Kdy, proč a jak jednoduše vyměnit radiátor

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
4. 9. 2019
1 komentář
Kdy, proč a jak jednoduše vyměnit radiátor
Redakční článek
Čeká vás výměna radiátorů? Pravděpodobně se vám do tohoto kroku příliš nechce a říkáte si, že to ještě chvíli počká. Nemusíte však výměnu odkládat. S radiátory značky KORADO je opravdu jednoduchá.

Nejvyšší čas pro výměnu radiátorů je:

  1. Pokud radiátor používáte desítky let a najednou jste na nich objevili rez nebo pod nimi provlhlá místa.
  2. Objeví-li se závada i jen na jednom z nich. Pravděpodobně totiž končí životnost i ostatním.
  3. Máte doma litinové radiátory a rádi byste snížili náklady na vytápění.

Jaké pro výměnu zvolíte roční období je pouze na vás. Realizační práce jsou totiž jednoduché a nezaberou ani moc času.

Co výměně radiátorů předchází

Pokud se jedná pouze o výměnu starého za nový, je výběr jednoduchý. Stačí znát rozměry a počet žeber radiátoru. V tabulce od českého výrobce otopných těles KORADO si pak jednoduše najdete stávající radiátor a k němu odpovídající náhradu za deskový RADIK KLASIK-R. Pokud si nejste jisti, můžete se obrátit na specialistu, který vám ochotně poradí. Měníte-li radiátory v bytě panelového domu, nemusíte mít obavy. Na celkovou otopnou soustavu v domě nemá výměna žádný vliv. Je nutné pouze to, aby nová otopná tělesa měla stejný výkon jako ta původní. Je však dobré, ne-li přímo nutné, konzultovat výměnu radiátorů se Společenstvím vlastníků jednotek, družstvem či provozovatelem kotelny. V žádném případě se však nejedná o nic komplikovaného.

Reklama
Tělesa, jako je právě RADIK KLASIK-R od KORADO, jsou pro rekonstrukce přímo určená. Instalace je tedy jednoduchá.
Kdy, proč a jak jednoduše vyměnit radiátor
  1. Nejdříve je třeba vypustit vodu, a to buď z celé otopné soustavy, nebo jen ze stoupačky, což bude jednodušší zejména v panelových domech. Pokud vám tento krok soused nepovolí, existuje pro tyto případy speciální zamrazovací soustava. Ta vám umožní výměnu radiátoru bez nutnosti vypouštět vodu z otopné soustavy. Stačí jen nasadit zamrazovací objímky na trubky radiátoru a poté vodu zamrazit.
  2. Jakmile jste vodu vypustili nebo zamrazili, můžete přistoupit k demontáži starého radiátoru. Není to nijak složitý úkon. Začněte tím, že odšroubujete boční připojení na rozvod otopné soustavy, které máte na levé, nebo pravé straně. Poté radiátor sejměte ze zdi a dejte stranou. Následně odstraňte původní ocelové závěsy, na kterých byl připevněný starý radiátor. Pro odříznutí masivního kovu můžete použít například vibrační nebo mečovou pilu. Jejich výhodou oproti kotoučovým bruskám je výrazně čistější pracovní prostor.
  3. Odkrytou stěnu zatmelte nebo zasádrujte do roviny a vymalujte.
  4. Nyní je na řadě samotná montáž nového radiátoru. Umístěte nosné prvky (konzoly) radiátoru na zeď. Následně nový radiátor připojte k otopné soustavě, a to prostřednictvím původních rozvodů. Teď už zbývá jen nový radiátor napustit vodou a řádně odvzdušnit.
Reklama

Vidíte, že je to vlastně snadné. Ničeho se nebojte a s chutí do toho!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama