Finální podlahové krytiny - dlažba a vinyl

Autor: Patrik a Marcelka (33 příspěvků)
Kategorie: Podlahová krytina
2. 8. 2019
10 komentářů
Finální podlahové krytiny - dlažba a vinyl
Příspěvek stavebníka
Vinyl  Pokládka vinylu v kompletním RD probíhala čistě svépomocí.

Jako vinylovou podlahu jsme vybrali značku Click Sacasa Natural 4 mm, dekor Pecan včetně lišt Salag v dekoru podlahy. Jako podložku pod vinyl jsem vybral Startol TOP, která má jen 1,6 mm a je určená pro podlahové vytápění. Pod kuchyňkou linku jsem objel dilatační spáru silikonem, kvůli případnému úniku vody. Podlahu jsem pokládál přímo na obroušený cemflow, samozřejmě na podložku, která pokryje menší nerovnosti. V chodbě, kde vznikly dvě praskliny, proběhla svépomocí oprava sešitím za pomocí 100m dlouhých hřebíků a epoxydového lepidla. Pokládka probíhala následovně. Očištění podlahy špachtlí od zbytků tmelu, barvy, následné zametení koštětem na hrubo. Ve finále pořádně vysát vysavačem. Prvně to chce rozměřit si místnost, kvůli dořezu. Musí být alespoň 5 cm. Kromě jedné místnosti, kde jsem musel dořezávat na začátku i konci, to vycházelo dobře, řezalo se pouze na jedné straně.  Rozvitnout a řítnout podložku a začít pokládat podlahu. Místnost, která má cca 15 m2 trvá cca 4 hodiny. Není k tomu potřeba žádné nářadí, stačí úhelník a odlamovací nůž na dořezy, nic víc, nic míň. Zaklikávání podlahy do sebe probíhá pouze ručně, není potřeba žádné gumové paličky apod. Pokládka je opravdu jednoduchá. Je to jedna z nejlehčích prací na stavbě, která jde rychle a dům dostane zase hned nový rozměr. Lišty dám až po dveřních obložkách. Dilatace jsem prováděl pouze na přechodech do místností, kde budou lišty.

U dlažby není moc co psát. Svépomocí proběhl pouze nákup, doprava a uložení v RD. Je z Obi. Z důvodu časových a absence nářadí jsem nechal dlažbu položit rovnou při obkládání koupelny obkladačem. Měl to za dvě odpoledne položené včetně soklu a spárování a já se mohl věnovat jiným věcem. V případě, že bych si dělal dlažbu sám, vyšla by cena v nákladech cca na polovinu.

Parapety jsem objednal na i-parapety.cz. Máme pouze 4 kusy v domě. Montáž je také jednoduchá. Vyrovnat klínkem do roviny, pohlídat si spád od okna, podpěnit a zatížit. Po vytvrdnutí odlepit folie a mezi stěnu a parapet dát akrylový tmel.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Epoxydové lepidlo
450 Kč
Parapety 4x
1 734 Kč
Silikon - 3x
342 Kč
Podložka STARLON Top 1,6mm , 110m2
2 592 Kč
Vinylová podlaha Sacasa Natural - Pecan, 110m2, lišty
57 605 Kč
Dlažba Scandinavia včetně pokládky cca 12 m2
8 670 Kč
Celkem71 393 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Patrik a Marcelka (33 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací