Osazování mramorových parapetů - část 19.

Autor: Kondrej (35 příspěvků)
Kategorie: Vnitřní parapety
31. 8. 2019
0 komentářů
Osazování mramorových parapetů - část 19.
Příspěvek stavebníka
Jedna z dalších prerekvizit pro omítky bylo osazení vnitřních parapetů. Objednal jsem je hned, jak jsem měl vyzděnou hrubou stavbu u Helopalu.

Chtěl jsem mramorové, aby byly trvanlivější a odolnější, protože vím, jak po pár letech vypadá plastový parapet s folií, po kterém se šoupou květináče s vodou :-) Vyzvedl jsem si je osobně někde v Praze na pobočce a naložil do auta. Bál jsem se, aby během skákavé jízdy po českých silnicích neprasky, když jsem je položil normálně jako budou ležet usazené, ale nic z toho se nestalo. Tyto obavy byli liché, protože dva menší z nich, objednané na konec vybourané kusy cihly pod podestou schodů, jsem vyhodil na hromadu cihel a suti z patra naplocho a ani memrkly. Otvory na ně jsem měřil laserem a vždy vzal nejužší místo mezi špaletami a odečetl ještě 0,5 cm, aby se pak vešly s rezervou. Byly to parapety s nosem, takže přesah výrobce doporučuje 3 a víc cm. Já nechával i 4 cm.  Při usazování parapetů jsem potřeboval:

  • stavební lepidlo (bral sem kvalitní od webera)
  • nízko exp. pěnu
  • plastové trubičky jako nástavec na pěnovou pistoli
  • vodováhu
  • prkna
  • vzpěry nebo bedňák
  • smetáček a vodu
  • klínky

Protože jsem neměl s usazováním žádné zkoušenosti, pouze přečtené teoretické znalosti o montáži od výrobce, začal jsem v poslední místnosti nahoře. Rozhodl jsem se usazovat parapety na lepidlo a pěnu současně. Čili, pro první parapet jsem si udělal hustší lepidlo do kýble - to nebyl problém. Očistil vodou místo pro parapet až k oknu - to nebyl problém. Napatlal bochánky lepidla na 4 různá místa spíše od okna dále - to nebyl problém. A nakonec nastříkal mezi bochánky pěnu - to byl problém, jak se následně ukázalo. Parapet se mi nepodařilo usadit tak, abych byl spokojený, čili rovně u okna a s mírným sklonem do místnosti. A jak jsem s ním následně manipuloval a vyndaval ho, tak jsem se akorát celý zašpinil od pěny. Natřikrát jsem to pak nějak vypodkládal a vymazal a zmáčkl dolů. Změřil sklon a řekl si "uffff, tak a je to". Sice to bylo, ale po pár dnech jsem se přišel na svůj první výtvor podívat a samozřejmě, že se nadzvedl a sklon byl mírně k oknu :-) Další parapety jsem už zatěžkával vzpěrou nebo aspoň bedňákem, když došlo dřevo. Další parapety jsem si nejdříve klínky vyrovnal do plus minus sklonu, pak parapet vyndal, namočil vodou, cihly pod taky namočil, nanesl bochánky lepidla a osadil parapet. Osazuje se zasunutím přímo pod okno do té mezery, pokud by někdo váhal a chtěl ho dát před okno, že by se mu tam nevešel (tyhle byly 1,7 cm vysoké, čili menší než plastové, a tak se mi tam vešly s přehledem). Pak jsem tedy zasunul parapet pod okno a usadil do sklonu. Klínky mi sloužily i trochu jako páka, protože jsem některé parapety samozřejmě skladoval na výšku opřené o zeď, a to není dobře, takže se trochu prohly. U těchto prohlých jsem nerovnosti vyrovnal tím, že jsem nacpal kus dřeva násilím pod parapet, a tím onu část přizvedl směrem k onu a mezera se uzavřela.  Po usazení vodováhou jsem dal vzpěru a díry mezi bochánky lepidla, zespoda vypěnil pěnou až lezla ven jako Hrnečku, vař. Jistota je jistota. Očistil jsem parapet i okno od vzniklého nepořádku a jel dál. Folii jsem strhal z krajů při montáži a zbytek po vytvrdnutí. Výrobce říká "Do pár týdnů sundat, jinak bude peklo to sundávat". Pak už to byla rutina, když jsem věděl, jak na to. Druhý den nebo po částečném vytvrdnutí jsem lžící oříznul lepidlo a pěnu. Tak a před omítkami už zbývá jenom vytvořit prostupy pro kuchyň a špajz a pár drobností. 

Reklama

Náklady

Název položkyCena
pěny, lepidlo, klínky, ostatní
2 000 Kč
mramorové parapety Helopal 8x s pohledovou boční hranou
16 000 Kč
Celkem18 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kondrej
Kondrej (35 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama