva lehkého betonu LIAPOR MIX byla vysoká minimálně 5 cm. Maximální výškou vrstvy omezeni nejsme.

Realizace podlahy z lehkého betonu Liapor Mix

Jakmile máme stahovací pruhy dokončeny, můžeme nasypat připravenou směs do prostoru mezi pruhy a stahovací latí beton urovnat. Finální urovnání podkladního betonu se provádí hladítkem.

Reklama

Finální betonová vrstva

Směs potěrového lehkého betonu pro finální podlahovou vrstvu s označením LIAPOR MIX FINAL je balena v pytlích s modrým pruhem. Potěrový beton lze aplikovat do podkladní vrstvy prakticky okamžitě, pokud je k podlaze přístup. V opačném případě můžeme s ukládáním začít ihned poté, co je podkladní vrstva LIAPOR MIXu pochozí, tedy přibližně po 24 hodinách v závislosti na podmínkách stavby a použité množství záměsové vody.  Postup aplikace betonu LIAPOR MIX FINAL je totožný jako u podkladní vrstvy LIAPOR MIX.

Realizace podlahy z lehkého betonu Liapor Mix

Lehčí o dvě třetiny

Na jeden metr čtvereční lehkého betonu LIAPOR MIX při tloušťce 5 cm spotřebujete přibližně dva 30 litrové pytle směsi. Do připravené směsi stačí přidat vodu a promíchat. Snadno tak připravíte keramický Liaporbeton, který je lehčí zhruba o dvě třetiny v porovnání s běžnými betony.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací