TetraCem – nová odolná omítka pětihvězdičkové kvality

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: omítky a štuky
10. 6. 2019
0 komentářů
TetraCem – nová odolná omítka pětihvězdičkové kvality
Redakční článek
Zajímá vás, jaká omítka vydrží nárazy fotbalovým míčem, tenisovým míčkem, hokejovým pukem nebo dokonce, která odolá datlovitému ptactvu? Je to omítka TetraCem. A co ji dělá tak výjimečnou? Zpovídali jsme pana Martina Bureše, produktového manažera firmy LB Cemix, s.r.o.

1. Výjimečné složení

Omítka TetraCem je mimořádně odolná, jelikož je vyztužená skelnými a aramidovými vlákny. A co že jsou to ta aramidová vlákna? “Aramid je chemická sloučenina, jejíž název vznikl spojením dvou slov. A tak aromatický polyamid dal vzniknout názvu aramid. Tato sloučenina vytváří dlouhé řetězce. Vlákna, která následně vzniknou, jsou vysoce mechanicky odolná, díky čemuž se používají pro speciální textilie a speciální výrobky. Vyrábí se z ní například neprůstřelné vesty. A také omítka TetraCem,” vysvětluje Martin Bureš.

Zateplovací systémy musí samozřejmě splňovat určité požadavky. Standardně je u nich vyžadována odolnost proti rázu tvrdého tělesa 10 J, která se zkouší dopadem ocelové koule dané hmotnosti z dané výšky. Systémy Cemix v určité skladbě mají odolnost až 110 J, což je jedenáctinásobek požadované hodnoty.

TetraCem – nová odolná omítka pětihvězdičkové kvality
Reklama

2. Nejen mimořádně odolná, ale také pružná

CEMIX vyrábí nejen omítku TetraCem, ale kompletní zateplovací systémy. Například v systému Cemixtherm HARD je základní složkou disperzní lepicí a stěrkovací hmota, která slouží především pro vyztužení systému. Jako povrchovou vrstvu má pak právě omítku TetraCem. Disperzní hmota je velmi mechanicky odolná, díky čemuž pak spojením všech vrstev vzniká nejen odolný, ale i mimořádně pružný systém. Disperzní hmota se vyrábí v pastovité formě a nanáší se tak přímo na izolant. Dovnitř se pak vkládá síťovina.

Právě tato pružnost a mechanická odolnost je hlavním důvodem, proč jsou tyto systémy využívány v místech, kde se předpokládá, že budou hodně namáhány. Například v blízkosti škol, školek, dětských hřišť a podobně.
TetraCem – nová odolná omítka pětihvězdičkové kvality
Reklama

3. Jedinečná paropropustnost a vodoodpudivost

Jak už název TetraCem napovídá, omítka je postavena na 4 základních vlastnostech. Mezi ně patří také paropropustnost a vodoodpudivost. Tyto dvě vlastnosti jsou u omítky na velmi vysoké úrovni. Receptura omítky je naladěna tak, aby omítka dobře „dýchala“,tzn. propouštěla vodní páru z interiéru směrem ven, a současně, v případě deště, omítka nenasákne srážkovou vlhkost, ale nechá ji stéct po svém povrchu dolů.

TetraCem – nová odolná omítka pětihvězdičkové kvalityTetraCem – nová odolná omítka pětihvězdičkové kvality

4. Struktury a barvy

Omítka TetraCem se vyrábí ve dvou základních strukturách:

Reklama
  1. Struktura rýhovaná v zrnitostech 1,5 mm, 2 mm a 3 mm.
  2. Struktura zatíraná v zrnitostech 1 mm, 1, 5 mm, 2 mm a 3 mm.

Můžu mít barvu, na kterou si vzpomenu?

“Co se týká barev a odstínů, můžeme hovořit o tisících různých odstínů. Aktuální barevný vzorník Cemix Duhově krásný má 366 odstínů. Dokážeme také vyrobit kterýkoliv odstín na základě přání zákazníka, i pokud si jej vybere z jiného vzorníku nebo nám dodá vzorek barvy, která odpovídá jeho přání.”

5. Na podkladu záleží?

Omítku TetraCem můžeme použít nejen na konkrétní zateplovací systém, ale také ji můžeme aplikovat i na jiné podklady jako jsou např. jádrové nebo jednovrstvé omítky. Je nutné dávat pozor na nerovnosti podkladu, které nedokáže překrýt, protože se aplikuje v tenké vrstvě. Tyto nerovnosti tedy musí být nejdříve zarovnány.

Doporučujeme použít omítku TetraCem na objekty, které nemají problém s vlhkostí ve zdivu.

6. Kde můžeme omítku koupit a jak zjistíme cenu?

Společnost LB Cemix má v celé České republice 4 výrobní závody a spolupracuje se všemi velkými řetězci a stavebninami. Můžete si ji tedy přijet objednat do kterýchkoliv stavebnin a pak si ji tam zase vyzvednout. Stačí si jen vybrat strukturu, zrnitost a odstín. Cenu si můžete orientačně spočítat na webových stránkách Cemix. Více informací na https://www.cemix.cz/tetracem

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací